Έρευνα για 15ο νεκρό στις επιθέσεις στην Καταλονία

Έρευνα για 15ο νεκρό στις επιθέσεις στην Καταλονία
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
REUTERS

Η αστυνομία εξετάζει τη σορό ενός άνδρα που βρέθηκε εντός του οχήματος το οποίο έπεσε πάνω σε αστυνομικούς για να αποφύγει τον έλεγχο, προκειμένου να εξακριβώσει εάν σκοτώθηκε κι εκείνος στις επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών θα ανέλθει στους 15.

Ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουζέπ Λουίς Τραπέρο, επανάλαβε ότι ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 14 νεκρούς: δεκατρείς στη Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη, τους οποίους παρέσυρε το λευκό βαν, και μια γυναίκα που σκότωσαν με μαχαίρι στο Καμπρίλς.

Δώδεκα εκ των θυμάτων έχουν επίσημα ταυτοποιηθεί ενώ τα στοιχεία άλλων δύο αναμένεται να έχουν διασταυρωθεί από τις αρχές ως αύριο Δευτέρα, διευκρίνισε ο Τραπέρο.

Ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει και 15ος νεκρός, σε ένα περιστατικό που η αστυνομία δεν συνδέει προς το παρόν με τις επιθέσεις.

Τρεις ώρες μετά την τραγωδία, στις 16.50 τοπική ώρα στη Λα Ράμπλα, ένα αυτοκίνητο Ford Focus απέφυγε, αναπτύσσοντας ταχύτητα, τον έλεγχο των αστυνομικών και κατόπιν εμφανίστηκε ξανά κοντά στη Βαρκελώνη, στο Σαν Γιουστ Ντεζβέρν.

Ο ιδιοκτήτης του, ο 34χρονος Πάου Περέθ Βιγιάν, κάτοικος του Βιλαφράνκα ντελ Πενεδές, βρέθηκε νεκρός εντός του οχήματος, φέροντας τραύματα από αιχμηρό όπλο, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι αρχές της κοινότητας που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων δυτικά της Βαρκελώνης.

Περιγράφοντας τα γεγονότα ο Τραπέρο εξήγησε ότι το αυτοκίνητο ανέπτυξε ταχύτητα για να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία αστυνομικός. Τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ και λίγο μετά διέκριναν έναν άνθρωπο να απομακρύνεται τρέχοντας.

«Οι αστυνομικοί πίστεψαν αρχικά ότι ο Βιγιάν είχε σκοτωθεί από σφαίρα αστυνομικών», όμως η νεκροψία- νεκροτομή αποκάλυψε ότι στη σορό «δεν υπήρχε κανένα τραύμα από σφαίρα» σημείωσε ο διοικητής της αστυνομίας.

Η αστυνομία αναζητά το πρόσωπο που οδηγούσε το όχημα, συμπλήρωσε.

Έως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συνδέσουμε» αυτό το περιστατικό με τις επιθέσεις, ωστόσο εάν αυτή η σχέση επιβεβαιωθεί «θα έχουμε έναν επιπλέον νεκρό που θα συνδέεται με τις επιθέσεις».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Βιλαφράνκα, ο Περέθ, που είχε εργαστεί σε οργανώσεις αρωγής στο εξωτερικό, απασχολείτο σε μια επιχείρησε στη Βαρκελώνη.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή