Η Λευκωσία καλεί την Άγκυρα να εφαρμόσει τη Συμφωνία της Γ' Βιέννης

Η Λευκωσία καλεί την Άγκυρα να εφαρμόσει τη Συμφωνία της Γ' Βιέννης
Eurokinissi

Ακόμα και σήμερα η Τουρκία δεν σέβεται βασικές πρόνοιες της Συμφωνίας της Γ' Βιέννης, επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, με την ευκαιρία συμπλήρωσης σαράντα δύο χρόνων από την συνομολόγηση της.

Με την Συμφωνία η Τουρκία είχε δεσμευθεί, ανάμεσα σε άλλα, για την παραμονή των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων στις περιουσίες τους και την παροχή σε αυτούς κάθε βοήθειας, προκειμένου να διάγουν μια ομαλή ζωή.

Προνοούσε, επίσης, την επανασύνδεση οικογενειών με την επιστροφή μελών των οικογενειών των εγκλωβισμένων στον κατεχόμενο Βορρά. Αντί τούτου, επισημαίνει ο κ. Φωτίου, «χιλιάδες εγκλωβισμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα χωριά τους και στη θέση τους εγκαταστάθηκαν χιλιάδες έποικοι με στόχο την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Καρπασίας».

Με την δήλωση του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα η Λευκωσία καλεί την Άγκυρα, «έστω και σήμερα, να εφαρμόσει στην ολότητα της τη Συμφωνία της Γ' Βιέννης και να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή