Cheer Up Love: Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει ο κόσμος πως η παρενόχληση των γυναικών είναι λάθος;

Cheer Up Love: Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει ο κόσμος πως η παρενόχληση των γυναικών είναι λάθος;
CHEER UP LOVE

Αν είστε γυναίκα, μπορείτε σίγουρα να ταυτιστείτε με την ακόλουθη σκηνή: Περπατάτε στο δρόμο χωρίς να ενοχλείτε κανέναν, όταν ένας περαστικός άντρας σας ζητά να χαμογελάσετε ή μετά από ένα-δυο «πειράγματα» στα οποία μένετε παγερά αδιάφορη σας λέει κάτι του τύπου «χαμογέλα ντε, τι σου ζητάνε», λες και οφείλετε το χαμόγελό σας σε έναν ξένο. Εκ των υστέρων είναι πολλές οι απαντήσεις που σας έρχονται στο μυαλό, εκείνη τη στιγμή όμως οι περισσότερες από εμάς απλά συγκρατούμε το θυμό μας και συνεχίζουμε το δρόμο μας κοιτάζοντας μπροστά, προσπαθώντας να αγνοήσουμε τον ενοχλητικό τύπο.

Φυσικά, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που τα σχόλια είναι πολύ πιο κακεντρεχή και ο θυμός που καταπιέζουμε ακόμη μεγαλύτερος.

Η Eliza Hatch ξέρει ακριβώς αυτό το συναίσθημα που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες καθημερινά και αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να το ξεπεράσεις, πόσο μάλλον να μετανιώνεις για τη χαμένη ευκαιρία που είχες να εκφραστείς ελεύθερα, όπως δικαιούσαι.

Γι' αυτό αποφάσισε να φροντίσει η ίδια έτσι ώστε η συζήτηση γύρω από το μεγάλο πρόβλημα της παρενόχλησης των γυναικών στο δρόμο να μη σταματήσει ποτέ, ούτως ώστε να καταπολεμήσει τη γενικότερη ιδέα που υπάρχει -κυρίως από τους άντρες- ότι το να αγνοείς μια τέτοια συμπεριφορά σημαίνει πως την αποδέχεσαι.

Δημιούργησε λοιπόν ένα φωτογραφικό project και ένα λογαριασμό στο Instagram, το Cheer Up Luv, το οποίο λειτουργεί ως «πλατφόρμα για να ακουστούν οι γυναικείες φωνές, και έτσι οι γυναίκες να μπορέσουν να πάρουν στα χέρια τους εμπειρίες που ήταν εκτός του ελέγχου τους».

Η Hatch, η οποία ζει στο Λονδίνο, περιγράφει τη σεξουαλική παρενόχληση ως «συνηθισμένη, ενώ συχνά αγνοείται από τους ξένους». «Σπάνια παραπονούμαστε ή το κάνουμε θέμα, επειδή το έχουμε συνηθίσει», προσθέτει.

Η 22χρονη προσπαθεί να φέρει το θέμα στο προσκήνιο, παρουσιάζοντας όσο περισσότερες ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί, ανεβάζοντας φωτογραφίες και μαρτυρίες όσων γυναικών θέλουν να ακουστούν.

Ο κεντρικός άξονας του project είναι πως κάθε ιστορία είναι σημαντική, ανεξάρτητα από το πόσο σοκαριστική είναι. Η Hatch επικεντρώθηκε στο γεγονός πως οι γυναίκες έχουν συνηθίσει τόσο πολύ αυτή την κατάσταση που πολλές, πλέον, δεν μιλούν καν για τις παρενοχλήσεις που βιώνουν καθημερινά, καθώς θεωρούν πως δεν είναι κάτι παράξενο.

Το Cheer Up Luv έχει στόχο να ενθαρρύνει τις γυναίκες «που έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση ή οποιουδήποτε άλλου είδους παρενόχληση σε δημόσιο χώρο» να βγουν μπροστά και να μιλήσουν. Κάθε ιστορία είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, από τη γυναίκα που την αφηγείται, δίνοντάς της έτσι ακόμα περισσότερη δύναμη, ενώ συνοδεύεται από όμορφες φωτογραφίες των γυναικών που μιλούν.

Όλες οι ιστορίες έχουν συμβεί σε δημόσιους χώρους, στο φως της ημέρας, με κόσμο τριγύρω, αυτό όμως δεν τις κάνει λιγότερο τρομακτικές για τις γυναίκες που τις βίωσαν, κυρίως λόγω του ότι οι άντρες που τις παρενοχλούσαν ήταν σίγουροι πως δεν θα αντιμετωπίσουν συνέπειες για τις πράξεις τους -όπως και έγινε.

Μιλώντας για το project της στο ELLE, η Hatch επιμένει πως ο μόνος τρόπος για να αρχίσει να διορθώνεται η κατάσταση, είναι να μη σταματήσουν οι γυναίκες να μιλούν γι' αυτήν. «Αν συνεχίσουμε να μιλάμε για το θέμα, τότε ναι, η αλλαγή είναι εφικτή». «Όσο περισσότερη προσοχή λαμβάνει (το θέμα), τόσο το καλύτερο, και αν αρχίσουμε να διδάσκουμε στα νεαρά αγόρια πως η παρενόχληση, κάθε μορφής, είναι ανεπίτρεπτη, τότε θα φέρουμε εμείς την αλλαγή».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο site του Cheer Up Love.

"One time in high school, wearing my school girl plaid uniform, some guy tried to take a picture up my skirt" - Randi

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cheer Up Luv 🌸 (@cheerupluv) στις