Το πιο...άχρηστο αεροδρόμιο του κόσμου ετοιμάζεται να υποδεχτεί τακτικές πτήσεις

Το πιο...άχρηστο αεροδρόμιο του κόσμου ετοιμάζεται να υποδεχτεί τακτικές πτήσεις
Prosperous Bay Plain proposed site of airport on St Helena Island with Central Peaks in distant background
Prosperous Bay Plain proposed site of airport on St Helena Island with Central Peaks in distant background
StHelena via Getty Images

Το κόστος του για τους Βρετανούς φορολογουμένους ανήλθε στα 285 εκατομμύρια λίρες, και έχει χαρακτηριστεί ως το «πιο άχρηστο του κόσμου»- αλλά το αεροδρόμιο της Αγίας Ελένης, στον νότιο Ατλαντικό, που φτιάχτηκε έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει και αεροσκάφη μεγέθους Boeing 737 και Airbus A320, ετοιμάζεται να αρχίσει να υποδέχεται τακτικές πτήσεις, παρά τις προειδοποιήσεις περί αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, μετά από μια σειρά καθυστερήσεων στις κατασκευές, ανακοινώθηκαν σχέδια για τακτικές πτήσεις της British Airways, από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, η καθεμία με μέχρι και 170 επιβάτες. Ωστόσο, λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια τον Μάιο του 2016, μια δοκιμαστική πτήση υπέδειξε την ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων λόγω ανέμων. Οι πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί ματαιώθηκαν.

Έκτοτε το αεροδρόμιο χρησιμοποιείται για πτήσεις που έχουν να κάνουν με μεταφορές ασθενών, ενώ τον Μάιο του 2017 πραγματοποιήθηκε επιτυχώς δοκιμαστική πτήση με επιβάτες- οπότε η κυβέρνηση του νησιού ανακοίνωσε ότι μια νοτιοαφρικανική αερογραμμή, η Airlink, θα πετά από το Γιοχάνεσμπουργκ μέσω του Γουίντχοεκ στη Ναμίμπια στην Αγία Ελένη κάθε Σάββατο. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα αρχίσουν, ούτε έχουν γίνει γνωστές τιμές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Independent, η βρετανική κυβέρνηση θα στηρίξει χρηματοδοτικά την επιχείρηση με 1,9 εκατ. λίρες το πρώτο έτος.

Για λόγους ασφαλείας, θα χρησιμοποιούνται 76 από τις 99 θέσεις στα αεροσκάφη Embraer (βραζιλιάνικης κατασκευής) που θα πραγματοποιούν τις πτήσεις. Το μικρότερο βάρος θα επιτρέπει χρήση μικρότερου μήκους διαδρόμου, για να αποφεύγονται τμήματα όπου υπάρχουν προβλήματα λόγω ανέμων. Η συνολική διάρκεια της πτήσης από το Γιοχάνεσμπουργκ θα είναι έξι ώρες- μια ώρα παραπάνω από την απευθείας πτήση που είχε σχεδιαστεί στο παρελθόν.

Δημοφιλή