Κίνα: Σύλληψη 18 μελών απαγορευμένης αίρεσης που πιστεύει ότι ο Χριστός επέστρεψε ως γυναίκα

Κίνα: Σύλληψη 18 μελών απαγορευμένης αίρεσης που πιστεύει ότι ο Χριστός επέστρεψε ως γυναίκα
Part of a propaganda banner which reads,
Part of a propaganda banner which reads,
China Stringer Network / Reuters

Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε 18 φερόμενα μέλη μιας απαγορευμένης θρησκευτικής αίρεσης, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η αίρεση αυτή είναι διαβόητη για περιστατικά όπως ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου μιας γυναίκας σε εστιατόριο McDonald's στην επαρχία Σαντόνγκ το 2014, όταν αυτή αρνήθηκε να δώσει τον αριθμό τηλεφώνου της.

Η «Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού» δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 και, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις της, ο Χριστός επέστρεψε ως γυναίκα στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές πραγματοποιούν συχνά επιχειρήσεις εναντίον της, έχοντας συλλάβει πολλά μέλη της ανά τα χρόνια.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης αυτής επιχείρησης, η αστυνομία προέβη επίσης σε κατασχέσεις υπολογιστών και βιβλίων που χρησιμοποιούνται από την αίρεση για σκοπούς στρατολόγησης μελών.

Βασική πεποίθηση της αίρεσης, που είναι γνωστή και ως «Ανατολική Αστραπή», είναι πως ο «Παντοδύναμος Θεός, ο Χριστός των Εσχάτων Ημερών», έχει επιστρέψει στη Γη ως μια Κινέζα, και θα φέρει την Αποκάλυψη. Ο μόνος που ισχυρίζεται ότι είχε απευθείας επαφή μαζί της είναι ένας πρώην καθηγητής Φυσικής, ο Ζάο Γουεϊσάν, που ίδρυσε την αίρεση πριν από 25 χρόνια και έκτοτε έχει διαφύγει στις ΗΠΑ. Η αίρεση επίσης έχει αντικομμουνιστικό χαρακτήρα, και αναφέρεται στο κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας ως «κόκκινο δράκο».

Αν και πολλές χριστιανικές σέκτες δυσκολεύονται να επιδίδονται σε λατρευτικές δραστηριότητες στην Κίνα, η «Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού» κατηγορείται πως αποκόπτει και απομονώνει τα μέλη της από τους φίλους και τους συγγενείς τους και τα πιέζει να δωρίσουν χρήματα με αντάλλαγμα τη σωτηρία τους.

Μετά τον φόνο του 2014, αρκετά μέλη της αίρεσης συνελήφθησαν και δύο μάλιστα εκτελέστηκαν. Είχαν προσπαθήσει να στρατολογήσουν την 35χρονη στο εστιατόριο, στην πόλη Ζαογιουάν, τον Μάιο του 2014. Όταν αρνήθηκε να τους δώσει τον αριθμό τηλεφώνου της, τα μέλη της αίρεσης πίστεψαν ότι την είχε «κυριέψει κακό πνεύμα», όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο. Στη συνέχεια την ξυλοκόπησαν με καρέκλες και σκουπόξυλα, με αποτέλεσμα τον θάνατό της επί τόπου.

Ωστόσο, οι διώξεις από τις κινεζικές αρχές προηγούνται του περιστατικού, καθώς είχε σημειωθεί μαι σειρά από συλλήψεις το 2012, στο Κινγκχάι και το Ζετζιάνγκ, όπου περίπου 100 μέλη καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Ακόμα περισσότερα συνελήφθησαν στο Χουμπέι και τη Σιντζιάνγκ το 2014, ενώ τον Αύγουστο του 2016 η αστυνομία του Ανχούι έθεσε υπό κράτηση 36 άτομα, που κατηγορήθηκαν ότι δημιούργησαν και κυκλοφόρησαν βίντεο για την αίρεση.

Δημοφιλή