Τι έδειξε η αξιολόγηση της ποιότητας υδάτων κολύμβησης για το 2016

Πόσο καθαρές είναι οι θάλασσες που κολυμπάμε; Τι έδειξε η αξιολόγηση του υπουργείου

Πάνω από το 99% των υδάτων κολύμβησης της χώρας χαρακτηρίζονται εξαιρετικής ποιότητας, σύμφωνα με τη αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας για το έτος 2016 που ολοκλήρωσε και δημοσιοποίησε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, βάσει της αξιολόγησης, το 99% περίπου των υδάτων κολύμβησης που αξιολογήθηκαν ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας με το σύνολό τους (100%) να είναι κατάλληλα για κολύμβηση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.

Η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας έγινε σε 1507 σημεία (ακτές κολύμβησης), εκ των οποίων 2 σε εσωτερικά ύδατα (συγκεκριμένα σε λίμνες), από το σύνολο των 1542 σημείων παρακολούθησης.

Τα υπολειπόμενα 35 σημεία παρακολούθησης δεν αξιολογήθηκαν, καθώς τα 34 από αυτά εντάχθηκαν στο δίκτυο παρακολούθησης για πρώτη φορά το έτος 2015 και προς το παρόν απουσιάζουν τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία (ελάχιστος αριθμός δειγμάτων) που απαιτεί η Οδηγία 2006/7/ΕΚ. Επίσης, ένα σημείο παρακολούθησης δεν αξιολογήθηκε, διότι η παρακολούθησή του δεν ήταν δυνατή, λόγω μη ασφαλούς προσβασιμότητας στην ακτή.

Ειδικότερα:

  • 1496 σημεία (99.27%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας»,
  • 10 σημεία (0,66%) χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας»,
  • 1 σημείο(0.07%) χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς ποιότητας»,
  • κανένα σημείο ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Μετά από στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2013-2016), η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτυπώνεται στην Εθνική Έκθεση αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης για το 2016, που αναρτάται στις ιστοσελίδες Bathing Water Profiles και ypeka.

Σημειώνεται, ότι η Έκθεση αξιολόγησης της ποιότητας, καθώς και τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης γνωστοποιήθηκαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα αποτελέσματα αξιολόγησης, όπως εμφανίζονται συγκριτικά στις δυο τελευταίες Εθνικές Εκθέσεις 2015-2016, καταδεικνύουν την σταθερά υψηλή ποιότητα των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας:

Για την κολυμβητική περίοδο του έτους 2017 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας, το οποίο πραγματοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις οικείες Διευθύνσεων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του προγράμματος αναρτώνται στις ιστοσελίδες των ανωτέρω Υπηρεσιών.

Δημοφιλή