Παιδεία, υγεία και μηντιακή διαπλοκή.Τα τρία μέτωπα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να αντιπαρατεθεί με την ΝΔ

Παιδεία, υγεία και μηντιακή διαπλοκή. Τα τρία μέτωπα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να αντιπαρατεθεί με την ΝΔ
Greek PM Alexis Tsipras (C) gestures listening main opposition leader Kyriakos Mitsotakis delivering a speech on the podium, during a debate on education in the Greek Parliament, in Athens on September 28 , 2016 (Photo by Panayiotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)
Greek PM Alexis Tsipras (C) gestures listening main opposition leader Kyriakos Mitsotakis delivering a speech on the podium, during a debate on education in the Greek Parliament, in Athens on September 28 , 2016 (Photo by Panayiotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Παιδεία, υγεία και μηντιακή διαπλοκή. Αυτά είναι τα τρία προσεκτικά επιλεγμένα μέτωπα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να αντιπαρατεθεί με την ΝΔ την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και πριν από το κλείσιμο της Βουλής.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο κοινοβούλιο προκειμένου να δοθεί έμφαση στις πολιτικές, ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές ανάμεσα σε μια «αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση και την δεξιά αντιπολίτευση με τη νεοφιλελεύθερη ηγεσία». Στο πλαίσιο αυτό ίσως δεν είναι τυχαία η επιλογή της κυβέρνησης να πιάσει την «πάσα» του ΚΚΕ με την τροπολογία για την «μη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων και βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας». Η τροπολογία του ΚΚΕ ήρθε ως απάντηση στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία αποφαίνεται ότι δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των εργασιακών συνθηκών η μη πληρωμή του μισθού. Λίγες ώρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας από το ΚΚΕ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς (στο νομοσχέδιο του οποίου θα ενταχθεί η τροπολογία) και η (αρμόδια) υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσαν ότι θα αποδεχθούν το ουσιώδες πρώτο μέρος της τροπολογίας.

Όμως έως την Παρασκευή που θα ψηφιστεί η τροπολογία η κυβέρνηση έχει να δώσει και άλλες μάχες με ιδεολογικό στίγμα. Σήμερα είναι η μάχη για την ανώτατη εκπαίδευση καθώς στη Βουλή ψηφίζεται νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων δίνει προβλέπει δωρεάν μεταπτυχιακά με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια (αφορά το 1/3 περίπου των μεταπτυχιακών), την εκλογή πρυτάνεων σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο από τους αντιπρυτάνεις, την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου κ.α. Ο πρωθυπουργός θα είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προσέλθει στη Βουλή, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για να υπερασπιστεί ότι έχει απομείνει από τον νόμο Διαμαντοπούλου του 2011. Η αντιπαράθεση θα έχει ενδιαφέρον διότι πέρα από τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά ο νόμος Διαμαντοπούλου, όπως έχει πει ο Αλ. Τσίπρας, αποτέλεσε το 2011 την πρώτη δοκιμή και την συγκολλητική ουσία για τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - αρχικά μέσω της κυβέρνησης Παπαδήμου στην οποία συμμετείχε και το ΛΑΟΣ των Καρατζαφέρη, Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη και στη συνέχεια με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Αμέσως μετά στον κυβερνητικό σχεδιασμό ακολουθεί η υγεία. Η νομοθέτηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ είναι από τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης για την αλλαγή της κατάστασης στη δημόσια υγεία. Το πρώτο βήμα ήταν η στήριξη των μεγάλων νοσοκομείων που δίνουν την καθημερινή μάχη και τώρα έρχεται η ώρα για την αποφόρτισή τους με την δημιουργία του πρωτοβάθμιου ΕΣΥ.

Η περίοδος θα κλείσει με το νομοσχέδιο Παππά για την διάθεση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου μέσω πλατφόρμας όπου με την συναίνεση των συμβαλλομένων και τον έλεγχο του ΕΣΡ θα γίνεται δημοπρασία. Παράλληλα θα ψηφιστεί και η τοποθέτηση barcode στις εφημερίδες ώστε να σταματήσουν τα «καπέλα» που επηρεάζουν την κατανομή της διαφήμισης.

Το νομοσχέδιο συμπίπτει με την απόφαση του ΕΣΡ να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις επτά τηλεοπτικές άδειες από τα 35 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το τίμημα δεν θα είναι κάτω από τα 245 εκατ. που είχε πιάσει ο διαγωνισμός για τέσσερις άδειες πριν από ένα έτος. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υπογραμμίζει ότι η απόφαση του ΕΣΡ είναι ομόφωνη και αποτελεί μία δικαίωση των προσπαθειών να υπάρξει η πρώτη νόμιμη αδειοδότηση και εκπομπή των καναλιών.

Αντίθετα η ΝΔ τηρεί πολύ πιο επιφυλακτική στάση αναμένοντας να δει πως θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο διαγωνισμός μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Δημοφιλή