Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ. «Βροχή» οι τροπολογίες

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ. «Βροχή» οι τροπολογίες
Eurokinissi

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Μαζί με τα άρθρα, σε ψηφοφορία τέθηκαν και 16 υπουργικές τροπολογίες και μια βουλευτική, για τα ΚΕΠ, οι οποίες έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία. Νωρίτερα, από τη συζήτηση του νομοσχεδίου η ΝΔ ενώ χθες, Πέμπτη, είχαν αποχωρήσει το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

«Δεν είμαστε βιτσιόζοι να καθόμαστε εδώ και να φέρνουμε τροπολογίες. Ούτε μας αρέσει να νομοθετούμε με τροπολογίες. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να λύνουμε προβλήματα, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη και να μην πάμε παρά πίσω πράγματα που φέρνουν έσοδα, να μην κάνουμε πράγματα που θα πάνε τη χώρα πίσω», σχολίασε πριν από λίγο η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τη στάση των κομμάτων που αποχώρησαν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η υφυπουργός είπε ότι οι περισσότερες τροπολογίες έχουν συζητηθεί στην προεργασία που έγινε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, και ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε και κάποιες από τις προτάσεις και παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης και υπήρξε σύμπνοια κατά τη συζήτηση των τροπολογιών. «Κάποιοι δεν ήθελαν να πάρουν θέση ή τους χαλάσαμε το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο», είπε η υφυπουργός.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στο τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και τον ακατάσχετο λογαριασμό μαζί με τα νέα χαμηλότερα παράβολα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή Οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Στις προωθούμενες διατάξεις έχει περιληφθεί και αυτή για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου.

Η συζήτηση στην ολομέλεια ξεκίνησε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν εξ αρχής την κυβέρνηση για τον μεγάλο αριθμό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ για την αποχώρηση της ΝΔ

H αξιωματική αντιπολίτευση δυσφόρησε στην ανάγνωση των τροπολογιών και των ρυθμίσεων που δίνουν ανάσες στην κοινωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών για την αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια της Βουλής

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η σημερινή μέρα της διαδικασίας προβλέφθηκε για την συζήτηση των τροπολογιών επί του Σ/Ν του υπουργείου Οικονομικών «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις».

Προφανές είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση γνώριζε την παραπάνω απόφαση. Εξ ίσου προφανές είναι ότι δυσφόρησε στην ανάγνωση των τροπολογιών και των ρυθμίσεων που δίνουν οικονομικές και κοινωνικές ανάσες στην κοινωνία.

- Διαφωνούν με την άμεση επιστροφή φόρου έως 10.000 ευρώ που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις;

- Είναι αντίθετοι με την συμπερίληψη της Κω στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ ως το 2018;

- Δεν θέλουν την παραχώρηση του ακινήτου του νοσοκομείου Κάτω Πατησίων, το οποίο οδήγησαν σε κλείσιμο ώστε να λειτουργήσει δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή;

Δημοφιλή