Την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συζήτησαν Τσίπρας-Μογκερίνι. Τσίπρας: Η προοπτική περνάει από την δίκαιη λύση του Κυπριακού

Την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συζήτησαν Τσίπρας-Μογκερίνι
Eurokinissi

Την κατάσταση στην Τουρκία υπό το πρίσμα της έντασης των σχέσεων με την Ε.Ε. και την Γερμανία, αλλά και στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού εξέτασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στην συζήτηση έγιναν αναφορές και στο σεισμό στην Κω με την Φ. Μογκερίνι να εκφράζει την θλίψη της για τα θύματα και την συμπαράστασή της στους πολίτες της Κω.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία του για τη σύλληψη στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως η ενταξιακή πορεία και ο διάλογος με την Τουρκία για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τώρα πιο αναγκαίος από ποτέ.

Η Ελλάδα,, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της αναβάθμισης του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της Ε.Ε. προκειμένου συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Και στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, το Κυπριακό πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα.

Τσίπρας και Μογκερίνι συζήτησαν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη σημασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η προοπτική αυτή, όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, περνάει από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και τον σεβασμό της αρχής καλής γειτονίας από την Τουρκία με τερματισμό της παραβατικής στρατιωτικής της δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης (δηλ. Συνόδου 2003) και ενημέρωσε για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια.

Δημοφιλή