Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του ρατσισμού στη Βοστόνη. Ενισχύονται τα μέτρα ασφάλειας

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στη Βοστόνη ενόψει μιας διαδήλωσης ακροδεξιών και μιας αντιδιαδήλωσης
Photo by Matthew J. Lee/The Boston Globe via Getty Images
Photo by Matthew J. Lee/The Boston Globe via Getty Images
Boston Globe via Getty Images

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα κατά του ρατσισμού στη Βοστόνη κι ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη στις ΗΠΑ μία εβδομάδα μετά τις ταραχές στο Σάρλτοσβιλ.

Αντιρατσιστικές οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα για μια ογκώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αφού μια οργάνωση, η οποία υποσχόταν να ενώσει τους συντηρητικούς που πρόσκεινται στην άκρα δεξιά, απηύθυνε κάλεσμα για μια συγκέντρωση στο κέντρο της Βοστόνης σήμερα με στόχο όσοι συμμετάσχουν να υπερασπιστούν την «ελευθερία του λόγου».

Το μεσημέρι τοπική ώρα, περίπου 4.000 διαδηλωτές κατά του ρατσισμού και του φασισμού κατέβαιναν την οδό Τρέμοντ με κατεύθυνση την πλατεία Μπόστον Κόμον, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

«Είναι καιρός να κάνουμε κάτι» δήλωσε η Κέιτι Ζιπς, μια διαδηλώτρια που ήλθε από το Μάλντεν, στα βόρεια περίχωρα της Βοστόνης. «Βρισκόμαστε εδώ με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που αντιστέκονται».

Η αστυνομία και οι δημοτικές αρχές ενέτειναν τις εκκλήσεις για ηρεμία, στον απόηχο των διαδηλώσεων στο Σάρλοτσβιλ το περασμένο Σαββατοκύριακο και των ταραχών που ξέσπασαν.

Μια γυναίκα σκοτώθηκε και 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Βιρτζίνια, ενώ την κατακραυγή πολλών, μεταξύ τους και πολιτικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που εξίσωσε τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές με τους αντιρατσιστές διαδηλωτές.

«Δεν θα ανεχθούμε την παραμικρή βία» προειδοποίησε σήμερα ο δήμαρχος της Βοστόνης, Μάρτι Ουόλς, σε ένα tweet.

«Ζητάω από όλο τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά και να σεβαστεί την πόλη μας. Είμαστε ενωμένοι κατά της μισαλλοδοξίας» συμπλήρωσε.

Ενισχύονται τα μέτρα ασφάλειας

Τουλάχιστον 500 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να κρατήσουν σε απόσταση τους διαδηλωτές των δύο συγκεντρώσεων.

Οι αρχές θα κλείσουν τους δρόμους για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας επίθεσης με αυτοκίνητο, όπως εκείνη που σημειώθηκε στη Σάρλοτσβιλ, με δράστη έναν νεαρό Νεοναζί.

Μετά τα επεισόδια στη Σάρλοτσβιλ, η Βοστόνη έχει απαγορεύσει στους διαδηλωτές να κρατούν όπλα οποιουδήποτε είδους, ακόμη και τα κοντάρια όπου στηρίζονται τα πανό και τα πλακάτ. Οι πλανόδιοι πωλητές πρόχειρου φαγητού δεν θα επιτρέπεται να στήσουν τις καντίνες τους στο Μπόστον Κόμον, το παλαιότερο πάρκο της πόλης.

Εκτός από τις δύο διαδηλώσεις της Βοστόνης, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα και στο Τέξας. Το παράρτημα της οργάνωσης "Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν" στο Χιούστον οργανώνει μια συγκέντρωση υπέρ της απομάκρυνσης ενός μνημείου του "Πνεύματος της Συνομοσπονδίας" από ένα πάρκο. επίσης στο Ντάλας ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα διαδηλώσουν κατά των υπέρμαχων της λευκής υπεροχής.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή