Τεχνογνωσία από τη βρετανική «Met» για την αστυνόμευση στην Αθήνα

Τεχνογνωσία από τη βρετανική «Met» για την αστυνόμευση στην Αθήνα
MINOCP

Τεχνογνωσία και εμπειρία από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (γνωστή ως «Met») επιδιώκει να αντλήσει η ΕΛ.ΑΣ. για την αστυνόμευση της Αθήνας.

Στη συνάντηση της Δευτέρας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα με τον υπουργό Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Brandon Lewis, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- στο θέμα αυτό, καθώς οι Βρετανοί αστυνομικοί θεωρούνται ως οι εμπειρότεροι στον κόσμο σε θέματα αστυνόμευσης αστικών κέντρων και λήψης μέτρων αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο κ. Lewis ήρθε στην Ελλάδα κυρίως για να συναντήσει τον ομόλογό του κ. Γιάννη Μουζάλα αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφτεί στη λεωφόρο Κατεχάκη τον κ. Τόσκα με τον οποίο συζήτησαν για 45 λεπτά θέματα διμερούς συνεργασίας (και σε επίπεδο διεθνούς τρομοκρατίας). Η Βρετανία ήδη έχει έντονη παρουσία στη χώρα μας μέσω κλιμακίων που συνδράμουν στο κομμάτι της μετανάστευσης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για τα θέματα τρομοκρατίας με στόχο τον εντοπισμό τυχόν ύποπτων διελεύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι συνολικά 23 Βρετανοί αξιωματικοί είναι επιφορτισμένοι στη χώρα μας με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, σε συνεργασία με στελέχη της Frontex και της Europol.

Στο κομμάτι της αστυνόμευσης των πόλεων οι Βρετανοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις κάμερες ασφαλείας (εκατοντάδες χιλιάδες κάμερες λειτουργούν σήμερα στο Λονδίνο). Το ίδιο προτρέπουν και τις υπόλοιπες χώρες να πράξουν, καθώς θεωρούν ότι οι κάμερες ακόμα και όταν δεν λειτουργούν αποτρεπτικά (όπως για παράδειγμα στις επιθέσεις από βομβιστές αυτοκτονίας), βοηθούν τις Αρχές στον εντοπισμό των υπόπτων. Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι νόμοι γύρω από την τοποθέτηση καμερών σε δημόσιους χώρους είναι αυστηρότεροι, υπό το πρίσμα της μη παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της ελευθερίας κινήσεων. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνάντηση Τόσκα- Lewis δεν τέθηκαν καθόλου θέματα μετανάστευσης αλλά μόνο θέματα τάξης και ασφάλειας, ενδεικτικό της πρόθεσης της ελληνικής πλευράς για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην Αθήνα (κυρίως για τη θωράκιση απέναντι σε τρομοκρατικές απειλές).

Στο μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση χθες με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου κ. Ιωνά Νικολάου. Οι δυο τους υπέγραψαν κοινή δήλωση, το περιεχόμενο της οποίας αφορούσε στην υπογραφή δύο ξεχωριστών πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ των Αστυνομικών και των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών. Ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι εκτός από τη συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομικές ακαδημίες και στα σώματα πυρόσβεσης των δύο χωρών, συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης της σύμπραξης στο κομμάτι της τρομοκρατίας: «Κυρίως μιλάμε για την τρομοκρατία από τη Μέση Ανατολή, που προσδιορίζεται στις δραστηριότητες του ISIS. Προέχει η ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, καλών πρακτικών, εμπειριών και γνώσεων, μέσα για παράδειγμα από κοινές εκπαιδεύσεις και σεμινάρια».

Δημοφιλή