Πώς έγινε η καταδρομική του Ρουβίκωνα στη Βουλή. Τα 50 δευτερόλεπτα και το σχέδιο «σφραγίσματος» του μεγάρου

Πώς έγινε η καταδρομική του Ρουβίκωνα στη Βουλή. Τα 50 δευτερόλεπτα και το σχέδιο «σφραγίσματος» του μεγάρου
Eurokinissi

Μόλις 50 δευτερόλεπτα διήρκησε η καταδρομική ενέργεια της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στο προαύλιο της Βουλής, όπως προκύπτει από την ανάλυση του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας.

Σε σχετική ενημέρωση που έλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας αναφέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ότι στόχος του Ρουβίκωνα δεν ήταν απλά να εισβάλει στο προαύλιο αλλά να καταφέρει να μπει στο μέγαρο της Βουλής, κάτι που απετράπη λόγω του έγκαιρου κλεισίματος της πόρτας της ανατολικής εισόδου του κοινοβουλίου, ενώ σε λειτουργία τέθηκε το σχέδιο «αποστείρωσης» του κοινοβουλίου μέσω του σφραγίσματος όλων των πυλών εισόδου.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο στην αντίδραση της φρουράς της Βουλής διαδραμάτισε, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, ότι δύο από τους αξιωματικούς που ήταν προχθές το μεσημέρι στη Βουλή έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν στην Κρατική Ασφάλεια με αποτέλεσμα να αναγνωρίσουν τέσσερα από τα μέλη του Ρουβίκωνα κατά την είσοδό τους στο προαύλιο, για τα οποία γνώριζαν τον τρόπο δράσης τους. Το αποτέλεσμα ήταν η φρουρά της Βουλής να καταλάβει ότι πρόκειται για δράση του «Ρουβίκωνα» και να αντιδράσει αναλόγως.

Δηλαδή, να μην χρησιμοποιηθεί βία για την απώθηση των 15 ανδρών και δύο γυναικών που συμμετείχαν στην ενέργεια, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν φέρουν οπλισμό και δεν έχουν πρόθεση να τραυματίσουν κόσμο. Προτιμήθηκε να γίνει προσπάθεια περικύκλωσής τους με σκοπό την προσαγωγή τους. Αρμόδια πηγή σχολιάζει ότι σε περίπτωση που είχε ασκηθεί βία οι σκηνές θα έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω των πρακτορείων ειδήσεων.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα εμφανίστηκαν λίγο μετά τις 14.30 σε δυάδες στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και όταν σηκώθηκε η μπάρα εισόδου του προαυλίου για να περάσει το αυτοκίνητο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη, τότε μπήκαν τρέχοντας μέσα. Στο σημείο εκείνη την ώρα βρίσκονταν τέσσερις αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένου του τροχονόμου, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη θέα των μελών του Ρουβίκωνα δόθηκε εντολή για ενεργοποίηση του σχεδίου «αποστείρωσης» του μεγάρου της Βουλής, το οποίο προβλέπει το σφράγισμα των τριών πυλών, των τριών καταπακτών και του εντευκτηρίου.

Την ίδια ώρα, περίπου 20 άνδρες της φρουράς, κάποιοι εκ των οποίων ανήκουν στην «ομάδα ετοιμότητας» για έκτακτα περιστατικά, έφτασαν στο σημείο όπου βρίσκονταν τα μέλη του Ρουβίκωνα και τα περικύκλωσαν. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις για το κατά πόσο θα προσαχθούν ή όχι. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων πλήρωμα περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. πέρασε χειροπέδες σε δύο μέλη του Ρουβίκωνα και τα επιβίβασε σε όχημα για να τα μεταφέρει στη ΓΑΔΑ. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ωστόσο, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στη Βουλή τα δύο άτομα, διότι στο μεταξύ ελήφθη η απόφαση από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση να αφεθούν όλοι ελεύθεροι μετά την καταγραφή των στοιχείων τους. Τα περισσότερα μέλη της αναρχικής ομάδας είχαν πάνω τους ταυτότητες (ενδεικτικό ότι περίμεναν να προσαχθούν), ενώ για κάποια τα στοιχεία καταγράφηκαν κατά δήλωση τους.

Στην καταδρομική ενέργεια που έγινε στις 19 Ιουλίου στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Ρουβίκωνας είχε δώσει μία… γεύση των προθέσεών του για την ενέργεια στη Βουλή κάνοντας λόγο για άβατα της δημοκρατίας και για «καταπιεζόμενη και εκμεταλλευόμενη κοινωνία που πρέπει να πατήσει αυτά τα άβατα ένας προς ένα και όλα μαζί». Υπενθυμίζεται ότι μέλη της αναρχικής ομάδας είχαν εισβάλλει στο προαύλιο της Βουλής και το 2015 γράφοντας τότε ότι δεν ήθελαν να μπουν στο κτίριο, κάτι που αν ήθελαν θα είχαν καταφέρει. Μετά την προχθεσινή ενέργεια στο λογαριασμό του Ρουβίκωνα στο Facebook γράφτηκε ότι «για πρώτη φορά πετάχτηκαν τρικάκια μέσα στο κτίριο της Βουλής πριν προλάβουν να κλείσουν την πόρτα», χωρίς να διευκρινίζεται αν δεν εισέβαλλαν στο μέγαρο επειδή δεν το ήθελαν ή επειδή οι αστυνομικοί σφράγισαν την πόρτα.

Δημοφιλή