Βενεζουέλα: Η δικαιολογία της κυβέρνησης για τη σύλληψη των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης

Βενεζουέλα: Η δικαιολογία της κυβέρνησης για τη σύλληψη των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης
Mitzy Capriles de Ledezma, wife of former Caracas mayor Antonio Ledezma, reacts during a video showing her husband during a news conference in Madrid, Spain August 1, 2017. REUTERS/Sergio Perez
Mitzy Capriles de Ledezma, wife of former Caracas mayor Antonio Ledezma, reacts during a video showing her husband during a news conference in Madrid, Spain August 1, 2017. REUTERS/Sergio Perez
Sergio Perez / Reuters

Οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Λεοπόλντο Λόπες και ο Αντόνιο Λεντέσμα που βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, συνελήφθησαν διότι προσπαθούσαν να αποδράσουν και εξαιτίας των πολιτικών τους δηλώσεων, έγινε σήμερα γνωστό από το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Λάβαμε πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών που έκαναν λόγο για ένα σχέδιο απόδρασης» σημειώνει το Ανώτατο Δικαστήριο σε ένα δελτίο τύπου όπου επίσης διευκρινίζεται ότι οι δύο πολιτικοί δεν σεβάστηκαν τις «συνθήκες κατ’ οίκον κράτησής τους», βάσει των οποίων απαγορευόταν κάθε απόπειρα «πολιτικού προσηλυτισμού» από τον ένα και κάθε «δήλωση προς οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης» για τον άλλο.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν σε εφόδους που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα στις οικίες τους, είπαν σήμερα οι οικογένειές τους.

«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» του για τη νέα σύλληψη στη Βενεζουέλα των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για το γεγονός ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες και Αντόνιο Λεντέσμα συνελήφθησαν εκ νέου από τις αρχές της Βενεζουέλας» επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «να αποφυλακίσει αμέσως όλους όσοι κρατούνται διότι άσκησαν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με ειρηνικό τρόπο, του συνεταιρίζεσθαι και του εκφράζεσθαι».

«Προτρέπω τις αρχές να μην κάνουν μια ήδη εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση ακόμα χειρότερη μέσω της χρήσης υπέρμετρης βίας, μεταξύ άλλων μέσω βίαιων εφόδων σε σπίτια από τις δυνάμεις ασφαλείας όπως έχει συμβεί σε διάφορες περιοχές της χώρας», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα τη «βαθιά τους ανησυχία» μετά την «φυλάκιση των δύο αρχηγών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, κρίνοντας ότι είναι μια «νέα απόδειξη του αυταρχισμού του καθεστώτος» του Νικολάς Μαδούρο.

Η σύλληψη του Λεοπόλντο Λόπες, ιδρυτή του κόμματος Voluntad Popular και του δημάρχου του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα είναι «ένα ακόμη βήμα στην άσχημη πορεία της Βενεζουέλας», τόνισε στο Twitter υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Φρανσίσκο Παλμιέρι.

Λίγη ώρα αργότερα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του για τη σύλληψη των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης και κάλεσε για την άνευ όρων αποφυλάκιση των κρατουμένων και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Καλούμε για την άμεση αποφυλάκισή τους», δήλωσε η εκπρόσωπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στους ηγέτες της αντιπολίτευσης

Η σύζυγος του δημάρχου του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, ενός από τους δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που συνελήφθησαν σήμερα το ξημερώματα, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προς τη διεθνή κοινότητα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη, ενώ ζήτησε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της χώρας της.

«Μάθαμε ότι ο Αντόνιο θα οδηγηθεί στη στρατιωτική φυλακή Ράμο Βέρντε (σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Καράκας) ακόμα κι αν επίσημα κανείς δεν έχει ενημερώσει την οικογένεια» δήλωσε η σύζυγος του στέλεχους της αντιπολίτευσης, Μίτσι Καπρίλες, που βρίσκεται την Ισπανία.

«Νιώθουμε πολύ μεγάλη αγωνία» έπειτα από αυτή την «απαγωγή», επισήμανε η Καπρίλες που καθόταν δίπλα στη μικρότερη κόρη του ζευγαριού, την Αντονιέτα.

Η Μίτσι Καπρίλες, η οποία σχεδιάζει να επιστρέψει στη Βενεζουέλα τις επόμενες ημέρες, ευχήθηκε η Ισπανία και άλλες χώρες να στηρίξουν περισσότερο την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.

«Αδέλφια σε ολόκληρο τον κόσμο, σας παρακαλώ, στρέψτε το βλέμμα σας στην χώρα μας, αυτό έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή (…) να πάρετε αποφασιστικά θέση κατά της ναρκοδικτατορίας» στη Βενεζουέλα, τόνισε η ίδια.

Επιπλέον, διατύπωσε την ελπίδα η Ισπανία να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις διότι είναι «σημαντικό να κλείσουμε τις πόρτες σε ό,τι αφορά τον εμπορικό τομέα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή