Τι είναι το ξενοφοβικό Κίνημα των Ταυτοτικών;

Τι είναι το ξενοφοβικό Κίνημα των Ταυτοτικών;
ΦΩΤ ΑΡΧΕΙΟΥ/Διαμαρτυρία κατά των ταυτοτικών
ΦΩΤ ΑΡΧΕΙΟΥ/Διαμαρτυρία κατά των ταυτοτικών
NurPhoto via Getty Images

Εδώ και λίγο καιρό ένα περίεργο πλοίο πλέει στα νερά της Μεσογείου. Εν πρώτοις φαίνεται σαν ένα ακόμη πλοίο κάποιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που προσπαθεί να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης προσφύγων. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Το πλοίο C-STAR είναι ναυλωμένο από ένα νεοφυές ακροδεξιό κίνημα, που ξεκίνησε το 2012 στη Γαλλία και σύντομα επεκτάθηκε και στις γερμανόφωνες χώρες.

Πρόκειται για το λεγόμενο Κίνημα των Ταυτοτικών (Génération Identitaire ή Identitäre Βewegung), που αποκηρύσσει την «πολυπολιτισμική μανία» και την «ανεξέλεγκτη μαζική επέλαση των προσφύγων» ενώ τάσσεται υπέρ της επαναφοράς μιας αυθεντικής ταυτότητας, με εθνικιστικά και ακροδεξιά χαρακτηριστικά.

Το Κίνημα των Ταυτοτικών χρησιμοποιεί το πλοίο C-STAR για να περισυλλέγει μετανάστες και πρόσφυγες από τα νερά της Μεσογείου με στόχο όμως να τους στέλνει πίσω στη Λιβύη. Χθες, Πέμπτη, το αμφιλεγόμενο πλοίο ακινητοποιήθηκε έξω από το λιμάνι της Αμμοχώστου όταν συνελήφθη ο καπετάνιος, ενώ εκκρεμούν κατηγορίες ενώπιον τοπικού δικαστηρίου εναντίον του ίδιου και άλλων μελών του πληρώματος για πλαστά έγγραφα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση από τη Γερμανική Αρχή Προστασίας του Συντάγματος.

Τι είναι όμως το αυτοαποκαλούμενο Κίνημα των Ταυτοτικών και γιατί οι ενέργειές του θεωρούνται άκρως επικίνδυνες; Και ποιος είναι ο απώτερος σκοπός της τελευταίας πρωτοβουλίας του στα νερά της Μεσογείου; Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle o Aντρέας Πέχαμ, ειδικός σε θέματα ακροδεξιών κινημάτων και ερευνητής στο Αρχείο της Αυστριακής Αντίστασης, το C-STAR και οι ενέργειές του στο πεδίο του προσφυγικού «έχουν κυρίως συμβολική αξία». Το εν λόγω κίνημα «είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό, ωστόσο λειτουργεί και με όρους μάρκετινγκ. Στο Βερολίνο για παράδειγμα μέλη του κινήματος βγαίνουν στους δρόμους και προσπαθούν να κινητοποιήσουν τις μάζες. Ωστόσο βασικός χώρος δραστηριοποίησής τους παραμένει ο εικονικός χώρος του διαδικτύου. Πέραν του ίντερνετ, δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη επιρροή στους απλούς πολίτες», αναφέρει ο Αντρέας Πέχαμ.

Σχετικά με το προφίλ των ανθρώπων που συμμετέχουν στο Κίνημα των Ταυτοτικών ο Αντρέας Πέχαμ αναφέρει: «Οι Ταυτοτικοί δεν είναι άλλη μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση με μέλη αλλά μια οργάνωση που αποτελείται από στελέχη. Αυτοί προέρχονται κατά 100% από τοπικές ενώσεις πολιτών. Έχουν μια ελιτίστικη αντίληψη για τους εαυτούς τους. Αυτό παρατηρούμε τουλάχιστον στην Αυστρία, που μαζί με τη Γαλλία, είναι μια από τις βασικές χώρες προέλευσης των Ταυτοτικών».

Το κίνημα αυτό από το 2013 άρχισε να επεκτείνεται, αλιεύοντας κυρίως νέους άνδρες από τοπικές οργανώσεις ακροδεξιού υπόβαθρου. Μάλιστα αυτού τους είδους οργανώσεις, όπως εξηγεί ο αυστριακός ειδικός, διατείνονται ότι δρουν κυρίως στη βάση της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο ίδιος, παρά το ότι σε διάφορες εκδηλώσεις τους δίνεται η εντύπωση ότι συμμετέχουν και γυναίκες, στην πραγματικότητα η συμμετοχή των γυναικών είναι ελάχιστη. «Αυτό έχει να κάνει με το ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι κυρίως ανδρική υπόθεση», εξηγεί ο Αντρέας Πέχαμ.

Οι κρίσεις τροφοδοτούν την ακροδεξιά «ατζέντα» των Ταυτοτικών

Και τι φιλοδοξεί όμως να πετύχει το Κίνημα των Ταυτοτικών με δράσεις όπως κι αυτές στη Μεσόγειο; Τα τελευταία χρόνια οι Ταυτοτικοί βρήκαν στην προσφυγική κρίση έναν λόγο ύπαρξης. Στηρίζουν τη δράση τους σε αντίστοιχες κρίσεις, κι αυτό υποστηρίζει άλλωστε και ένας εκ των κορυφαίων «ακτιβιστών» τους στην Αυστρία, ο Μάρτιν Σέφερ.

Βλέπουν αυτές τις κρίσεις σαν ευκαιρία για αντίδραση, σαν ένα είδος εμφυλίου πολέμου, στον οποίο πρέπει να λάβουν μέρους, αναφέρει ο Αντρέας Πέχαμ, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να βοηθήσουν και τα ακροδεξιά κόμματα τα οποία πολλοί εξ αυτών υποστηρίζουν, όπως το FPÖ στην Αυστρία και το AfD στη Γερμανία. Μάλιστα φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη απήχηση τελευταία στη Γερμανία, εξ ου και η παρακολούθηση των δράσεών τους από την Αρχή Προστασίας του Συντάγματος. Ειδικά στη Γερμανία, πολλοί έχουν διασυνδέσεις και με νεοναζί, κάτι που δεν πρέπει να εκκλήσει, εκτιμά ο Αντρέας Πέχαμ. Ο ίδιος φοβάται πάντως ότι μελλοντικά ενδέχεται να αυξηθεί η επιρροή τους σε κύκλους νέων, σε σχολεία ή πανεπιστήμια, χρησιμοποιώντας ως μότο το «Έξω οι ξένοι».

Πηγή: DW

Δημοφιλή