Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τον ΟΑΣΘ

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τον ΟΑΣΘ
Eurokinissi

Συνεχίστηκε και την Πέμπτη η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με το ζήτημα της επιλογής του πατέρα του Νίκου Παππά, Στέλιου Παππά, ως επικεφαλής της διοίκησης του ΟΑΣΘ.

Η κυβέρνηση υπεραμύνεται της επιλογής Παππά

Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται πως η ΝΔ «επιλέγει να επιτεθεί με αήθη και συκοφαντικό τρόπο απέναντι σε έναν άνθρωπο, του οποίου η ιστορία και η πορεία, απέχει έτη φωτός από τα πρότυπα των κομματαρχών που συνήθιζαν να διορίζουν οι κυβερνήσεις της».

Στη συνέχεια συμπληρώνεται πως «ο Στέλιος Παππάς έχοντας πορεία δεκαετιών στο αριστερό και δημοκρατικό κίνημα και μια σημαντική επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, διατελώντας παράλληλα και Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με καθολική αποδοχή από όλες τις παρατάξεις, αναλαμβάνει ένα κρίσιμο έργο. Αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στον υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ. Με προσδιορισμένη τη χρονική διάρκεια της θητείας του, συγκεκριμένα καθήκοντα και χωρίς αμοιβή. Τίθεται επικεφαλής μιας προσπάθειας να καθαρίσει η “κόπρος του Αυγεία” που δημιούργησαν στον οργανισμό, αυτοί που για χρόνια απολάμβαναν τη στήριξη και την κάλυψη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Πάμε να καθαρίσουμε έναν Οργανισμό, ο οποίος δεν έχει την καλύτερη φήμη» δήλωσε ο ίδιος ο Στέλιος Παππάς, μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» και πρόσθεσε ότι «όταν συγκρούεσαι δεν μπορεί να τους ευχαριστείς όλους, θα δυσαρεστείς αυτούς που είχαν συμφέρον να συνεχίζεται μια μη ομαλή κατάσταση, και θα προσπαθήσεις να ευχαριστήσεις τον λαό που είναι και ο μεγάλος στόχος [...] Είναι πάρα πολύ σοβαρή η δουλειά για να παίζουμε, φαίνεται πως το ξέρουν και θέλουν να το κάνουν "γαργάρα"».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «αυτή η ιστορία είναι μεταβατική, έχει μια ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2019, γιατί μια-μια τις δραστηριότητες πρέπει να τις εξυγιάνουμε και να τις μεταβιβάζουμε στον νέο φορέα. Να ξεσκαρτάρουμε την κατάσταση για να μπορέσει σε έναν χρονικό ορίζοντα ορατό να υπάρξει μια απολύτως εξυπηρετική διαδικασία για τους πολίτες. Δεν έρχομαι από τον Άρη, αλλά από την Αθήνα, και με πολύ καλή γνώση επί του θέματος».

Απαντώντας στα σχόλια που έγιναν από την αντιπολίτευση για την σχέση του με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, τόνισε: «έχουμε πολλή και σοβαρή δουλειά να κάνουμε για να παίζουμε. Η σύνδεσή της δικής μου τοποθέτησης μου με τον Νίκο είναι τελείως βλακώδης. Είμαστε στο κίνημα με κατάθεση ψυχής».

Από πλευράς του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε πως «δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ» προσθέτοντας πως οι προσλήψεις που θα γίνουν από τούδε και στο εξής, θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, και όχι ο βουλευτής να διορίζει το συγγενή ή τον κολλητό του, ανέφερε ακόμη. Όσον αφορά στην επιλογή Παππά, είπε πως υπηρετεί τη βούληση του υπουργείου για απόλυτη διαφάνεια στον ΟΑΣΘ.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζεται πως «με τον ορισμό της διοίκησης του νέου συγκοινωνιακού φορέα της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται η προσπάθεια εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας μας». Στη συνέχεια, σχετικά με την επιλογή του Στέλιου Παππά, συμπληρώνεται πως «είναι φανερό ότι ο πανικός τους για τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου, δεν μπορεί να κρυφτεί. Άλλωστε, αποτελεί τουλάχιστον ανέκδοτο να μιλάει για οικογενειοκρατία η ΝΔ της οικογένειας Μητσοτάκη».

Μπουτάρης: «Αμαρτωλή» ιστορία ο ΟΑΣΘ

«Αμαρτωλή» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, την ιστορία του ΟΑΣΘ, υπογραμμίζοντας πως «καλά έκανε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και προσπαθεί να βάλει χέρι στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μετά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της διοίκησης του υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ, είπε πως «έως τώρα αντί να βελτιώνονται οι αστικές συγκοινωνίες, μια μονοπωλιακή κατάσταση, πήγαιναν στο χειρότερο. Δεν έχουμε καινούρια λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των επιβατών, ενώ υπάρχουν οχήματα χωρίς κλιματισμό και θέρμανση».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η αντιπολίτευση.

«Είμαστε σίγουροι ότι μεταξύ των εκατοντάδων βιογραφικών που υπεβλήθησαν για τη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ, αυτό του κ. Παππά ήταν το καλύτερο… Κατά σύμπτωση βέβαια ο κ. Παππάς είναι πατέρας του υπουργού και στενού φίλου του πρωθυπουργού, κ. Νίκου Παππά», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της – απάντηση στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Σε υστερόγραφό της προσθέτει: «Φανταζόμαστε ότι η επιλογή του κ. Ντίμη Αργυρόπουλου στο ΔΣ του ΟΑΣΘ έγινε για να επιβραβευθεί το δημοκρατικό του ήθος. Και αυτό γιατί όλοι θυμόμαστε την προτροπή του σε επίδοξους τρομοκράτες να "φυτέψουν" μία σφαίρα στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα!».

Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε πως «είναι φανερό -και από τις δηλώσεις των αρμόδιων εκπροσώπων της κυβέρνησης- ότι κύριο μέλημα τους δεν είναι η εύρυθμη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, ούτε η ανασυγκρότησή τους για καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού».

«Είναι, όπως ξεκάθαρα τονίστηκε από την κυβερνητική πλευρά, μία έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Πληροφορούμαστε επισήμως ότι οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης είναι τελικά ένα "στοίχημα της Αριστεράς". Όχι ένα στοίχημα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, «αυτό που χρειαζόταν ο ΟΑΣΘ ήταν εξορθολογισμός στη λειτουργία του, περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά του, ενισχυμένη λογοδοσία προς το κράτος και τους πολίτες, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες. Γι' αυτό και απαιτούνταν μία ηγεσία, που να συνδυάζει τεχνοκρατική επάρκεια και καλή γνώση του χάρτη Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση με τις επιλογές της γίνεται ολοένα και πιο αποκαλυπτική και η πραγματικότητα για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη όλο και πιο καταθλιπτική».

Σε ειρωνική ανάρτηση στο Twitter προέβη ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Ως φαίνεται και στο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα ο Παππάς ευλογεί τα γένια του».

Δημοφιλή