Η 28χρονη Ολλανδή βιολίστρια που παίζει Τσιτσάνη

Η 28χρονη Ολλανδή βιολίστρια που παίζει Τσιτσάνη
Emmy Storms/Facebook

Η Ολλανδή Έμι Στορμς γεννήθηκε το 1988 και ξεκίνησε να παίζει βιολί σε ηλικία πέντε ετών. Το 2010 ερμήνευσε Τσιτσάνη κατά τη διάρκεια συναυλίας της στην Ολλανδία και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Από τα οκτώ της χρόνια σπούδασε στο Royal School of Music (Βασιλική Μουσική Σχολή) της Χάγης. Το 2005, σε ηλικία 16 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Davina van Wely και το 2009 με το τρίτο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό βιολιού Oskar Back ερμηνεύοντας κονσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι με την Ορχήστρα του Ωδείου της Χάγης.

Από το 2006, διδάσκει στο Ωδείο της Χάγης. Στον χώρο της θεωρείται το ίδιο μεγάλο ταλέντο με συναδέλφους της όπως οι Χίλαρι Χαν, Λεωνίδας Καβάκος, Λέιλα Τζοζέφοβιτς, Τζιλ Σαχάμ, Μαξίμ Βενγκέροφ και Πίντσας Τζούκερμαν.

Εκτός από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της, η παγκοσμίου φήμης Ολλανδή βιολίστρια αποδεικνύει ότι η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα, αφού είναι λάτρης της ελληνικής μουσικής και μάλιστα της αρέσει να ερμηνεύει Τσιτσάνη.

Το 2012, όταν με το πολυμελές συγκρότημά της ολοκλήρωσε μια συμφωνία κλασικής μουσικής στο Ρότερνταμ και οι θεατές της ζήτησαν να ανεβεί πάλι στη σκηνή, εκείνη τους ευχαρίστησε παίζοντας σόλο ένα απόσπασμα από τα «Ωραία» του Βασίλη Τσιτσάνη και καταχειροκροτήθηκε, μετά την «Τσιγγάνα» του Ραβέλ. Μάλιστα, το σχετικό βίντεο στο YouTube έγινε ανάρπαστο.

Η Στορμς έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα. Την πρώτη φορά ήρθε στην Αθήνα όπου έδωσε συναυλία με δύο πιανίστες και έναν σαξοφωνίστα, έπειτα από ένα βραβείο που κέρδισαν στην Ολλανδία, το Princess Christina Concours. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε και πάλι τη χώρα περιοδεύοντας με μια ερασιτεχνική ομάδα από την Ολλανδία με 'Ελληνα μαέστρο, ο οποίος και της είχε συστήσει να παίξει τον Τσιτσάνη σαν encore.

Πριν από τρία χρόνια, παραχώρησε συνέντευξη στον ομογενή δημοσιογράφο του Καναδά Χρήστο Μαγγούτα, στην οποία αναφέρθηκε στη «γνωριμία» της με τον Τσιτσάνη. Όπως είπε, γνώρισε τα τραγούδια του από έναν Έλληνα βιολιστή που σπούδαζε στην Ολλανδία και στη συνέχεια, όταν περιόδευσε στην Ελλάδα, σκέφτηκε ότι «Τα Ωραία του Τσιτσάνη» θα ταίριαζαν με το Τzigane του Ραβέλ, μια σύνθεση επηρεασμένη από την τσιγγάνικη μουσική.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πως βλέπει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η Στορμς κάλεσε τους Έλληνες να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι, να συνεχίσουν να ακούνε την ωραία μουσική και να τη διδάσκουν όχι μόνο στα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή