Για δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζεται η ιταλική ΕΝΙ. Περιμένει τα αποτελέσματα της γαλλικής Total

Για δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζεται η ιταλική ΕΝΙ. Περιμένει τα αποτελέσματα της γαλλικής Total
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Ismail Zetouni / Reuters

Από τα αποτελέσματα της γεώτρησης της γαλλικής εταιρείας Total στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του τεμαχίου 11 της κυπριακής ΑΟΖ, θα καθορίσει η ιταλική ΕΝΙ τον επόμενο γεωτρητικό της στόχο στα τεμάχια 8, 6 και 3, στα οποία έχει πάρει άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ΕΝΙ ετοιμάζεται ήδη για δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες, που περιλαμβάνουν περιβαλλοντική μελέτη, το υπεράκτιο πρωτόκολλο και άδεια από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ασφάλεια της γεώτρησης.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του αρμόδιου κυπριακού Υπουργείου έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τη Μελέτη Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων και Επιπτώσεων στην Υγεία, σε σχέση με τη διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι ένας από τους πιθανούς στόχους. Ανάλογες μελέτες θα ακολουθήσουν και για τα τεμάχια 3 και 6.

Με βάση την περιβαλλοντική μελέτη για το τεμάχιο 8, η διερευνητική γεώτρηση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στον στόχο «Eρατοσθένης Νότιο 1» για περίπου 36 συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων της κινητοποίησης, τοποθέτησης, ανόρυξης και εγκατάστασης της γεώτρησης και απεγκατάστασης του σκάφους γεωτρύπανου.

Οι διεργασίες της γεώτρησης θα πραγματοποιηθούν από το σκάφος/γεωτρύπανο Saipem 12000, το οποίο είναι ένα πλοίο-γεωτρύπανο για βαθιά νερά με δυναμικό σύστημα τοποθέτησης (DP3) και θεωρείται κορυφαίο στον τομέα του και καινοτόμο στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο κύριος στόχος της διερευνητικής γεώτρησης είναι να αποφανθεί κατά πόσο οι προοπτικές που αναγνωρίστηκαν, κατά τη διάρκεια της σεισμικής έρευνας, περιλαμβάνουν υδρογονάνθρακες σε εμπορεύσιμες ποσότητες.

Οι ερευνητικές διεργασίες γεώτρησης θα πραγματοποιηθούν στα ανοικτά της Κύπρου και θα υποστηρίζονται από μια χερσαία βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην περιοχή του Νέου Λιμένα Λεμεσού. Η υλικοτεχνική υποστήριξη συμπεριλαμβάνει, επίσης, και περιοχή του υφιστάμενου τερματικού ελικοπτέρων στη Λάρνακα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για τις ανάγκες του έργου κυρίως για τις μεταφορές προσωπικού.

Το τεμάχιο 8, στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, βρίσκεται τουλάχιστον 44km μακριά από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει μια συνολική επιφάνεια περίπου 4,550 km2, με το βάθος του νερού να κυμαίνεται από 730μ μέχρι 2560μ.

Το ψηλότερο σημείο αντιπροσωπεύει την κορυφή του θαλάσσιου όρους του Ερατοσθένη, από το οποίο πηγάζει το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζοr.

Η γεώτρηση «Eρατοσθένης Νότιο 1» είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί κατακόρυφα με συνολικό βάθος (ΣΒ) περίπου 3300μ από την επιφάνεια της θάλασσας και σε μια περιοχή με βάθος νερού 1930μ.

Όπως αναφέρεται, η ENI αναγνωρίζει την ανάγκη ελαχιστοποίησης των αποβλήτων και θα διαχειριστεί τέτοια απόβλητα σύμφωνα με τους κυπριακούς νόμους, τις βιομηχανικές και παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές και σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες της, που αφορούν την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) που ετοιμάστηκε ειδικά για το έργο.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με φορείς όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Η διαβούλευση με τους φορείς έγινε τον Ιούλιο. Έγιναν 16 συναντήσεις με σχετικούς φορείς στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, με αρχές, επιχειρήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Τα κύρια αποτελέσματα της διαδικασίας διαβούλευσης, εστιάζοντας στις ανησυχίες και τις προσδοκίες που εκφράστηκαν από τους φορείς, έχουν ενσωματωθεί στο έγγραφο της μελέτης.

Oι προγραμματισμένες δραστηριότητες της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ περιλαμβάνουν δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3 και 9, μία ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο 8.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή