Η Ελλάδα σκέφτεται την αγορά τεσσάρων καναντέρ από τον Καναδά

Η Ελλάδα σκέφτεται την αγορά τεσσάρων καναντέρ από τον Καναδά
Horacio Villalobos - Corbis/Corbis via Getty Images
Horacio Villalobos - Corbis/Corbis via Getty Images
Horacio Villalobos - Corbis via Getty Images

Τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνή διαγωνισμό για την αγορά τεσσάρων καναντέρ CL 215 από τον Καναδά σκέφτεται σοβαρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για παλιά αεροσκάφη, όμοια με τα 11 CL 215 που διαθέτει σήμερα η Πυροσβεστική, τα οποία έχουν «γράψει» 40 χρόνια επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε επίσημη εισήγηση προς το υπουργείο για την αγορά τους αλλά αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται πολύ σοβαρά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό. Οι Καναδοί θα τα βγάλουν προς πώληση και όποια χώρα πλειοδοτήσει θα τα αποκτήσει. Έτσι, το κόστος τους δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς με ακρίβεια, αν και η αξία τους υπολογίζεται περίπου στα 15.000.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τέσσερα καναντέρ έχουν θεωρηθεί από την ελληνική πλευρά ως μία «καλή ευκαιρία» διότι έχουν «γράψει» τις μισές ώρες πτήσεις σε σχέση με τα ελληνικά CL 215, βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είναι καλοσυντηρημένα και διαθέτουν ανταλλακτικά.

Από την άλλη πλευρά πρόκειται για παλιά αεροσκάφη, που τουλάχιστον από την εμπειρία που είχαμε από αυτά στην Ελλάδα παρουσιάζουν συχνά βλάβες. Μετά από πολλά χρόνια, πάντως, φαίνεται ότι η χώρα μας θα διεκδικήσει την αγορά εναέριων μέσων, ενώ το κατά πόσο αυτό θα επιτευχθεί θα εξαρτηθεί από το ύψος της προσφοράς που θα κάνει η χώρα μας αλλά και τη συμμετοχή ή μη άλλων χωρών στον διαγωνισμό. Σε περίπτωση απόκτησής τους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταχθούν στο στόλο του Π.Σ. τη μεθεπόμενη αντιπυρική περίοδο.

Σήμερα η Πυροσβεστική διαθέτει 18 καναντέρ (11 CL 215 και εφτά CL 415).

Δημοφιλή