Μαζική υστερία στην Ινδία. Επιτίθενται σε γυναίκες μέσα στα σπίτια και τους κόβουν τα μαλλιά. Άγνωστο κίνητρο και περίεργες «εξηγήσεις»

Μαζική υστερία στην Ινδία. Επιτίθενται σε γυναίκες μέσα στα σπίτια τους και τους κόβουν τα μαλλιά
RISHIKESH, UTTARAKHAND, INDIA - 2015/06/14: A young woman with long black hair, henna painted hands and a green dress is holding a deepak, a flower offering, at the ghats of the holy river Ganges. (Photo by Frank Bienewald/LightRocket via Getty Images)
RISHIKESH, UTTARAKHAND, INDIA - 2015/06/14: A young woman with long black hair, henna painted hands and a green dress is holding a deepak, a flower offering, at the ghats of the holy river Ganges. (Photo by Frank Bienewald/LightRocket via Getty Images)
Frank Bienewald via Getty Images

Εκδηλώσεις μαζικής υστερίας ή πραγματικά περιστατικά με άγνωστους δράστες που έχουν παραλύσει από φόβο τις γυναίκες στην Ινδία;

Η υπόθεση δεκάδων επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας- μεταξύ των οποίων και το Δελχί- με θύματα γυναίκες οι οποίες αναισθητοποιούνται και στη συνέχεια τους κόβουν τα μαλλιά, έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις μαζικού πανικού. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες κοιμούνται. Η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τους δράστες και να αποκαλύψει τα κίνητρά τους, αλλά όσο ο καιρός περνά και δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στην υπόθεση οι γυναίκες αισθάνονται ευάλωτες και φοβούνται να κυκλοφορήσουν ή να μείνουν μόνες ενώ γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς διάφορες περίεργες «εξηγήσεις» για τα κίνητρα και την ταυτότητα των δραστών. Μάλιστα σε μια περιοχή, λιντσάρισαν μέχρι θανάτου μια 60χρονη «ανέγγιχτη» γυναίκα την οποία κατηγόρησαν για τις επιθέσεις

«Είδα ξαφνικά ένα δυνατό φως και έπεσα αναίσθητη. Μια ώρα μετά είδα πως μου είχαν κόψει τα μαλλιά μου κοντά....Δεν μπορώ να κοιμηθώ ή να συγκεντρωθώ σε οτιδήποτε. Είχα διαβάσει γι αυτές τις επιθέσεις που είχαν γίνει και στο Rajasthan, αλλά δεν πίστευα ποτέ πως θα συμβεί και σε εμένα», αφηγήθηκε στον ανταποκριτή του BBC η 53χρονη Sunita Devi η οποία ζει στην περιφέρεια Haryana και ασχολείται με τα οικιακά. Σήμερα η γυναίκα φοβάται να μείνει μόνη της και έτσι συγγενείς, φίλοι και γείτονες φροντίζουν να μένουν μαζί της εκ περιτροπής.

Σύμφωνα με την καταγγελία της στην αστυνομία, ο δράστης ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας ντυμένος με φωτεινού χρώματος ρούχα. «Ήμουν μόνη, πεσμένη στο έδαφος μέσα στο σπίτι και η νύφη μου με τον εγγονό μου ήταν στον επάνω όροφο όταν σημειώθηκε η επίθεση περί τις 21:30». Κανείς από τους δύο δεν είδε τίποτε όπως ούτε και κανένας γείτονας.

Λίγες ημέρες μετά σημειώθηκε νέα επίθεση. Η Asha Devi έχασε και εκείνη τα μαλλιά της με τον ίδιο τρόπο αλλά αυτή τη φορά ο δράστης δεν ήταν άντρας αλλά γυναίκα. Το θύμα υπέστη σοκ και η οικογένεια της την έστειλε μακριά, στο σπίτι συγγενών επειδή στην περιοχή άρχισε να «επικρατεί παράνοια. Οι γυναίκες φοβούνται» λέει ο πεθερός της Devi που την βρήκε αναίσθητη μέσα στο μπάνιο. «Τα μαλλιά της ήταν κομμένα και πεταμένα στο έδαφος».

«Μου πήρε χρόνια να μακρύνω τα μαλλιά μου και ήταν κάτι που με έκανε ευτυχισμένη. Και τώρα δεν υπάρχουν πια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο επώδυνο είναι» λέει η ίδια η Devi.

Παράξενη υπόθεση, «περίεργες» εξηγήσεις ή «μαζική υστερία» «

O δημοσιογράφος του BBC στο ρεπορτάζ του παρουσιάζει τις ιστορίες και άλλων γυναικών-θυμάτων που κατάφερε να εντοπίσει ενώ σύμφωνα με την αστυνομία «πρόκειται για μια παράξενη υπόθεση. Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο στα σημεία όπου σημειώθηκαν οι επιθέσει, οι ιατρικές εξετάσεις που έγιναν στα θύματα δεν παρουσιάζουν κάτι αξιόλογο».

Η απουσία οποιασδήποτε εξήγησης σε αυτές τις ομολογούμενως περίεργες επιθέσεις και με δεδομένο τον πανικό που έχει καταλάβει τις γυναίκες σε πολλές περιοχές της χώρας, έχει δώσει φυσικά χώρο σε πολλές ανορθόδοξες «εξηγήσεις». Κάποιοι πιστεύουν πως πρόκειται για συμμορία και άλλοι πως αυτή είναι η δουλειά των ταντρικς (κάτι σαν μάγοι-γιατροί). Πολλοί είναι πεπεισμένοι πως πίσω από τις επιθέσεις υπάρχουν «υπερφυσικές δυνάμεις» ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που κατηγορούν τα θύματα πως κόβουν μόνες τους τα μαλλιά τους και υποστηρίζουν ψευδώς πως έπεσαν θύματα επίθεσης, έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό να τραβήξουν την προσοχή.

Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν πως πρόκειται για μια περίπτωση «μαζικής υστερίας». Κάποιο περιστατικό πράγματι συνέβη αλλά τα υπόλοιπα ήταν απλά πράξεις «μίμησης», «αντιγραφής» από γυναίκες που το έκαναν εντελώς ασυνείδητα και εξαιτίας κάποιας δύσκολης κατάστασης που βιώνουν σε ψυχολογικό επίπεδο».

Σημειώνεται πως στην Ινδία έχουν καταγράφει και στο παρελθόν περιστατικά μαζικής υστερίας.

Δημοφιλή