Βαρουφάκης για το βράδυ του δημοψηφίσματος: «Ο Τσίπρας υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα»

Βαρουφάκης για το βράδυ του δημοψηφίσματος: «Ο Τσίπρας υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα»
Nikos Libertas / SOOC

Τους διαλόγους Τσίπρα-Βαρουφάκη, το βράδυ του δημοψηφίσματος περιγράφει ο δεύτερος στο βιβλίο του Adults in the Room.

Το Βήμα της Κυριακής, δημοσιεύει όσα αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης για την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος:

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα.» Ο Βαρουφάκης διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι».

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του». Ο Βαρουφάκης έκανε πως δεν καταλάβαινε και του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι.

«'Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» είπε στον πρωθυπουργό. Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε:

«Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα... Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν.»

Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε [...] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό.»

Δημοφιλή