Η Κως ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της

Η Κως ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της

Η Κως ξαναβρίσκει τους φυσιλογικούς ρυθμούς της μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση η οποία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων καθώς και ζημιές στο νησί.

Στο νησί υπάρχουν ακόμη μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες γίνονται αισθητές. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε τα ξημερώματα της Παρασκευής διανυκτέρευσαν και χθες στος δρόμους.

Όπως αναφέρεται τα προβλήματα είναι περιορισμένης έκτασης και όσες ζημιές έχουν σημειωθεί αφορούν σε παλιά κτίρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού. Σήμερα Σάββατο, θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση από τους ειδικούς λιμενολόγους - μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και τους ιδιώτες επιστήμονες που μετέβησαν στο νησί ενώ παράλληλα θα γίνουν και υποβρύχιες λήψεις από δύτες για να υπάρχει σαφής εικόνα της ζημιάς. Να σημειωθεί πως το το πλοίο BLUE STAR κατάφερε να δέσει στο λιμάνι αποκαθιστώντας την θαλάσσια συγκοινωνία της Κω με τον Πειραιά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία αναφορά για προβλήματα και ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. Παρ' όλα αυτά και σήμερα αλλά και αύριο Κυριακή οι έλεγχοι θα συνεχίσουν σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και τα δημόσια κτίρια.

Ο απολογισμός

Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες και ζημιές σε κτίρια είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,6 βαθμών που σημειώθηκε στις 01:32 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο νησί της Κω. Πρόκειται για έναν Τούρκο 39 ετών και έναν Σουηδό 27 ετών.

Οι τραυματίες

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου εξακολουθούν να νοσηλεύονται τα τέσσερα άτομα που τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,6 βαθμών ρίχτερ στην Κω και μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C130 στο νησί.

Για την κατάσταση των τραυματιών το νοσοκομείο σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Ο άνδρας 21 ετών, Σουηδικής υπηκοότητας υποβλήθηκε σε ορθοπεδικό χειρουργείο και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε καταστολή, διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 23 ετών, Νορβηγικής υπηκοότητας μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται, σε καταστολή, διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 37 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, υποβλήθηκε χθες αργά το απόγευμα σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική.

Η γυναίκα 28 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική.

Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών».

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.

ΚΩΣ

Δημοφιλή