Νέες συντάξεις δυο ταχυτήτων

Νέες συντάξεις δυο ταχυτήτων
An elderly couple walks in Central Athens in front of closed shops on May 8, 2017. Greece reached an agreement with its lenders during last week. The weight of this agreement is left on Greek people to carry and especially the pensioners. (Photo by Kostis Ntantamis/NurPhoto via Getty Images)
An elderly couple walks in Central Athens in front of closed shops on May 8, 2017. Greece reached an agreement with its lenders during last week. The weight of this agreement is left on Greek people to carry and especially the pensioners. (Photo by Kostis Ntantamis/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων προκύπτουν από το 13% των νέων συντάξεων που έχουν εκδοθεί και βασίζονται στις αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου. Στην πρώτη ταχύτητα ανήκουν όσοι αμείβονταν με μηνιαίες μεικτές αποδοχές πάνω από 700 ευρώ, οι οποίοι θα δουν τη σύνταξή του μειωμένη-κλιμακωτά-έως και κατά 30% (για όσους αμείβονταν με περισσότερα από 1.300 ευρώ μεικτά). Στη δεύτερη ταχύτητα ανήκουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όσοι, δηλαδή, αμείβονταν με μηνιαίες μεικτές αποδοχές κάτω από 700 ευρώ, οι οποίοι θα δουν αυξήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews που αποκαλύπτει τις πρώτες οριστικές αποφάσεις νέων συντάξεων για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 έως τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, με τον νέο υπολογισμό καταγράφονται έως και 200 ευρώ τον μήνα υψηλότερες συντάξεις για τους χαμηλόμισθους και έως 300 ευρώ τον μήνα χαμηλότερες για τους υψηλόμισθους.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους είναι γενναιόδωρα, σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης που αφορούν τους υψηλόμισθους.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τον υπολογισμό των νέων συντάξεων- ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη-είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν εκ νέου την αντίδραση των δανειστών. Και αυτό διότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εξαρχής υπογραμμίσει τη διαφωνία τους για τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης σε εργαζόμενους με μισθούς που δεν υπερβαίνουν τα 700 ευρώ, ζητώντας την τροποποίηση της κλίμακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης περίπου του 13% των «νέων συντάξεων», για αιτήσεις που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 έως το τέλος του ίδιου χρόνου. Άλλωστε, η έκδοση του 10% αποτελούσε προυπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, ενώ η εκπλήρωση του 30% των αιτήσεων πήρε -με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών-μικρή παράταση έως το φθινόπωρο.

Οι χαμένοι

  • Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με υπηρεσία άνω των 30 ετών
  • Ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ σε μεσαίες και υψηλές κατηγορίες
  • Ασφαλισμένοι στο Ταμείο Εμπόρων με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης
  • Ασφαλισμένοι στο Ταμείο Νομικών
  • Ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ (γιατροί, υγειονομικοί κ.α)
  • Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές (άνω των 1.500 ευρώ) και 30 χρόνια ασφάλισης

Οι κερδισμένοι

  • Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με 20 έως 30 χρόνια ασφάλισης
  • Ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών
  • Ασφαλισμένοι στο πρώην Ταμείο Αυτοκινητιστών
  • Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης

Πηγή: Realnews

Δημοφιλή