ΗΠΑ: Εν αναμονή έναρξης ερευνών για τις διαρροές πληροφοριών στα ΜΜΕ

ΗΠΑ: Εν αναμονή έναρξης ερευνών για τις διαρροές πληροφοριών στα ΜΜΕ
US Attorney General Jeff Sessions leaves the West Wing of the White House in Washington, DC on July 26, 2017.US Attorney General Jeff Sessions found himself in an increasingly untenable position Tuesday, as President Donald Trump once again publicly skewered his top law enforcement official, calling him 'VERY weak' and saying he is 'disappointed.' / AFP PHOTO / SAUL LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
US Attorney General Jeff Sessions leaves the West Wing of the White House in Washington, DC on July 26, 2017.US Attorney General Jeff Sessions found himself in an increasingly untenable position Tuesday, as President Donald Trump once again publicly skewered his top law enforcement official, calling him 'VERY weak' and saying he is 'disappointed.' / AFP PHOTO / SAUL LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
SAUL LOEB via Getty Images

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς σχεδιάζει ν' ανακοινώσει άμεσα την διεξαγωγή ερευνών για διαρροές πληροφοριών που έγιναν από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ. Η εξέλιξη αυτή γνωστοποιείται ενώ ο Σέσιονς βρίσκεται στο επίκεντρο της άσκησης συνεχούς κριτικής από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ανακοίνωση των ερευνών «αποτελεί το αντικείμενο εργασίας εδώ κι αρκετό καιρό, ενώ θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα» σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το οποίο επικαλέστηκε αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Παράλληλα και η εφημερίδα «The Washington Post» αναφέρθηκε στην σχεδιαζόμενη ανακοίνωση των ερευνών, επικαλούμενη επίσης αξιωματούχους.

Στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθεί η δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, από ΜΜΕ στις ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Ο πρόεδρος Τραμπ προ ημερών έγραψε στο Twitter ότι ο Σέσιονς δεν έχει κυνηγήσει επιθετικά τους ανθρώπους που δημοσιοποίησαν απόρρητες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών στην διάρκεια της θητείας του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα ακόμη σχόλιο, σε μια σειρά επικριτικών σχολίων που έκανε ο Τραμπ κατά του Σέσιονς, στο πλαίσιο προσπάθειας που στοχεύει -όπως ερμηνεύεται- να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρώην Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή από την Αλαμπάμα.

Παράλληλα, ο Τραμπ δεν κρύβει τον εκνευρισμό του για την αυτοεξαίρεση του Σέσιονς από την έρευνα που διεξάγει το FBI, υπό το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ωστόσο, ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά για το ενδεχόμενο αποπομπής του Σέσιονς από τα υπουργικά καθήκοντά του. Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου, τάχθηκαν με την πλευρά του Σέσιονς, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ εμφανίζεται ν' ασκεί πιέσεις μέσω των αναρτήσεων του στο Twitter, αλλά και συνεντεύξεων του, με στόχο την παραίτηση του Σέσιονς.

Στην τελευταία διαρροή από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή από την εφημερίδα “The Washington Post” υπάρχει εμπλοκή του ίδιου του Σέσιονς. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρθηκε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν επικοινωνία του Ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ με τους ανωτέρους του, τους οποίους ενημέρωνε ότι είχε συζητήσει με τον Σέσιονς ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και σημαντικά θέματα για την Μόσχα, στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016. Η εφημερίδα επικαλέστηκε πρώην αλλά κι εν ενεργεία Αμερικανούς αξιωματούχους που είναι οικείοι με τις εξελίξεις στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και τις υποκλοπές συνομιλιών που πραγματοποιούν.

Στις αρχές του μήνα, αναφορά των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι αντιμέτωπη με έναν “ανησυχητικό αριθμό” διαρροών στα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη, αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Παράλληλα, συνέστησε στις αρμόδιες υπηρεσίες να επιταχύνουν την διεξαγωγή ερευνών.

Από την πλευρά του, ο νέος διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Άντονι Σκαραμούτσι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι αναμένει σύντομα την ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο, ενός σχεδίου για την εξάλειψη των διαρροών πληροφοριών, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι πολιτικά υποκινούμενοι αξιωματούχοι από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, που δεν βοηθούν». Ο ίδιος είπε ότι αναγνωρίζει πως θα ήταν «αδύνατο» να είχαν μειωθεί οι διαρροές πληροφοριών από την Ουάσινγκτον, συμπληρώνοντας: «Θα προσπαθήσουμε να χτυπήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε μία κουλτούρα για τις διαρροές αυτές, όχι μόνο στον Λευκό Οίκο, αλλά θα συνεργαστούμε με τις υπηρεσίες και τα διάφορα τμήματα προκειμένου να το επιτύχουμε αυτό».

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ανακαλύπτω τώρα στην ομάδα επικοινωνίας είναι ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη αποφασίζουν για την διαρροή των πληροφοριών και ζητούν από το χαμηλόβαθμο προσωπικό να την πραγματοποιήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σκαραμούτσι αργότερα την Τετάρτη, στο Fox News.

Την Τρίτη, ο ίδιος, δήλωσε στους δημοσιογράφους εντός του προεδρικού αεροσκάφους (Air Force One) μετά την επίσκεψη του Τραμπ στο Οχάιο, ότι θα αναδιοργανώσει την λειτουργία του τμήματος επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο, ενώ θα προχωρήσει στις απολύσεις προσωπικού στην περίπτωση που οι διαρροές πληροφοριών δεν σταματήσουν.

«Στην περίπτωση που οι διαρροές συνεχιστούν θα πρέπει να φύγουν όλοι» συμπλήρωσε ο Σκαραμούτσι, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για απολύσεις, μετά την παραίτηση του βοηθού επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Σορτ, την Τρίτη.

Έρευνες προς την κατεύθυνση της διαρροής πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες, έγιναν κι από την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή