Τα βουβάλια και τα... βατραχάκια. Tο παρασκήνιο πίσω από τις λέξεις

Τα βουβάλια και τα... βατραχάκια. Tο παρασκήνιο πίσω από τις λέξεις
SOOC

Το παρακάτω περιστατικό είναι καθ όλα πραγματικό, έστω κι αν για ευνόητους λόγους είναι αναγκαία η ανωνυμία του πρωταγωνιστή.

Δείχνει ανάγλυφα ωστόσο τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχει καθένας ξεχωριστά στη ΝΔ για αυτό που όλοι συνηγορούν ότι πρέπει να είναι ο τελικός στόχος, δηλαδή ο περίφημος μεσαίος χώρος.

Πρόσφατα, σε μια κατά τα άλλα καθημερινή βόλτα σε χωριό της περιφέρειας, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ μπήκε σε καφενείο για να συνομιλήσει με τους θαμώνες.

Μετά από μια ζωηρή ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, η έκπληξη που την περίμενε δεν ήταν από τη συζήτησή που είχε προηγηθεί, αλλά από τους θαμώνες του απέναντι καφενείου, οπαδοί της ΝΔ στην πλειοψηφία τους, που άρχισαν να την επιπλήττουν γιατί επέλεξε να καθίσει μαζί με τους… ΠΑΣΟΚΟΥΣ!

Η απάντησή της ήταν μάλλον αποστομωτική.

«Γιατί αυτοί με κάλεσαν, ενώ εσείς όχι» τους είπε αυθόρμητα, δηλώνοντας έστω και με αυτό τον τρόπο ότι η εποχή των “πράσινων” και των “γαλάζιων” καφενείων αποτελέσουν αποχρώσεις άλλων εποχών.

Στο σήμερα τώρα

Ξαφνικά, το τρίγωνο Πειραιώς - Μαξίμου - Λαμία θύμιζε έστω και για λίγες ώρες κάτι σαν το “τρίγωνο των Βερμούδων”, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να κονταροχτυπιούνται με αφορμή το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιείται στη Λαμία και κάπου στη μέση, ο οικοδεσπότης Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

Οι οικογενειακές καταβολές του τελευταίου δεν είναι κρυφές, ούτε καν το βαρύ όνομα που κουβαλάει, ούτε όμως και η διαδρομή του στα κοινά.

Έστω και αν δεν είναι - ακόμα - στην κεντρική πολιτική σκηνή, χαράσσει τη δίκη του διαδρομή στα αυτοδιοικητικά πράγματα επιλέγοντας συνειδητά τη “μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας” και κρατώντας ίσες αποστάσεις τόσο από την αριστερή, όσο και από την δεξιά…

Μια άλλη αντίληψη του «μεσαίου» χώρου που ανέφερα παραπάνω.

Τα πράγματα όμως περιπλέχτηκαν από την “ντιρεκτίβα” του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει “απαγορευτικό” στα γαλάζια στελέχη, ως προς την παρουσία τους σε αυτό το Συνέδριο, εξηγώντας μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να νομιμοποιήσουν δια της παρουσίας τους “κομματικές φιέστες και κακόγουστες εκδηλώσεις προπαγάνδας της κυβέρνησης”.

Θεωρητικά το μπαλάκι έπεφτε στα χέρια του οικοδεσπότη.

Από νωρίς όμως ο ίδιος - ο Κώστας Μπακογιάννης - είτε από διορατικότητα είτε από στρατηγική επιλογή είχε φροντίσει να επιμείνει στα του ρόλου του και μοιράζοντας τις ευθύνες στους αρμόδιους αποδέκτες.

Ενδεικτική, η 7σελιδη επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό - ενόψει και του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Λαμία - με την οποία επισήμανε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας, λόγω στατιστικού λάθους εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Δεν πρόκειται για ένα τοπικό θέμα. Μιλάμε για μία κατάφωρη αδικία που αφορά σε περίπου 650.000 χιλιάδες πολίτες της χώρας. Χάνουν αυτά που δικαιούνται λόγω ενός στατιστικού λάθους”, έγραφε σχετικά ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Το μπαλάκι βρίσκονταν όμως ακόμα στα χέρια του, ενώ ήδη η “προεδρική ντιρεκτίβα” και τα γαλάζιο απαγορευτικό είχαν ήδη δημιουργήσει συνθήκες ακόμα και… ενδοοικογενειακής σύγκρουσης.

Έστω και αν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι το “απαγορευτικό” δεν αφορούσε τους αυτοδιοικητικούς…

Ο αυτοδιοικητικός - οικοδεσπότης Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας - που έστω και για κάποιους λίγους - κινδύνευε να χαρακτηριστεί “κόκκινο πανί” βγήκε στο… “Κόκκινο 105,5” - τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ - ξεκαθαρίζοντας ότι θα δώσει το παρών γιατί - όπως είπε - οφείλει να μένει όσο μπορεί πιο μακριά από τα κομματικά παιχνίδια και να προσπαθεί να εξασφαλίσει τα μέγιστα για την περιφέρειά του.

“Συγκρούονται στην πραγματική ζωή τα βουβάλια, εγώ το βατραχάκι τώρα τι πρέπει να κάνω που είμαι αυτοδιοικητικός;” είπε και συνέχισε στη… μεσαία λωρίδα!

Δημοφιλή