Έτσι έφτασε στο deal με Γιόχανσον ο Παναθηναϊκός

Έτσι έφτασε στο deal με Γιόχανσον ο Παναθηναϊκός
Mattias Johansson of AZ Alkmaarduring the Dutch Eredivisie match between FC Twente and AZ Alkmaar at the Grolsch Veste on December 17, 2016 in Enschede, The Netherlands(Photo by VI Images via Getty Images)
Mattias Johansson of AZ Alkmaarduring the Dutch Eredivisie match between FC Twente and AZ Alkmaar at the Grolsch Veste on December 17, 2016 in Enschede, The Netherlands(Photo by VI Images via Getty Images)
VI-Images via Getty Images

Για να φτάσει στην τελική ευθεία η μεταγραφή του Ματίας Γιόχανσον στον Παναθηναϊκό, το… νερό στ’ αυλάκι έτρεχε επί αρκετούς μήνες. Κι ας μην έβγαιναν προς τα έξω πολλά πράγματα, μέχρι την αποκάλυψη του ονόματός του απ’ το Contra.gr και το Sport24.gr στις 17 Ιουλίου.

Στη διαδρομή που ακολούθησε αυτό το «μεταγραφικό» αυλάκι μπήκαν αρκετά εμπόδια που «φρέναραν» την πορεία του 25χρονου μπακ προς το «τριφύλλι», όμως από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας όλες οι γύρω-γύρω δυσκολίες (κυρίως ως προς το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης) «καθαρίστηκαν» κι ο δρόμος προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» άνοιξε οριστικά…

Η περίπτωση του τρεις φορές διεθνούς με την εθνική Σουηδίας μπακ, μπήκε ουσιαστικά στο… ραντάρ των ανθρώπων του Παναθηναϊκού απ’ τον περασμένο Απρίλη. Όταν προτάθηκε στους «πράσινους», ως μία πολύ καλή περίπτωση για το δεξιό άκρο της άμυνας κι ως ένας παίκτης που, παρά τις δύο οχλήσεις απ’ την Αλκμάαρ για ανανέωση του συμβολαίου του, είχε πάρει πλέον τις αποφάσεις του και μετά από 5 χρόνια στην ΑΖ ήθελε να αλλάξει παραστάσεις σ’ ένα πολύ πιο «πρωταγωνιστικό» κλαμπ.

Ο τότε τεχνικός διευθυντής του «τριφυλλιού» Νίκος Λυμπερόπουλος είχε προκρίνει την περίπτωσή του και είχε αναθέσει στους σκάουτ της ομάδας να τον «τσεκάρουν» από κοντά, στο πλαίσιο της πρώτης συνολικής «έρευνας» της αγοράς εν όψει των καλοκαιρινών μηνών.

Τα reports που ήρθαν από τους σκάουτ ήταν όχι απλώς «θετικά», αλλά γεμάτα με άκρως κολακευτικά σχόλια για τον ύψους 1.73 μ. μπακ, που είναι σε θέση να «οργώσει» όλη τη δεξιά πλευρά. Κι όχι μόνο απ’ τον συμπατριώτη του Μίκαελ Νίλσον, ο οποίος (ως… γνώστης της θέσης) υπέγραφε με… χέρια και με πόδια για τον Γιόχανσον, αλλά κι απ’ όλους ανεξαιρέτως τους υπόλοιπους σκάουτ της ομάδας.

Το βασικό «αγκάθι» σε πρώτη φάση, ήταν οι αξιώσεις του που ξεκινούσαν απ’ το μισό εκατ. ευρώ το χρόνο. Και δευτερευόντως το ενδιαφέρον που υπήρχε κι από άλλα κλαμπ του εξωτερικού, που είχαν βάλει ήδη στο στόχαστρό τους τον Γιόχανσον.

"ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ…"

Στα τέλη Ιουνίου, με τον Νίκο Λυμπερόπουλο να παραιτείται απ’ τη θέση του τεχνικού διευθυντή, το μεταγραφικό βάρος έπεσε εξ’ ολοκλήρου πάνω στον Μαρίνο Ουζουνίδη και τους συνεργάτες του. Η υπόθεση του Γιόχανσον (όπως και πολλές άλλες) ξαναμπήκε στην… ημερήσια διάταξη, με τον Ελληνα τεχνικό να παρακολουθεί σε δεκάδες βίντεο τον Σουηδό μπακ και να ενθουσιάζεται! Λέγεται μάλιστα πως σε επικοινωνία που είχε με τους μάνατζερ του στα μέσα Ιουλίου, πάνω στον ενθουσιασμό του, τους είπε ορθά-κοφτά «…αυτόν τον παίκτη τον θέλω, δώστε μου μια καλή “τιμή”».

Το οικονομικό παρέμεινε ωστόσο το βασικό «αγκάθι» της υπόθεσης, μολονότι και ο παίκτης ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Κι ο λόγος της επιλογής του είχε να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό (και) με την εθνική Σουηδίας, αφού έβλεπε πως μέσω των «πράσινων» θα είχε πολύ περισσότερες ευκαιρίες για να ξαναμπεί πολύ πιο ενεργά στον «διεθνή χάρτη», έχοντας στο μυαλό του τα παραδείγματα των Μπεργκ και Χουλτ.

Την ίδια ώρα όμως, κι ο Παναθηναϊκός είχε βάλει ένα όριο και δεν μπορούσε να… ξεχειλώσει το μπάτζετ του για τον δεξιό μπακ, που θα ερχόταν να διεκδικήσει στα ίσα τη θέση απ’ τον Κουλιμπαλί, διότι είχε δοθεί προτεραιότητα για μεγαλύτερη οικονομική επένδυση στον επιθετικό.

"ΟΧΙ" ΣΤΙΣ 600.000 ΕΥΡΩ

Στο δεκαήμερο που ακολούθησε απ’ την τελευταία επικοινωνία του Ουζουνίδη και των υπολοίπων ανθρώπων του Παναθηναϊκού με την πλευρά του Γιόχανσον, ο Σουηδός μπακ δέχθηκε προσεγγίσεις από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και απ’ την τουρκική Καραμπούκσπορ. Οι Τούρκοι μάλιστα, κινήθηκαν πολύ πιο επίσημα και του έβαλαν στο τραπέζι διετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 600.000 ευρώ.

Η προοπτική της Τουρκίας ωστόσο, δεν τον ενθουσίαζε και δεν του προσέφερε τη σιγουριά πως θα μπορούσε να μπει ξανά στο «μικροσκόπιο» του Ομοσπονδιακού τεχνικού της Γιάνε Αντερσον, για να διεκδικήσει τη θέση απ’ τους Σβένσον και Κράφθ, εν όψει των επόμενων προκριματικών, αλλά και του μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο Γιόχανσον «ζύγισε» τα δεδομένα κι απ’ τη στιγμή που είδε πως το ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ δεν μετουσιώθηκε σε επίσημη πρόταση, τη στιγμή μάλιστα που τα «λιοντάρια» τον υπολόγιζαν και για δεύτερη επιλογή πίσω απ’ τον νεοαποκτηθέντα Ιταλό Κριστιάν Πιτσίνι (2,8 εκατ. ευρώ στη Μπέτις έδωσαν για να τον κάνουν δικό τους), αποφάσισε να ξαναρίξει… γέφυρες με τον Παναθηναϊκό.

ΤΟ DEAL ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

Την ίδια ώρα και ο Ουζουνίδης, βλέποντας πως η υπόθεση του δεξιού μπακ είχε αρχίσει πλέον να… επείγει, αφού ο Ουσμάν Κουλιμπαλί έχει «θέμα» με το γόνατό του, το οποίο κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεράσει μέσω μίας μικρής επέμβασης καθαρισμού, έδωσε αμέσως το «ΟΚ» για να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις με τον Γιόχανσον, εφόσον ο ίδιος έριχνε τα λεφτά του σε πιο λογικά επίπεδο και στο πλαίσιο που θα μπορούσε να συζητήσει ο σύλλογος.

Η νέα επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, ο Παναθηναϊκός του κατέθεσε μία πρώτη, αρκετά χαμηλή πρόταση. Παράλληλα δε, με το ταξίδι που έκανε άνθρωπος του «τριφυλλιού» στην Κοπεγχάγη για τον Πούκι, υπήρξε συνάντησή του μέσα στο σαββατοκύριακο που προηγήθηκε και με τους μάνατζερ του Γιόχανσον στην πρωτεύουσα της Δανίας κι απ’ τη Δευτέρα (31/7), η υπόθεση μπήκε πλέον στο τελικό της στάδιο.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε σε μία πρώτη συμφωνία με τον Σουηδό μπακ, για 3ετές συμβόλαιο, η οποία επί της ουσίας «σφραγίστηκε» το βράδυ της Τρίτης (1/8) εν Αθήναι με την παρουσία των ατζέντηδων του ποδοσφαιριστή στην «πράσινη» ΠΑΕ. Οι δε απολαβές του Γιόχανσον θα είναι πολύ χαμηλότερες απ’ αυτές που ζητούσε στην εκκίνηση των συζητήσεων. Στις 300.000 ευρώ για τον πρώτο χρόνο κι ακολούθως κλιμακωτά αυξανόμενες σε 350.000 και 400.000 ευρώ.

Με το «τριφύλλι» να περιμένει πλέον εντός της Τετάρτης (2/8) τον Σουηδό στην Αθήνα για εξετάσεις και υπογραφές, βάζοντας στη «μηχανή» του έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή, με μεγάλες εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο -παρότι είναι μόλις 25 ετών- και πολύ μεγάλη μεταπωλητική αξία. Δίχως άλλο, το καλύτερο deal του εφετινού καλοκαιριού για τον Παναθηναϊκό…

Πηγή: Contra.gr

Δημοφιλή