Κωνσταντινούπολη: Έδιωξαν γυναίκες από πάρκο επειδή φορούσαν σορτσάκια

Κωνσταντινούπολη: Έδιωξαν γυναίκες από πάρκο επειδή φορούσαν σορτσάκια. «Μην ανακατεύεστε στη ζωή μας», απαντούν εκείνες
Protesters hold signs and banner as thousands gather in Istanbul on July 29, 2017 to denounce the increase in violence and abuse against women
Protesters hold signs and banner as thousands gather in Istanbul on July 29, 2017 to denounce the increase in violence and abuse against women
NurPhoto via Getty Images

Οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών διαδήλωσαν για τη βία που δέχονται από άτομα του αντίθετου φύλου εξαιτίας των ενδυμάτων που επιλέγουν να φορούν στο πάρκο Maçka Democracy της Κωνσταντινούπολης. Μια μόλις ημέρα πριν την μεγάλη διαμαρτυρία, μια 24χρονη κοπέλα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πάρκο έπειτα από επίπληξη που δέχθηκε από ιδιωτικό φρουρό επειδή φορούσε κοντό σορτς.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα τουρκική εφημερίδα μαρτυρά όσα συνέβησαν. «Σοκαρίστηκα τελείως και δεν ήξερα τι να του απαντήσω. Τα ρούχα που φοράω δεν είναι δική σου δουλειά, τι ακριβώς κοιτάς;», είπε η νεαρή κοπέλα στον φύλακα όταν εκείνος την προσέβαλε.

Ένας από τους άνδρες που εργάζονταν στη φύλαξη του πάρκου είπε στις γυναίκες που βρίσκονταν μαζί με την 24χρονη πως πως δεν μπορεί να τους επιτρέψει να εμφανιστούν έτσι. «Δεν μπορείτε να επιδεικνύετε έτσι το σώμα σας», φώναξε.

Το καλό της υπόθεσης είναι πως οι πολίτες που βρίσκονταν στο χώρο υποστήριξαν τις γυναίκες και αντέδρασαν στα αιτήματα των φρουρών ασφαλείας.

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν ξανασυμβεί στην Τουρκία. Συχνά αποκαλύπτονται περιπτώσεις γυναικών που δέχτηκαν επιπλήξεις για τα ρούχα που φορούσαν. Πολλά είναι και τα περιστατικά που δεν φτάνουν καν στα μέσα ενημέρωσης. Τον Ιούνιο που πέρασε ακόμα ένα περιστατικό που φανερώνει τον επικίνδυνο δρόμο που ακολουθούν πολλοί άνδρες στην Τουρκία, ήρθε στην επιφάνεια, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε σε μία νεαρή γυναίκα μέσα σ' ένα λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη, αφού όπως είπε φορούσε σορτς και «η εμφάνισή της, τον διέγειρε σεξουαλικά».

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 14 Ιουνίου. O άνδρας δέχτηκε καταγγελία, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από κατάθεση που έδωσε στον εισαγγελέα.

Δημοφιλή