Γνωρίστε τον Alesi. Ένα πιθηκάκι το οποίο φαίνεται πως είναι ο παλαιότερος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου

Γνωρίστε τον Alesi. Ένα πιθηκάκι το οποίο φαίνεται πως είναι ο παλαιότερος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου

To κρανίο ενός πιθήκου σε βρεφική ηλικία που ανακαλύφθηκε στην Κένυα εκτιμάται από τους επιστήμονες (σχετική δημοσίευση στο Nature) πως μπορεί να είναι δείγμα των πρώτων πρώτων προγόνων όλων των σύγχρονων ανθρώπων. Τα οστά του μικροσκοπικού πλάσματος, του οποίου το κρανίο είναι περίπου ίδιο με το μέγεθος ενός λεμονιού έζησε πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια και προήλθε από μια οικογένεια η οποία μπορεί τελικά να εξελίχθηκε σε ανθρώπους και πιθήκους.

Η ανακάλυψη έγινε από έναν Κενυάτη «κυνηγό απολιθωμάτων», τον John Ekusi και ο σκελετός εντοπίστηκε στην περιοχή Napudet , δυτικά της λίμνης Turkana.

Τα απολιθώματα επιβίωσαν εξαιτίας ενός κοντινού ηφαιστείου το οποίο έθαψε το δάσος στο οποίο ζούσε το μικρός πίθηκος πριν από εκατομμύρια χρόνια, διατηρώντας το κρανίο σε άψογη κατάσταση. Εκτιμάται πως το πιθηκάκι ήταν μόλις 16 μηνών όταν πέθανε.

Όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι και πίθηκοι προέρχονται από μια κοινή γενεαλογική γραμμή αλλά μέχρι σήμερα οι παλαιοντολόγοι είχαν καταφέρει να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή έως και 10 εκατομμύρια χρόνια πίσω και δεν ήταν σαφές το πώς έμοιαζαν πρόγονοί μας πριν από αυτή την περίοδο ενώ επίσης δεν ήταν σαφές εάν προέρχονταν από την Αφρική ή από κάπου αλλού.

Το νέο δείγμα έχει χαρακτηριστεί ως Nyanzapithecus alesi και το όνομά του προέρχεται από την λέξη «ales» που στην διάλεκτο Turkana σημαίνει «πρόγονος».

Στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί πολύ λίγα οστά και δόντια που παρέπεμπαν στο είδος Nyanzapithecus και οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι για το πώς έμοιαζε το πλάσμα αυτό ή για το πόσο παλιά μπορεί να είχε ζήσει.

Το κρανίο που βρέθηκε τώρα έχει ένα αισθητά μικρό ρύγχος (όπως οι γίββωνες) αλλά κατά την εξέταση του εσωτερικού του κρανίου διαπιστώθηκε πως έφερε ευσταχιανές σάλπιγγες (είναι ο πόρος με τον οποίο συγκοινωνεί το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα) οι οποίοι είναι πιο κοντά σε αυτούς των χιμπατζήδων και των ανθρώπων.

«Οι γίββωνες είναι γνωστοί για τις γρήγορες κινήσεις και τα ακροβατικά τους στα δέντρα» δήλωσε ο Fred Spoor, καθηγητής εξελικτικής ανατομίας στο University College του Λονδίνου. «Το εσωτερικό των αυτιών του Alesi όμως δείχνουν πως πρέπει να ήταν πολύ πιο προσεκτικός στον τρόπο που κινείτο».

Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τους πιθήκους περίπου 6 εκατ. χρόνια μετά την εποχή που έζησε o Alesi ενώ ο τελευταίος τους κοινός πρόγονος με τους χιμπατζήδες έζησε πριν από 7εκατ. χρόνια. «Ο Nyanzapithecus alesi ήταν μέρος μιας ομάδας πρωτευόντων που ζούσαν στην Αφρική για πάνω από 10 εκατομμύρια χρόνια», πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Isaiah Nengo, από το Πανεπιστήμιο Stony Brook. «Αυτό που μας δείχνει η ανακάλυψη του Alesi είναι πως αυτή η ομάδα ήταν κοντά σε αυτή από την οποία προήλθαν οι πίθηκοι και οι άνθρωποι και η προέλευσή τους είναι αφρικανική».

Πηγή:Telegraph

Δημοφιλή