Κατηγορηματικό «όχι» της ΕΝΕΔ σε οποιαδήποτε επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ

Κατηγορηματικό «όχι» της ΕΝΕΔ σε οποιαδήποτε επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ
ened

Με επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση σε επιβολή οποιασδήποτε πρόσθετης επιβάρυνσης στα διαφημιστικά έσοδα των εταιρειών υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει: «Τυχόν επιβολή οποιουδήποτε τέλους ή επιβάρυνσης επί των διαφημιστικών εσόδων θα αποτελέσει αθέμιτη πρακτική εις βάρος των επιχειρήσεων του διαδικτύου και θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας τους».

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της ισότιμης αναγνώρισης όλου του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα του Διαδικτύου παρέχοντας δημοσιογραφικό έργο «με ό,τι αυτό συνεπάγεται», αλλά με τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε νέες επιβαρύνσεις τις επιχειρήσεις του κλάδου μέσω της ανάληψης παλιών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις εκτός Ίντερνετ

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Σε συνέχεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής πέντε σημεία:

1. Είναι πάγια και διαρκής θέση μας η ισότιμη αναγνώριση όλου του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα του διαδικτύου, ως δημοσιογραφικό εργατικό δυναμικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

2. Σε περίπτωση μεταφοράς του προσωπικού μας σε όποιο διευρυμένο Ταμείο, θέση μας αποτελεί η μη επιβάρυνση του ταμείου αυτού από παλιές υποχρεώσεις, τουλάχιστον για τα νέα μέλη του κλάδου μας, που θα ενταχθούν σε αυτό.

3. Το συντριπτικό ποσοστό της διαφημιστικής δαπάνης στο διαδίκτυο απορροφάται από εταιρίες της αλλοδαπής, οι οποίες δεν έχουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα. Εταιρείες που δεν απασχολούν δημοσιογραφικό προσωπικό στην Ελλάδα ούτε παρέχουν αξιοπρόσεκτες θέσεις εργασίας, εταιρείες οι οποίες δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φορολόγηση και προφανώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποδοθεί εκ μέρους τους κάποιο ανάλογο τέλος ή ειδικός φόρος.

4. Το εναπομείναν ποσοστό διαφημιστικής δαπάνης που μοιράζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις του διαδικτύου δεν επαρκεί για να καλύψει συνολικά τα κόστη λειτουργίας τους. Επιχειρήσεις που διατηρούν θέσεις εργασίας, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αποδίδουν φόρους κλπ.

Θεωρούμε πως τυχόν επιβολή οποιουδήποτε τέλους ή επιβάρυνσης επί των διαφημιστικών εσόδων θα αποτελέσει αθέμιτη πρακτική εις βάρος των επιχειρήσεων του διαδικτύου και θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας τους. Ως αποτέλεσμα, θα χαθούν θέσεις εργασίας καθώς και ακόμα περισσότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, απ’ όσα επιχειρούνται να εξασφαλισθούν μέσω του προτεινόμενου πόρου.

5. Δεν έχουμε παράσχει την παραμικρή εξουσιοδότηση σε άλλες Ενώσεις, ώστε να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πρόταση ή συμφωνία εξ’ ονόματος της ΕΝΕΔ. Τυχόν προτάσεις είναι μονομερείς, αυθαίρετες και δεν μας εκφράζουν.

Με τιμή,

Το ΔΣ»

Δημοφιλή