To ημερολόγιο των φόρων: Τη Δευτέρα η λήξη προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος

To ημερολόγιο των φόρων: Τη Δευτέρα η λήξη προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος
shallow depth of field of accountant calculating financial data
shallow depth of field of accountant calculating financial data
BernardaSv via Getty Images

Τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων, 4 στα 10 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά. Εναλλακτική επιλογή για όσους αδυνατούν να πληρώσουν σε τρεις δόσεις, είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ενώ αναφορικά με τις επιστροφές φόρου, θα προηγηθεί έλεγχος για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το συνολικό ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι είναι 3,6 δισ. ευρώ. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη ως τις 30 Νοεμβρίου.

Τη Δευτέρα υποβάλλουν επίσης και οι μικροεπαγγελματίες τις δηλώσεις ΦΠΑ β' τριμήνου. Σημειώνεται πως τον Αύγουστο αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2017, ενώ ως τις 29 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει πληρωθεί, μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει πληρωθεί ως τις 31 Οκτωβρίου (σημειώνεται πως πρόκειται για την ημερομηνία στην οποία πρέπει να υποβάλλουν έμποροι και επαγγελματίες δηλώσεις ΦΠΑ γ' τριμήνου), ενώ η τρίτη θα πληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου, μαζί με την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος. Η τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ πρέπει να έχει πληρωθεί ως τις 29 Δεκεμβρίου, και η πέμπτη και τελευταία ως τις 31 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως ως τις 29 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.

Δημοφιλή