«Yellow Days»: Μια γιορτή πολιτισμού για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων στο νησί της Λέρου

«Yellow Days»: Μια γιορτή πολιτισμού για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων στο νησί της Λέρου

«Η ομορφιά ήταν πάντα στο να βλέπεις τη διαφορετικότητα μέσα στις κοινωνικές ομάδες. Το να βρίσκονται δηλαδή μαζί, άνθρωποι διαφορετικής εθνότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων και να ανταλλάσσουν σκέψεις και ιδέες ή απλά να απολαμβάνουν την ύπαρξή τους», λέει η Νίνα Αλόνσο, διευθύντρια του φεστιβάλ «The Yellow Days» που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2017, στη Λέρο.

Το νησί της Λέρου δέχεται προσφυγικές ροές από το 2015, ενώ αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχουν δυο καταυλισμοί σε πλήρη λειτουργία. Πρόκειται για τους Pikpa και Hot Spot που φιλοξενούν συνολικά 700 πρόσφυγες και βρίσκονται υπό την αιγίδα του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου και της Ελληνικής κυβέρνησης, αντίστοιχα.

Ο πληθυσμός των προσφύγων εκτείνεται σε όλες τις ηλικίες και φύλα και οι περισσότεροι επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους στο νησί, ενώ αναμένουν για μια καλύτερη ζωή στο μέλλον. Η Αλόνσο συμμετέχει εθελοντικά στο Δίκτυο Αλληλεγγύης από το 2016, γεγονός που την κινητοποίησε στη δημιουργία του φεστιβάλ.

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα της Λέρου, ευελπιστούν να απαλύνουν την ταλαιπωρία των προσφύγων και να επαναφέρουν στο νησί τις ζωές και τις πατρίδες που χάθηκαν, μέσω πολιτιστικών δράσεων. Με την εμπειρία, τη μάθηση και τη συνεργασία, οι συντελεστές σκοπεύουν σε μια ομαλή ένταξη των προσφύγων στην κοινότητα της Λέρου. «Βλέποντας το χάσμα που επικρατεί στο νησί μεταξύ του τοπικού πληθυσμού και των προσφύγων, πιστέψαμε ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία και μέθοδος για να αρθούν τα εμπόδια και να γίνει το πρώτο βήμα για κάτι πραγματικά σημαντικό που θα μπορούσε να “ανθίσει” στο μέλλον», συμπληρώνει η Αλόνσο.

Σημαντικός παράγοντας για τον σχεδιασμό του «Yellow Days» αποτέλεσε και η -πλέον-περιορισμένη προβολή του προσφυγικού ζητήματος από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λόγω των πολλών πολιτικών γεγονότων παγκοσμίως, σύμφωνα με την Αλόνσο. «Είναι αλήθεια ότι η κρίση είχε σχεδόν ημερομηνία λήξης στα μάτια του κοινού, κάτι που φαίνεται φυσικό. Τα ΜΜΕ αποφασίζουν για το που θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας κι εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τη δύναμη και αποτελεσματικότητα του κάθε ατόμου ώστε να δραστηριοποιηθεί σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα».

Η τετραήμερη γιορτή θα είναι μικρή, μια «ιδέα ολικής διασύνδεσης των πολιτισμών», με συμμετέχοντες από 25 διαφορετικές εθνικότητες. Η πρόκληση σε αυτό και μια από τις μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του φεστιβάλ, είναι «τα πολιτιστικά εμπόδια της γλώσσας και η θρησκευτική και εθνική ενοχή, μεταξύ των συμμετεχόντων», λέει η Αλόνσο.

Στηρίξτε το φεστιβάλ

Το «Yellow Days» δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συνεισφορά του κοινού. Μέχρι στιγμής είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, γι'αυτό και η ομάδα διοργάνωσης κάνει ένα ανοιχτό κάλεσμα στην προσπάθειά της να επιτύχει το πρότζεκτ. Στη διαδικτυακή πλατφόρμα GoFundMe, μπορείτε να κάνετε τη δωρεά σας και να γίνετε μέλος της ευρύτερης ομάδας.

«Δεν έχουμε όρια ούτε περιορισμούς, όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει- μπορεί να το κάνει. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε όλες τις δραστηριότητες και πεποιθήσεις, εντός του πλαισίου του, οπότε παρακαλώ να συμπληρώσετε τη διαδικτυακή φόρμα σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε», εξηγεί η Αλόνσο.

Εκτός από τη διαδικτυακή πλατφόρμα για τη δωρεά, έχει δημιουργηθεί και μια καμπάνια στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, στην οποία ζητείτε από τους δωρητές και συνεργάτες να φωτογραφηθούν μαζί με έναν συνάδερφο, φίλο ή μέλος της οικογένειας προς κοινοποίηση.

«Ξεχάστε τα κοινωνικά στερεότυπα, βρείτε το hashtag και συνδεθείτε».

Δημοφιλή