Àrtεις Fest: Οι Νύφες της Ικαρίας έρχονται για να διηγηθούν Ιστορίες Έρωτα & Αγάπης

Àrtεις Fest: Οι Νύφες της Ικαρίας έρχονται για να διηγηθούν Ιστορίες Έρωτα & Αγάπης
Eirini Papargyropoulou

«Με τον Έρωτα δε μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος. Και η Ικαρία δεν είναι μόνο έρωτας για εμάς αλλά είναι και ο τόπος όπου έχουμε ζήσει και ζούμε ακόμα όλες τις φάσεις του», λέει ο Κωνσταντίνος Βατούγιος, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «àrtεις;», θεατρολόγος και επαγγελματίας στο χώρο της διαφήμισης, για το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου 2017 στον πολιτιστικό χώρο Metamatic:taf.

Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Ικαριακής Δημιουργίας ξεκίνησε το 2012, όταν οι συντελεστές του διαδικτυακού περιοδικού Ikariamag, μιας πλατφόρμας συνάντησης δημιουργικών Ικαρίων και συχνών επισκεπτών του νησιού, επιθυμούσαν να προβάλουν στο κοινό έναν διαφορετικό χαρακτήρα της Ικαρίας, πέρα από τα στερεότυπα και με μια διαδραστική μορφή. «Η δημιουργικότητα των ανθρώπων που ήρθαν κι έρχονται ακόμα κοντά μας για να προσεγγίσουμε μαζί την Ικαρία μέσα από τη προσωπική μας σχέση με αυτήν, δεν περιοριζόταν μόνο στον γραπτό λόγο και έπρεπε να εμπνευστούμε μια πολυτεχνική συνάντηση, ένα κάλεσμα από, για και με αφορμή την Ικαρία, όπως αγαπάμε να λέμε για όσα κάνουμε», εξηγεί ο Κωνσταντίνος.

H ομάδα του «àrtεις;» για την επιλογή της κάθε θεματικής, συζητάει, σχεδιάζει σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες και στη συνέχεια προχωράει στην υλοποίηση των ιδεών που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του θέματος.

Το «àrtεις; fest», όνομα που προήλθε από την ερώτηση «‘α ‘ρτεις;» και στα καριώτικα σημαίνει «θα έρθεις;», πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια στην Αθήνα και παρουσιάζει μια σειρά από εικαστικά, προβολές, video art, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις, εγκαταστάσεις, live performances, ικαριακά προϊόντα και εκδηλώσεις για παιδιά. Η ανταπόκριση του κοινού στα τρία προηγούμενα φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακή και αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον για γνωριμία με παραδόσεις και έθιμα μέσα από αφηγήσεις παλαιότερων ή νέων Ικαριωτών, οικογενειακά κειμήλια και την τοπική νοοτροπία.«Χωρίς να έχουμε όσα από τα ικαριώτικα προσελκύουν συνήθως τον πολύ κόσμο όπως για παράδειγμα τα πανηγύρια, έχουμε καταφέρει να περνάνε από το φεστιβάλ χιλιάδες επισκέπτες που είτε έχουν, είτε δεν έχουν, είτε θα ήθελαν πολύ να έχουν σχέση με την Ικαρία», λέει ο Κωνσταντίνος.

Àrtεις Έρωτα

Αφορμή για την εστίαση της τέταρτης διοργάνωσης Ημερών Σύγχρονης Ικαριακής Δημιουργίας, υπήρξαν ιστορίες και στιγμές Έρωτα μέσα από τον τρόπο ζωής και το χιούμορ των Ικαριωτών. «“Το “Àrtεις Έρωτα;” είναι ερώτηση, εκκρεμεί η απάντηση. Είναι κι αυτό μια απόπειρα όπως καθετί που κάνουμε, μακριά από μανιφέστα, βεβαιότητες και αυτοεπιβραβεύσεις», συνεχίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Ανάμεσα στα βιώματα που θα πρωταγωνιστήσουν στο χώρο είναι και ο Έρωτας, η Αγάπη, το Φλερτ, ο Γάμος, η Απιστία και ο Πόθος. Το πλήρες περιεχόμενο του φεστιβάλ βρίσκεται σε στάδιο διαμόρφωσης, ενώ δεν θα παρουσιαστεί κάποια απόλυτη καταγραφή του «Έρωτα στην Ικαρία», μόνο απόπειρες.

Εκτός από τις πρωτότυπες θεματικές ενότητες, το «àrtεις; fest» ξεχωρίζει και για τον συμμετοχικό του χαρακτήρα. «“Οι Νύφες Της Ικαρίας” θα είναι μια δημιουργική, τεχνολογική εγκατάσταση με δυο μέρη, όπου ο επισκέπτης θα “ταξιδεύει” στον χρόνο συναντώντας τις Ικαριώτισσες Νύφες», συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος. Για την καλλιτεχνικά απαιτητική και ενδιαφέρουσα εγκατάσταση, οι διοργανωτές ζητούν από τους αναγνώστες του ikariamag.gr και τα μέλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανατρέξουν στα οικογενειακά τους αρχεία και να βρουν φωτογραφίες από νύφες της Ικαρίας, συνοδευόμενες από μια μικρή ή μεγαλύτερη ιστορία αγάπης, μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία με το “πάντρεμα” της παράδοσης και της τεχνολογίας, να παρακολουθήσουν τις εικόνες που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Oι ιδρυτές, παρά τις δυσκολίες για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου εγχειρήματος και με σύμμαχο το μεράκι και την αγάπη τους για το νησί, βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση ιστοριών, προσώπων, εικόνων, ήχων ώστε να μοιραστούν την ιδιαιτερότητα της Ικαρίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Δε θέλουμε το àrtεις; να γίνει θεσμός. Θέλουμε να παρουσιαζόμαστε μόνο όταν έχουμε ωραία πράγματα να δείξουμε. Αν θα ευχόμουν κάτι είναι να έχουμε την δυνατότητα χρόνου και χρήματος να ολοκληρώνουμε τις απόπειρες μας στο βαθμό και το επίπεδο που τα σχεδιάζουμε. Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό που προσπαθούμε. Και απαιτεί κόπο και θυσίες».

Δημοφιλή