Ιρανή συντηρητική τηλεπαρουσιάστρια εθεάθη χωρίς χιτζάμπ, να πίνει μπύρα στην Ελβετία

Ιρανή συντηρητική τηλεπαρουσιάστρια εθεάθη χωρίς χιτζάμπ, να πίνει μπύρα στην Ελβετία
YouTube

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα social media βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ, όπου φαίνεται η Αζαντέχ Ναμνταρί, παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης γνωστή για τις συντηρητικές απόψεις που προωθεί, φαίνεται να πίνει μπύρες στις διακοπές της στην Ελβετία, χωρίς να φορά χιτζάμπ. Πολλοί χρήστες την κατηγορούν για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δικαίωμα να υποστηρίζει την ισλαμική ενδυμασία.

Υπενθυμίζεται πως η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στο Ισλάμ και στο Ιράν, όπου δια νόμου οι γυναίκες πρέπει να φοράνε κεφαλομάντιλο. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η Ναμνταρί έπινε μπύρα με ή χωρίς αλκοόλ.

Όπως αναφέρει το BBC, η Ναμνταρί είναι γνωστή στο Ιράν ως υποστηρίκτρια του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας στο Ιράν: Μάλιστα, κάποτε φωτογραφία της είχε δημοσιευτεί στη συντηρητική ιρανική εφημερίδα Βατάν-ε Εμρούζ, με τη λεζάντα «δόξα τω Θεώ, φορώ το πέπλο».

Απαντώντας στις αντιδράσεις, η Ναμνταρί δημοσιοποίησε άλλο ένα βίντεο όπου η ίδια εμφανίζεται να παρουσιάζει λόγους για τους οποίους δεν φορά χιτζάμπ, λέγοντας ότι καθόταν με μέλη της οικογένειάς της και «μαχαρέμ» - στενούς συγγενείς μεταξύ των οποίων μια γυναίκα δεν χρειάζεται να φορά χιτζάμπ- σε ένα πάρκο. Όπως υποστήριξε, η μαντίλα της έπεσε απότομα και το βίντεο τραβήχτηκε εκείνη τη στιγμή από έναν άγνωστο. Ωστόσο, δεν έδωσε εξηγήσεις για τη μπύρα.

Παρόλα αυτά, οι εξηγήσεις αυτές προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους χρήστες των social media, που έκαναν λόγο για υποκρισία και διπροσωπία, με το όνομά της να γίνεται hashtag: #Azadeh_Namdari.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αντιδράσεις προέρχονται τόσο από τη συντηρητική πτέρυγα, όσο και από τους πιο κοσμικούς/ προοδευτικούς: Η σελίδα στο Facebook «Iran Without Clerics» (Ιράν χωρίς κληρικούς», σε μήνυμα προς την παρουσιάστρια γράφει ότι «το πρόβλημά μας δεν είναι ότι δεν φοράς χιτζάμπ ή ότι πίνεις μπύρα, το πρόβλημά μας είναι ότι κοροϊδεύεις τον ιρανικό λαό».

Δημοφιλή