Άδεια και η ομάδα

Άδεια και η ομάδα
Sport24

Η ΑΕΚ κάλεσε τον κόσμο στο γήπεδο για διπλή γιορτή, αλλά δεν έκανε τίποτα για να τον ικανοποιήσει με την απόδοσή της. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει το σχέδιο που πάντα οδηγεί σε κάτι που πάει στραβά.

H επίσημη ανακοίνωση της ΑΕΚ καλούσε τον κόσμο στο "Σπύρος Λούης" σε μια διπλή γιορτή, για πρόκριση και οικοδομική άδεια.

Άδεια για οικοδομή στα χέρια του συλλόγου, άδεια και η ομάδα στο χορτάρι.

Άδεια από ποιότητα, από θάρρος, από διάθεση για κάτι παραπάνω, από ελπίδα πως μπορεί να κυνηγηθεί μια υπέρβαση.

ΓΙΟΡΤΗ ΧΩΡΙΣ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Όχι, η ΑΕΚ δεν είχε την υποχρέωση να φτάσει σε νίκη-πρόκριση επειδή κάλεσε στο γήπεδο τον κόσμο για να γιορτάσει. Ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης δεν μπορεί να εγγυηθεί θετικό αποτέλεσμα, στον αθλητισμό δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα.

Όμως, στις γιορτές βάζεις τα καλά σου, κάνεις ο,τι περνάει απ' το χέρι σου για να ικανοποιηθούν οι καλεσμένοι σου. Με γιορτή για τη γιορτή δεν πέρασε κανείς καλά, χρειάζεται και κάτι άλλο. Αν όχι το αποτέλεσμα, τουλάχιστον μια γιορτινή απόδοση.

Η ΑΕΚ μάζεψε πέρσι τον κόσμο για να γιορτάσει την πρόκριση στον τελικό και δεν του έδωσε κανέναν λόγο για χαρά πέρα απ' τον ίδιο τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού, που ήρθε με το 2-1 στον πρώτο αγώνα. Χθες μάζεψε τον κόσμο για διπλή γιορτή και τελικά έμεινε μόνο η οικοδομική άδεια.

Ε, αυτήν την γιόρταζαν και στο facebook, θα τη γιορτάσουν και στον αγιασμό που θα ακολουθήσει. Στο γήπεδο πήγαν με άλλη προσμονή.

ΠΙΣΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΧΗ

Ναι, ο δρόμος των μη-πρωταθλητών είναι εξ ορισμού δύσκολος για τις ελληνικές ομάδες, ανεξαρτήτως του ποια έχει πάρει το εισιτήριο και τι ρόστερ έχει.

Ακόμα κι αν περάσεις τον 3ο προκριματικό, σε περιμένουν πολύ ψηλά εμπόδια στα play-off. Στη γλώσσα των παλιών ηλεκτρονικών, "πίστα που θέλει πολλά κέρματα και πολλή τύχη για να την περάσεις".

ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ

Όμως, το ρητό είναι ξεκάθαρο. "Αν θέλεις κάτι που δεν είχες ποτέ, θα πρέπει να κάνεις κάτι που δεν έκανες ποτέ". Χρειάζεται παράφραση για την ΑΕΚ, αφού η Ένωση έχει παίξει στους ομίλους του Champions League, δεν κυνηγάει κάτι που δεν είχε ποτέ: "Αν θέλεις κάτι που σου λείπει για πολύ καιρό, θα πρέπει να κάνεις κάτι που δεν έχεις κάνει για πολύ καιρό".

Η ΑΕΚ έχει να παίξει σε ομίλους του Champions League απ' το 2006-07. Όλοι καταλαβαίνουν πως θα πρέπει να κάνει πολλά, πάρα πολλά για να βρεθεί ξανά εκεί, χωρίς κανείς να της εξασφαλίζει πως θα είναι αρκετά. Αλλά ας αφήσουμε το μεγάλο όνειρο.

Υπάρχουν κι οι όμιλοι του Europa. Πρόκριση επί της ΤΣΣΚΑ σημαίνει αυτόματη παρουσία στους ομίλους του Europa. Πόσα χρόνια έχει η ΑΕΚ να παίξει εκεί; Απ'το 2011-12. Όταν σου λείπει κάτι για πέντε χρόνια, χρειάζεσαι κάτι που δεν έχεις κάνει για πέντε χρόνια.

ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΕΔΙΟ: ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΙ Ο,ΤΙ ΒΓΕΙ

Το έκανε η ΑΕΚ; Έστω κάτι λίγο διαφορετικό/καλύτερο από την προηγούμενη σεζόν; Η ενδεκάδα απέναντι στους Ρώσους είχε μόλις ένα νέο πρόσωπο, τον Λιβάγια. Δεν το λες και δραματική βελτίωση από πέρσι, ούτε "επένδυση για την πρόκριση".

Ναι, στον πάγκο η ΑΕΚ έχει τον Χιμένεθ και όχι τον Τιμούρ "καμμένη γη" Κετσπάγια, εκεί έχει διαφορετική εκκίνηση στη σεζόν απ' την περσινή.

Αλλά σε τρία μεγάλα περσινά ματς (ημιτελικοί και τελικός Κυπέλλου) και ένα φετινό (προκριματικός με ΤΣΣΚΑ) το έργο του Μανόλο είναι ίδιο: όλοι μαρκάρουμε να μην το φάμε, πίσω να κρατήσουμε, αντεπιθέσεις με σχεδόν μηδενικό θάρρος (άρα ουσιαστικά ανύπαρκτες), ο φορ με κοντινότερο παίκτη στα 25 μέτρα κι ό,τι βγει.

ΠΑΝΤΑ "ΚΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ"

Δεν λέω πως με διαφορετικό σχέδιο η ΑΕΚ θα είχε τη νίκη ή την πρόκριση στο τσεπάκι. Μπορεί ο,τι κι αν έκανε, να μην της έφταναν τα όπλα που έχει στη φαρέτρα. Όμως, δεν είναι και σχέδιο αυτό που έχει, γιατί καταλήγει πάντα στην ίδια αφήγηση: "Κάτι έγινε και χάσαμε/αποκλειστήκαμε".

Η ΑΕΚ (πάλι με πολύ κόσμο στο γήπεδο) υπηρέτησε το ίδιο σχέδιο στον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό, έχασε και το δοκάρι τη γλίτωσε απ' τον αποκλεισμό. Για το 0-1 έφταιγε το λάθος του Μάνταλου και αν γινόταν το 0-2 στην κεφαλιά του Καρντόσο θα έφταιγαν οι στόπερ που δεν πήραν την κεφαλιά.

Στον τελικό του Κυπέλλου, πάλι με το ίδιο ελάχιστο θάρρος και επιθετικό σχέδιο, έφταιγε ο επόπτης που μέτρησε το γκολ του ΠΑΟΚ. Τώρα με την ΤΣΣΚΑ έφταιγαν τα στημένα, οι αντίπαλοι που ήταν ψηλοί, οι παίκτες που δεν έκαναν σ' αυτά όσα τους είπε ο Χιμένεθ, ο Ανέστης, κτλ.

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ

Δεν πάει έτσι. Δεν μπορείς να μην παράγεις τίποτα, να παίζεις τόσο, μα τόσο παθητικά και να περιμένεις αυτό που θα πάει στραβά (γιατί θα πάει) για να το δείξεις με το δάχτυλο και να πεις "αυτό φταίει". Ούτε να το περιμένεις για να πεις στη συνέντευξη Τύπου "μέχρι το 45' ήμασταν ανώτεροι και στις φάσεις και στο παιχνίδι".

Ποιες φάσεις; Την ευκαιρία για ευκαιρία του Χριστοδουλόπουλου; Χωρίς τελική δεν υπάρχει ευκαιρία κι ακόμα κι αν τη μετρήσουμε, μία ίσον καμία. Δεν συνιστά παραγωγή, δεν δείχνει θάρρος, δεν αποδεικνύει σχέδιο.

Μια απ' τα ίδια. Όσο μπορούμε να κρατήσουμε κι ο,τι γίνει. Κι αν δεν κρατήσουμε, ε, κάτι θα φταίει. Ατομικό λάθος, διαιτητικό λάθος, η ποιότητα του αντιπάλου, η κακιά η ώρα, το ποδόσφαιρο που είναι άδικο, τα λάθη που πληρώνονται, ολιγωρία, αδράνεια.

Όλα αυτά μπορούν να σε πληγώσουν ακόμα κι αν παίξεις καλά. Αλλά κάνε πρώτα αυτό και μετά πες "αυτό φταίει".

ΧΩΡΙΣ ΓΚΟΛ ΣΕ 270' ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ

Η ΑΕΚ μετά την επιστροφή μετράει πλέον τρία παιχνίδια ευρωπαϊκών προκριματικών, δύο με τη Σεντ Ετιέν και ένα με την ΤΣΣΚΑ. Και ακόμα δεν έχει μετρήσει γκολ. Δεν έχει κανένα γκολ σε 270 αγωνιστικά λεπτά. Αν δεν απειλήσεις με θάρρος και σχέδιο, δεν σκοράρεις κι αν δεν σκοράρεις, δεν περνάς.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ EUROPA

Ας πάει η Ένωση στη Μόσχα και ας αλλάξει σχέδιο, ας προσπαθήσει να παίξει, να απειλήσει. Μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετό για μια ιστορική ανατροπή του 0-2 του πρώτου αγώνα, αλλά θα είναι μια βελτίωση ενόψει των play-off του Europa League που θα ακολουθήσουν.

Εκτός κι αν η ΑΕΚ θέλει να πάει κι εκεί με το σχέδιο του "να κρατήσουμε και που ξέρεις, μπορεί κάτι να γίνει, να βάλουμε ένα γκολ και να περάσουμε".

Πηγή: Sport24.gr

Δημοφιλή