Μην τα βάζετε με τον Theon: Υπάρχει λόγος γι' αυτό που έκανε και είναι πολύ πιο σοβαρός (και ανθρώπινος) απ' όσο νομίζουμε

Μην τα βάζετε με τον Theon: Υπάρχει λόγος γι' αυτό που έκανε και είναι πολύ πιο σοβαρός (και ανθρώπινος) απ' όσο νομίζουμε

Προσοχή: Ακολουθούν, προφανώς, spoilers για το 2ο επεισόδιο της 7ης σεζόν Game of Thrones.

Όλα τα είχε το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones, δεν έχουμε παράπονο: και έρωτες, και μεγάλες επιστροφές, και ανελέητο woman power, και συγκινητικούς αποχωρισμούς και τον Sam να κόβει κομμάτια από το δέρμα του Jorah και, φυσικά, την πρώτη μεγάλη μάχη της σεζόν.

Στην οποία, όμως, υπήρξε και μια σκηνή που έκανε τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους θεατές να σηκωθούν όρθιοι και να αρχίσουν να τραβάνε τα μαλλιά τους.

Μιλάμε φυσικά για τη σκηνή όπου ο Euron Greyjoy, αφού έχει σπείρει τον πανικό στο στόλο της Yara και της Ellaria και τον έχει, ουσιαστικά, εξολοθρεύσει, κρατά το τσεκούρι του στο λαιμό της αδερφής του Theon και τον προκαλεί να έρθει να τη σώσει. Μόνο που ο Theon, προς έκπληξη όλων, γίνεται πάλι Reek και πηδά μέσα στη θάλασσα για να σωθεί.

Η πρώτη αντίδραση του κοινού, ήταν η αναμενόμενη. Μα τι έπαθε; Αφού είχε γίνει καλά, αφού είχε ορκιστεί να προστατεύει την αδερφή του. Τι έγινε τώρα; Γιατί γύρισε πίσω στη ψυχολογία του Reek;

Η απάντηση είναι απλή, αρκεί να το σκεφτούμε λίγο καλύτερα: γιατί, πολύ απλά, ο Theon δεν είναι ακόμη καλά και ίσως να μην επανέλθει και ποτέ ολοκληρωτικά.

Για κάποιον που δεν έχει βιώσει μια πραγματικά τραυματική εμπειρία, η αντίδραση του Theon μπορεί να φαντάζει άξαφνη και εντελώς αδικαιολόγητη. Αρκετοί χρήστες του Twitter, όμως, έπιασαν αμέσως το μήνυμα των δημιουργών του GoT σε αυτή τη σκηνή και το εκτίμησαν δεόντως.

“Μπορεί να ξεγελάσαμε τους εαυτούς μας πιστεύοντας πως ο Theon είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο μετά από όλη αυτή την εμπειρία του ως Reek”, λέει ο συν-δημιουργός της σειράς, D.B. Weiss στη συνέντευξη που έδωσαν από τα παρασκήνια μετά το τέλος του επεισοδίου. “Όσο γράφαμε το επεισόδιο, συνειδητοποιήσαμε πως κάποιος που έχει βιώσει κάτι τέτοιο δεν το ξεπερνά έτσι απλά. Είναι κάτι που θα είναι κομμάτι του εαυτού του για το υπόλοιπο της ζωής του”.

Όπως σχολιάζει και ο Business Insider, η μάχη με το στόλο του Euron ήταν, ουσιαστικά, το πρώτο πραγματικό τεστ για τον Theon. Ήταν η πρώτη φορά, μετά από όσα πέρασε στα χέρια του σαδιστή Ramsay Bolton, που βρέθηκε ανάμεσα σε πτώματα, βασανιστήρια και λουτρά αίματος. Τα πήγαινε καλά στην αρχή, πολεμώντας στο πλευρό των δικών του, όταν όμως ο Euron αιχμαλώτισε τη Yara και ο Theon, κοιτάζοντας γύρω του, είδε τους εχθρούς να κόβουν τα αυτιά από τους άντρες του στόλου του και να τους ξεριζώνουν τις γλώσσες, όλα όσα είχε βιώσει μερικές σεζόν πριν, ήρθαν πάλι στο μυαλό του.

“Είναι το σημείο που του ξυπνά τις χειρότερες αναμνήσεις του, καθώς βλέπει ανθρώπους γύρω του να κάνουν τα ίδια πράγματα που είχε κάνει ο Ramsay σε εκείνον”, λέει ο Weiss. “Και βλέποντας τον Euron να έχει το ίδιο ψυχωτικό βλέμμα με την όλη κατάσταση όταν ο Theon πηδά στη θάλασσα, εκείνο το γέλιο (του Euron) απεικονίζει την όλη ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα μέσα σε μια μόνο λήψη”.

Ο ίδιος ο Alfie Allen που υποδύεται τον Theon, εξήγησε σε μια συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο HBO, τη δική του οπτική πάνω στο τι συμβαίνει στον Reek (γιατί πλέον, μιλάμε για τον Reek, όχι για τον Theon) εκείνη τη χρονική στιγμή.

“Η θέα του αίματος του θυμίζει τον σωματικό πόνο και το ψυχολογικό βασανιστήριο”, λέει ο Allen. “Τον κάνει να επιστρέφει σε εκείνο το μέρος, και είναι διχασμένος ως προς το τι πρέπει να κάνει. Και τότε αναλαμβάνει δράση το ερπετικό μέρος του εγκεφάλου του”.

Έχοντας πλέον όλα αυτά υπόψιν, η αντίδραση του Theon σε εκείνη τη σκηνή ήταν όχι μόνο εντελώς ανθρώπινη για ένα άτομο που βασανίζεται (και ίσως βασανίζεται για πάντα) από τους δαίμονές του, αλλά και εντελώς δικαιολογημένη. Δεν είναι πως θα μπορούσε να κάνει και πολλά μόνος του, οι δύο πιθανότητες που είχε ήταν να πεθάνει επί τόπου από το τσεκούρι του Euron ή να γίνει αιχμάλωτός του και να περάσει ένα νέο κύκλο βασανιστηρίων, σωματικών και ψυχολογικών.

Ελπίζουμε, ωστόσο, να δούμε τον Theon να εξελίσσεται μέσα σε αυτή και την επόμενη, και τελευταία, σεζόν του Game of Thrones. Η δουλειά του Alfie Allen στο χαρακτήρα τον έχει κάνει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες της σειράς, καθώς έχει υποστεί ήδη δύο “μεταμορφώσεις” που έχουν καθηλώσει και συγκινήσει το κοινό. Είμαστε μαζί σου Theon, κράτα γερά.