Βαυαρικές αντιδράσεις για τα σχέδια Μακρόν περί αλλαγών στην Ευρωζώνη

Βαυαρικές αντιδράσεις για τα σχέδια Μακρόν περί αλλαγών στην Ευρωζώνη
Cycling: 104th Tour de France 2017 / Stage 17Emmanuel MACRON (FRA) President of French Republic / La Mure - Serre Chevalier (183km)/ TDF / (Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images)
Cycling: 104th Tour de France 2017 / Stage 17Emmanuel MACRON (FRA) President of French Republic / La Mure - Serre Chevalier (183km)/ TDF / (Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images)
Tim de Waele via Getty Images

Ο Μάρκους Σέντερ, σημαίνον στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελας Μέρκελ, εξέφρασε την αντίθεσή του στα σχέδια του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, δηλαδή τον διορισμό Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού των χωρών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Οι προτάσεις του Μακρόν, που εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας τον Μάιο, αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη από τη Μέρκελ, καθώς πολλοί στο Βερολίνο θεωρούν ότι η εφαρμογή τους θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα επωμιζόταν κοινά χρέη.

Ο Σέντερ, υπουργός Οικονομικών της τοπικής κυβέρνησης της Βαυαρίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που δημοσιεύεται στο τεύχος του που κυκλοφορεί με χθεσινή ημερομηνία εξωφύλλου ότι ασφαλώς η Γερμανία πρέπει να μελετήσει το πώς μπορεί, μαζί με τη Γαλλία, να ενισχύσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Όμως αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την ιδέα να διοριστεί υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης, διότι βλέπει «με πολλή επιφύλαξη το κατά πόσον ένα επιπλέον πολιτικό αξίωμα αφ' εαυτού θα βελτίωνε την αντικειμενικότητα των αποφάσεων» που λαμβάνονται.

Ο Σέντερ πρόσθεσε επίσης ότι εάν διοριζόταν υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης και αποκτούσε δικαίωμα να επεμβαίνει στις δημοσιονομικές υποθέσεις των κρατών μελών της στην περίπτωση που κυβερνήσεις δεν τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, αυτό θα αποτελούσε μια «τεράστια επέμβαση» στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ένωση «μεταβίβασης κεφαλαίων από την πίσω πόρτα».

Ο Σέντερ πρότεινε να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα του ελέγχου για το εάν τα κράτη μέλη εκπληρώνουν τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ανατεθεί σε έναν ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα πάρει τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με ευρείες εξουσίες.

Αυτό το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε, κατά τον ίδιο, να έχει δικαιοδοσία να επιβάλει ποινές σε κράτη που δεν τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας — το οποίο προβλέπει, για παράδειγμα, ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ — και θα ήταν πιο αντικειμενικό στον έλεγχο της τήρησης των κανόνων, όπως έκρινε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επίσης ταχθεί υπέρ της ιδέας ο ΕΜΣ να μετατραπεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ερωτηθείς σχετικά με την ιδέα του Μακρόν για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ο Μάρκους Σέντερ είπε ότι θα ήταν καλό να προωθηθούν επενδύσεις στην Ευρώπη, αλλά «δεν θέλουμε να υπάρξουν ευρωομόλογα οποιουδήποτε είδους, ή ένα σύστημα μεταβιβάσεων (χρημάτων) στην ΕΕ. Και κανένας δεν πρέπει να πιστέψει ότι ένας ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών θα του δώσει τα χρήματα που του λείπουν από τον προϋπολογισμό του».

Δημοφιλή