Υπάρχει ένας λαβύρινθος στην Τήνο, στον οποίο θα θέλετε να χαθείτε

Υπάρχει ένας λαβύρινθος στην Τήνο, στον οποίο θα θέλετε να χαθείτε

Έχει φιλοτεχνήσει μνημειακά έργα στην καρδιά της Ευρώπης, στο κέντρο Pombidou, στην place du Palais Royal και στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, ενώ έχει προσκληθεί σε διεθνή εικαστικά κέντρα, όπως το πάρκο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης και το Κέντρο Τέχνης της Σεούλ. Ο διεθνούς φήμης γκραφιτάς L’ATLAS άφησε τον δικό του «λαβύρινθο» στη δεύτερη «Μικρή Μπιενάλε» που φιλοξενείται στο Μουντάδο της Τήνου. Γνωστός για τις περφόρμανς που εκτελεί σε ιστορικά μέρη, ο Γάλλος εικαστικός παίρνει το κλασικό σχεδιάγραμμα του λαβύρινθου ως αρχετυπική μορφή κι επιχειρεί να το αναγάγει σε εικαστικό ιδεόγραμμα, επάνω στη γέφυρα του χωριού της Τήνου.

«Το θέμα του λαβυρίνθου» σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Mireille Lienard, «προέκυψε από το σχέδιο των διαδρομών που δημιουργούν τα σοκάκια στα κυκλαδίτικα χωριά. Συνήθως, είναι ελικοειδείς διαδρομές που τονίζονται από παρακάμψεις, αλλαγές πορείας και αδιέξοδα, αναγκάζοντας αυτόν που τα διασχίζει να επιβραδύνει, να σταματήσει».

«Αντίθετα από την κοινή ιδέα, ο λαβύρινθος δεν είναι δαιδαλώδης: δεν είναι τόπος που χάνεσαι, αλλά τόπος ανακάλυψης», λέει η Lienard. «Μεταφορά της πορείας που ακολουθείται σε κάθε αναζήτηση ενός άγνωστου μέλλοντος, αντικείμενο ατελείωτης διερώτησης για τις επιλογές που είναι να γίνουν, για την πορεία που είναι να ακολουθηθεί, προσφέρει μια συμβολική εικόνα της ανθρώπινης ψυχής, σε όλη της την περιπλοκότητα, σε όλο της τον πλούτο.

Σε αυτούς τους ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς, είμαστε και πάλι στην αναζήτηση μιας διαδρομής. Είμαστε ξανά σ’ αυτό το λαβύρινθο, αντιμέτωποι με την ιδέα του εσωτερικού ταξιδιού που καθένας από εμάς ακολουθεί, αντιμέτωποι με τους δισταγμούς του, τις στάσεις του, τις επιλογές του. Είναι η ανακάλυψη αυτού του λαβυρίνθου, καθώς επίσης το ταξίδι στο βάθος του εαυτού, που η Μπιενάλε του Μουντάδου μας προτείνει να κάνουμε».

Ιδρυτής του κινήματος Poptic’ Art, ο κατά κόσμον Jules Dedet Granel, γεννήθηκε το 1978 και ζει στο Παρίσι. Από το 1990 δρα στο δημόσιο χώρο και γίνεται γνωστός στο χώρο του γκράφιτι. Σπούδασε καλλιγραφία σε διάφορες χώρες και πολιτισμούς και επιχειρεί με το έργο του να αφήσει τις δικές του ιδιότυπες τυπογραφίες, μια παγκόσμια εικαστική γλώσσα ανάμεσα στην εικαστική φόρμα και τη γραφή. Έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις και περφόρμανς, εκτός από τη Γαλλία, στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Κορέα, το Λίβανο, την Ινδία.

Γι’ αυτήν τη δεύτερη διοργάνωση στο Μουντάδο της Τήνου, εννέα καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα που εμπνεύστηκαν ειδικά για το γεγονός: François HUON (B/FR), Stéphanie JACQUES (B), Denis DE RUDDER (B/FR), Νικόλας Κοζάκης (B/GR), Vincent GAGLIARDI (FR/I), Dany DANINO (B/ISR), Sonia ANICETO (P), Mehmet AYDOGDU (B/TR), Λευτέρης Τάπας (CY).

Ο επισκέπτης έχει στο χέρι του ένα φυλλάδιο-οδηγό γραμμένο από τη μία όψη στα Ελληνικά και από την άλλη όψη στα Αγγλικά. Ο οδηγός καθοδηγεί τον επισκέπτη μέσα από τα στενά και τις καμάρες του χωριού, στα σημεία που εκτίθενται τα έργα και φέρει λίγα λόγια για το κάθε έργο και για τον καλλιτέχνη του.

Η έκθεση μετά το Μουντάδο θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, στη Galerie Martine Ehmer.

Επιμέλεια έκθεσης: Mireille Lienard, Σκηνογραφία: Philippe Fraisse.

L’ATLAS

Δημοφιλή