Ανησυχία στην Ευρώπη μετά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ισπανία και Φινλανδία

Ανησυχία στην Ευρώπη μετά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ισπανία και Φινλανδία
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 18: A cyclist pushes her bike past a line of police officers on Las Ramblas near the scene of yesterday's terrorist attack, on August 18, 2017 in Barcelona, Spain. Fourteen people were killed and dozens injured when a van hit crowds in the Las Ramblas area of Barcelona on Thursday. Spanish police have also killed five suspected terrorists in the town of Cambrils to stop a second terrorist attack. (Photo by Carl Court/Getty Images)
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 18: A cyclist pushes her bike past a line of police officers on Las Ramblas near the scene of yesterday's terrorist attack, on August 18, 2017 in Barcelona, Spain. Fourteen people were killed and dozens injured when a van hit crowds in the Las Ramblas area of Barcelona on Thursday. Spanish police have also killed five suspected terrorists in the town of Cambrils to stop a second terrorist attack. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Carl Court via Getty Images

Ως τρομοκρατική χαρακτηρίζουν οι φινλανδικές αρχές την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην πόλη Τούρκου στη νοτιοδυτική Φινλανδία. Η ανησυχία έχει ενταθεί έπειτα από τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Ισπανία καθώς όπως έχει γίνει γνωστό οι δράστες σχεδίαζαν μεγάλης κλίμακας και πιο πολύπλοκα χτυπήματα. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τόσο οι δράστες της επίθεσης στη Βαρκελώνη, όσο και αυτός που συνελήφθη στην Φινλανδία είναι νεαρής ηλικίας και μαροκινής καταγωγής.

Η Ευρώπη, έπειτα από τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν σημειωθεί σε διάφορες πόλεις, από άτομα που δηλώνουν τζιχαντιστές, βρίσκεται σε εγρήγορση για την αποτροπή ενδεχόμενης επίθεσης ή επιθέσεων.

Επόμενος στόχος η Ιταλία προειδοποιούν οι τζιχαντιστές

Στην Ιταλία ως στόχο του επόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος αναφέρεται ο ISIS, όπως έκανε γνωστό η αμερικανική οργάνωση Site, η οποία παρακολουθεί την δραστηριότητα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν αναφορά σε πληροφορίες της εν λόγω αμερικανικής οργάνωσης, ο ISIS, μέσω Telegram, απείλησε ότι ο επόμενος στόχος του θα είναι η Ιταλία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είναι σε διαρκή επαφή με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάρκο Μιννίτι, για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλη την χώρα, όπως και με τον υπουργό Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, για να ενημερώνεται σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις από την Βαρκελώνη. Στην τρομοκρατική αυτή επίθεση στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, έχασαν την ζωή τους τρεις Ιταλοί πολίτες.

Στο μεταξύ, δυο Μαροκινοί και ένας Σύρος πολίτης απελάθηκαν από την Ιταλία, διότι θεωρήθηκαν κοινωνικά επικίνδυνοι, για λόγους που συνδέονται με την δημόσια τάξη.

Κάτι έγινε στη Ρωσία

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξειςμια ακόμη επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 8 άνθρωποι. Ο δράστης, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο οι ρωσικές αρχές δεν το χαρακτηρίζουν επίσημα τρομοκρατικό χτύπημα και αναφέρουν πως εξετάζουν το ψυχολογικό προφίλ του δράστη.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ελλάδαμε στόχο τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να μην «αγγιχθεί» και η χώρα μας από το τζιχαντιστικό κύμα που πλήττει την Ευρώπη. Από την αρχή του καλοκαιριού υπάρχει ένταση της ετοιμότητας των ελληνικών Αρχών σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, στα νησιά που αποτελούν πύλες εισόδου για μετανάστες αλλά και στα αστικά κέντρα. Σημειώνεται ότι σε ισχύ τέθηκε από την αρχή του καλοκαιριού σχέδιο επιφυλακής σε ελληνικά νησιά

Εν τω μεταξύ σήμερα έγινε γνωστό συνελήφθη αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσα σε επιβατηγό πλοίο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπάρι-Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα μια 22χρονη Βελγίδα υπήκοος, πιθανόν μαροκινής καταγωγής, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 8 είναι ένας 18χρονος μαροκινής καταγωγής.

Ο δράστης πυροβολήθηκε στο πόδι από τους αστυνομικούς κατά την προσπάθειά του να διαφύγει και κατόπιν συνελήφθη.

Παρότι η αστυνομία δεν επιβεβαίωνε για το εάν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, ο επικεφαλής της Κομισιόν, ο κ. Ζαν Κλον Γιούνκερ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε την «απρόκλητη επίθεση».

Η αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποίησε έφοδο σε διαμέρισμα και προέβη σε συλλήψεις.

Στόχευε γυναίκες

Ο 18χρονος Μαροκινός είχε βάλει στο στόχαστρό του γυναίκες, υποστηρίζουν οι αστυνομικές αρχές.

«Πιστεύουμε ότι ο δράστης στόχευε ιδίως γυναίκες. Τραυματίστηκαν και άνδρες όταν προσπάθησαν να προστατεύσουν τις γυναίκες», εξήγησε η επιθεωρήτρια Κρίστα Γκράνροθ, της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών της Φινλανδίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο νεαρός μαχαίρωσε και σκότωσε δύο γυναίκες, σε μια επίθεση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική ενέργεια» από τις φινλανδικές αρχές. Από τους τραυματίες, οι έξι είναι γυναίκες και δύο άνδρες.

«Ένας άνδρας τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει ένα από τα θύματα και ο άλλος όταν επιχείρησε να σταματήσει τον δράστη», είπε η Γκράνροθ.

Τα θύματα κατάγονται από τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι MTV, που δεν κατονόμασε την πηγή του, ο 18χρονος έφτασε πέρσι στη Φινλανδία και ζήτησε άσυλο στη χώρα, όμως το αίτημά του απορρίφθηκε.

Εκτός από τον νεαρό αυτό, έχουν συλληφθεί άλλοι τέσσερις Μαροκινοί που ενδέχεται να εμπλέκονται στην υπόθεση ενώ έχει εκδοθεί και διεθνές ένταλμα σύλληψης για άλλον έναν.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο, οι φινλανδικές υπηρεσίες ασφαλείας (Supo) αύξησαν κατά μία βαθμίδα την εκτίμησή τους για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, ανακοινώνοντας ότι εντόπισαν δραστηριότητα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που μπορεί να είχε στόχο τη Φινλανδία. Ο κίνδυνος (τρομοκρατικής επίθεσης) που μέχρι τότε θεωρείτο «μηδαμινός» είναι πλέον «αυξημένος», βρίσκεται δηλαδή στη δεύτερη βαθμίδα σε μια κλίμακα τεσσάρων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC, Reuters, AFP, RT)

Δημοφιλή