Αντιπολιτευτικά «πυρά» κατά της κυβέρνησης για δημοσιεύματα περί SMS Τσίπρα- Βαρουφάκη

Αντιπολιτευτικά «πυρά» κατά της κυβέρνησης για δημοσιεύματα περί SMS Τσίπρα- Βαρουφάκη
HAY ON WYE, UNITED KINGDOM - MAY 29: Yanis Varoufakis, former Greek finance ministerat the Hay Festival on May 29, 2017 in Hay on Wye, United Kingdom. (Photo by David Levenson/Getty Images)
HAY ON WYE, UNITED KINGDOM - MAY 29: Yanis Varoufakis, former Greek finance ministerat the Hay Festival on May 29, 2017 in Hay on Wye, United Kingdom. (Photo by David Levenson/Getty Images)
David Levenson via Getty Images

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση, μετά από δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» όπου παρατίθεται απόσπασμα του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με sms που φέρεται να αντάλλαξε με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ διαπραγματευόταν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- όπου ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται έτοιμος να δεχτεί την πρόταση για Grexit του Σόιμπλε.

Από το γραφείο Τύπου της ΝΔ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Τα 7 sms των κ. Βαρουφάκη και Τσίπρα πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015 που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αποτελούν την πιο δυνατή απάντηση σε όσους κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία ότι κινδυνολογούσε όταν προειδοποιούσε ότι ο κ. Τσίπρας παίζει τη χώρα στα ζάρια. Ο κ. Τσίπρας οφείλει επιτέλους να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για τα πραγματικά σχέδιά του και τη μεθόδευση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη την οποία διαπραγματευόταν με τον κ. Σόιμπλε. Οι νέες αποκαλύψεις καθιστούν επιβεβλημένη την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για εκείνη την σκοτεινή περίοδο, που έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν με τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να ξέρει, τέλος, ο κ Τσίπρας ότι αντί για το "τάιμ άουτ" που του πρότεινε ο κ. Σόιμπλε, οι Έλληνες του σφύριξαν ήδη τη λήξη του παιχνιδιού».

«Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα οι προπαρασκευαστικές ενέργειες του κ. Τσίπρα,για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είχαν αρχίσει από το 2013 (πριν τον κ. Βαρουφάκη)» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Τα στόματα ανοίγουν και τα SMS Τσίπρα-Βαρουφάκη βγαίνουν στη φόρα. Ο κ. Τσίπρας θα εξακολουθήσει να σιωπά; Θα μας ενημερώσει αν πήγε στην Μόσχα και περίμενε επί διήμερο σε ξενοδοχείο τον Μαδούρο, για να ζητήσει υλική υποστήριξη για το Grexit; Ότι και να κάνει όμως, στο τέλος η αλήθεια για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του θα αποκαλυφθεί. Και θα είναι ντάλα μεσημέρι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωση του Ποταμιού, αναφέρονται τα εξής: «Oι αποκαλύψεις για τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ.Τσίπρα δεν έχουν τέλος. Τη στιγμή που εμφανιζόταν ως σφοδρός πολέμιος του κ. Σόιμπλε και τον κατήγγελλε ότι θέλει τη χώρα εκτός Eυρωζώνης, συζητούσε με θετικό τρόπο το σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αναζητώντας εναλλακτικές στη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Ο ελληνικός λαός θυμάται ότι το Ποτάμι σε όλη την κρίσιμη περίοδο κατήγγελλε τις ασυνάρτητες κινήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ζητούσε να σταματήσουν. Όταν σταμάτησαν, είχαν κοστίσει πάνω από 100 δισ., η χώρα είχε βρεθεί στο χείλος της καταστροφής και είχαν επιβληθεί capital controls τα οποία ισχύουν ακόμη. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την καταστροφική περίοδο».

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο πρώην υπουργός κατηγορεί τον πρωθυπουργό για λογική ασυνέπεια, ενώ υπενθυμίζει πως «όταν τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά εξέδιδε ένα ομόλογο και είχαμε τυμπανοκρουσίες, εγώ εξηγούσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως οι επενδυτές είχαν πειστεί να αγοράσουν ομόλογα βαθιά πτωχευμένου κράτους και εκείνη η έκδοση ήταν μια κίνηση που καθιστούσε ακόμα λιγότερο βιώσιμο το χρέος μας. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι γιορτάζουν την έξοδο στις αγορές με τις ίδιες φράσεις που χρησιμοποιούσαν ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας». Παράλληλα, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ζητά Ειδικό Δικαστήριο, («εδώ και μήνες ζητάω και απαιτώ και Εξεταστική και αν θέλουν και Ειδικό Δικαστήριο, ακόμα και στρατοδικείο. Ένα φόρουμ όπου θα κατατεθούν στοιχεία και θέσεις για το πώς πτώχευσε η χώρα, πώς συγκαλύφθηκε και βάθυνε με τα μνημόνια αυτή η πτώχευση και πώς το 2015 χάθηκε η ευκαιρία») δηλώνοντας πως «ποτέ κάποιος Βαρουφάκης δεν μπήκε σε κάποιο δωμάτιο με τη Λαγκάρντ και άλλους για να κάνει προσωπική πολιτική. Είχαμε συμφωνήσει από κοινού με τον Τσίπρα, τον Παππά, τον Δραγασάκη και τον Τσακαλώτο για το τι θα ειπωθεί. Έτσι λειτουργούσαμε. Αυτό κάτι που θέλουν να συσκοτίσουν όσοι άλλαξαν γραμμή και δαιμονοποιούν εμένα για να υπεκφύγουν από την ευθύνη τους για την παλινωδία της 6ης Ιουλίου». Ωστόσο, τονίζει πως «εγώ ποτέ δεν είπα ότι έχω ηχογραφήσει τον πρωθυπουργό μου».

Επίσης, σε αποσπάσματα του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη, «Adults in the Room», που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», παρατίθενται επτά SMS που, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, αντάλλαξε με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου 2015). Βάσει του δημοσιεύματος, είχαν ως εξής:

Βαρουφάκης (16.21): Τρομερή πιρουέτα έκανε ο Βόλφγκανγκ (Σόιμπλε) στη συνάντησή μας σήμερα

Τσίπρας (16.22): Τι εννοείς;

Βαρουφάκης (16.25): Ο Σόιμπλε σου στέλνει μήνυμα για τάιμ-άουτ

Τσίπρας (16.26): Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;

Βαρουφάκης (16.27): Το πρώτο μέσω του δεύτερου. Παραδέχεται ότι το μνημόνιο μας καταστρέφει.

Τσίπρας (16.30): Τότε πες του ότι, εάν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει, κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους, χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.

Βαρουφάκης (16.35): Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση.

Δημοφιλή