Γιούνκερ: Η Ευρωζώνη θα είχε αποσυντεθεί εάν δεν είχα αγωνιστεί για την παραμονή της Ελλάδας

Γιούνκερ: Η Ευρωζώνη θα είχε αποσυντεθεί εάν δεν είχα αγωνιστεί για την παραμονή της Ελλάδας
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 27: Prime Minister of Slovakia, Robert Fico and European Commission President Jean-Claude Juncker hold a press conference after their meeting in Brussels, Belgium on July 27, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 27: Prime Minister of Slovakia, Robert Fico and European Commission President Jean-Claude Juncker hold a press conference after their meeting in Brussels, Belgium on July 27, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα βρεθούν στον δρόμο της, περιλαμβανομένου του Brexit και του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο Politico ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν υπάρχει στα αλήθεια κάτι για να παραπονιέται κανείς» είπε σχετικά, υποδεικνύοντας πως, με τους αριθμούς να δείχνουν οικονομική ανάπτυξη και πτώση της ανεργίας, και με τα ελλείμματα των χωρών- μελών να μειώνονται, «υπάρχει κάτι καλύτερο να πούμε σε σχέση με έναν χρόνο πριν»- και αυτό «δεν έχει να κάνει με τη διάθεσή μου, αλλά με τα δεδομένα».

Όσον αφορά στο τι τμήμα αυτής της επιτυχίας αποδίδεται στην Κομισιόν, ο Γιούνκερ σημειώνει πως θα έπρεπε να ήταν σημαντικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι «σχετικά μικρό», προσθέτοντας πως «είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία και πολύ έμπειρος» για να τον ενοχλούν οι πρωτεύουσες που διεκδικούν τα εύσημα και ρίχνουν το φταίξιμο στις Βρυξέλλες.

Για το Brexit ανέφερε ότι δεν είναι απλά ενόχληση, αλλά πονοκέφαλος- ωστόσο, δεν φαίνεται να στηρίζει την ιδέα πως οι διαδικασίες του Brexit θα μπορούσαν να αντιστραφούν.

Όσον αφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως έχει ήδη εξηγήσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα έπρεπε να «σταματήσει να εύχεται άλλοι να μιμηθούν τους Βρετανούς, φεύγοντας από την ένωση. Επίσης, εξέφρασε αρνητική άποψη για τον τρόπο που ο Τραμπ διαχειρίζεται τον Λευκό Οίκο. «Είναι εντυπωσιακό» είπε ο Γιούνκερ, ερωτηθείς για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουάσινγκτον, που κατέληξαν στην απομάκρυνση του Άντονι Σκαραμούτσι, μετά από μόλις 10 ημέρες. «Είμαστε καλύτερα οργανωμένοι από την κυβέρνηση Τραμπ. Αυτό επειδή εάν υπάρχουν εσωτερικές δυσκολίες, αυτές διορθώνονται με απευθείας συζήτηση αντί με απολύσεις» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν είχε κανέναν λόγο να απολύσει οποιονδήποτε.

Αν η ΕΕ κατέρρεε, όπως ισχυρίστηκε ο Τραμπ, «τα δυτικά Βαλκάνια θα έχαναν την ευρωπαϊκή οπτική», είπε ο Γιούνκερ στη συνέντευξή του. «Δεν είμαι υπέρ της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ σύντομα» είπε ο Γιούνκερ. «Αλλά αν απομακρύνεις την ευρωπαϊκή προοπτική, τότε θα βιώσουμε ξανά αυτό που βιώσαμε τη δεκαετία του 1990. Από αυτή την άποψη, η σταθερότητα της σύνθεσης της ΕΕ είναι προϋπόθεση για να μην βυθιστούν ξανά σε πόλεμο τα Βαλκάνια. Ελπίζω ο Τραμπ να το καταλάβει αυτό».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως, αν η Κομισιόν δεν είχε διασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα έβγαινε από την Ευρωζώνη το 2015, η ισορροπία θα ήταν χειρότερη. «Τότε αγωνίστηκα σκληρά για τη σταθερότητα του Eurogroup, ειδικά για την Ελλάδα [παρά τις επιθυμίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε]. Αν δεν το είχα κάνει αυτό, η Ευρωζώνη θα είχε αποσυντεθεί».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα, περιλαμβανομένων αυτών με την Πολωνία και την Ουγγαρία, που δεν δέχονται πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος επανεγκατάστασης. Επίσης, υιοθέτησε πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη Βαρσοβία, η οποία θα είναι πιο «απομονωμένη» μετά το Brexit από τη Βουδαπέστη. Όσον αφορά πάντως στον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, είπε πως έχει καλή σχέση μαζί του. «Μιλάμε τακτικά, τον βλέπω τακτικά- ακόμα και αν δεν δημοσιοποιείται πάντα- επειδή πιστεύω πως δεν θέλω να χάσω την Ουγγαρία» είπε χαρακτηριστικά (ενώ στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως δεν αναφέρθηκε με αντίστοιχο τρόπο στην Πολωνία- για την ακρίβεια, δεν αναφέρθηκε καθόλου).

Σχετικά με την Τουρκία, είπε ότι «είναι γείτονάς μας, δεν μπορούμε απλά να την αφήσουμε να χαθεί στη λήθη...δεν είμαι υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, όπως απαιτεί το Ευρωκοινοβούλιο».

Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι γεγονός πως η Τουρκία απομακρύνεται από μόνη της από τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Δεν είναι η ΕΕ που θέλει να ενταχθεί στην Τουρκία, είναι η Τουρκία που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ».

Δημοφιλή