Εξοργίζει τους Γερμανούς πολιτικούς ο Ερντογάν. Ικανοποίηση της Μερκελ για την απελευθέρωση του συγγραφέα

Εξοργίζει τους Γερμανούς πολιτικούς ο Ερντογάν. Ικανοποίηση της Μερκελ για την απελευθέρωση του συγγραφέα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
TOBIAS SCHWARZ via Getty Images

Στις γερμανικές εκλογές, που διεξάγονται περίπου σε ένα μήνα, παρενέβη με δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν κόμματα, που όπως είπε «είναι εχθροί» της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κάνουν προεκλογικό αγώνα με επιθέσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Απευθύνομαι στους συμπατριώτες μου στη Γερμανία.

Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι είναι εχθροί της Τουρκίας. Στηρίξτε κόμματα που δεν είναι εχθροί της χώρας μας. Στη Γερμανία ζουν περίπου 1 εκατ. Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου. Καλώ τους Τούρκους που ζουν εκεί να μην ψηφίσουν κόμματα που υιοθετούν επιθετική και ασεβή συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας. Τους καλώ να δώσουν στις εκλογές, ένα μάθημα σε αυτά τα κόμματα».

«Να είστε με εκείνους που είναι καλοπροαίρετοι με την Τουρκία. Δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για μικρά κόμματα, δώστε τους την ψήφο σας. Θα αποκτήσουν αργότερα μεγαλύτερη σημασία» επισήμανε.

«Κατά τη γνώμη μου, σε εκείνους που επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο στην Τουρκία αξίζει ένα χαστούκι σε αυτές τις εκλογές» υπογράμμισε ο Ερντογάν χωρίς να διευκρινίσει υπέρ ποιων κομμάτων καλεί τους Τούρκους να ψηφίσουν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις της γερμανικής ηγεσίας:

«Και τι λένε τώρα; Αυτοί λένε "παρεμβαίνει στη δημοκρατία μας". Όμως το μοναδικό πράγμα που εμείς λέμε είναι ότι οι συμπολίτες μας πρέπει να δώσουν ένα μάθημα στους εχθρούς της Τουρκίας στις κάλπες. Αυτό είναι όλο»

«Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζονται νουθεσίες από το εξωτερικό»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άνγκελας Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι καταδίκασαν κάθε παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία. Σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Χέρφορντ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας η καγκελάριος τόνισε ότι «δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, ούτε στον Πρόεδρο Ερντογάν να παρεμβαίνει. Οι Γερμανοί πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν».

Εξάλλου, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τούρκου Προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές». Και απευθυνόμενος στους Τούρκους της Γερμανίας ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία πρόσθεσε: «Ανήκετε σε εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε τον διχασμό μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων στη Γερμανία».

Από την πλευρά του ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαϊερ δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ότι η έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει αποτέλεσμα: «Οι ψηφοφόροι στη Γερμανία δεν θα επηρεαστούν από τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν έχουν ανάγκη νουθεσιών από το εξωτερικό».

Γερμανοτουρκική κόντρα με αφορμή τον συγγραφέα Ντ. Ακάνλι

Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις προκαλεί η σύλληψη του Τούρκου συγγραφέα Ντόγκαν Ακάνλι στη Γρανάδα της Ισπανίας, έπειτα από αίτημα της Τουρκίας (Red Notice) στην Ιντερπόλ. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι ακριβώς προσάπτουν στον Τούρκο συγγραφέα οι τουρκικές Αρχές. Γεγονός πάντως είναι ότι ο Ακάνλι μελετά στο έργο του τις διώξεις κατά των Αρμενίων και ότι τουρκικό δικαστήριο αναίρεσε εκ των υστέρων αθωωτική δικαστική απόφαση του 2011 σε υπόθεση ληστείας και ανθρωποκτονίας κατά του Τούρκου συγγραφέα. Σημειώνεται ότι ο Ακάνλι, ο οποίος από το 1991 ζει στην Κολωνία, διαθέτει μόνο γερμανική υπηκοότητα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διατύπωσε την ικανοποίησή της σχετικά με την απελευθέρωση έπειτα από απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης ενός συγγραφέα γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας, ο οποίος είχε συλληφθεί έπειτα από αίτημα της Άγκυρας και την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Ιντερπόλ, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να «καταχράται» τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας.

«Δεν μπορούμε να καταχρώμεθα διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, σχετικά με την υπόθεση του Γερμανού συγγραφέα τουρκικής καταγωγής Ντογάν Ακανλί, που συνελήφθη το Σάββατο στην Ισπανία έπειτα από αίτημα της Άγκυρας κι ο οποίος αποφυλακίστηκε σήμερα με περιοριστικούς όρους έπειτα από τις διαμαρτυρίες του Βερολίνου.

Η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ισπανικές αρχές και ότι εκείνη είναι διατεθειμένη να τηλεφωνήσει στον Ισπανό ομόλογό της Μαριάνο Ραχόι, εάν κριθεί αναγκαίο.

Η σύλληψη του Ακανλί είναι «δυστυχώς μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις» Γερμανών πολιτών σε βάρος των οποίων η Τουρκία άσκησε διώξεις, συνέχισε η καγκελάριος. Ανέφερε εξάλλου και την υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, που παραμένει φυλακισμένος από τον Φεβρουάριο στην Τουρκία.

«Αυτός είναι ο λόγος που αλλάξαμε πολιτική απέναντι στην Τουρκία» τόνισε η Άγγελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανήλθε στη διαμάχη που ξεκίνησε την Παρασκευή έπειτα από την προτροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να μην ψηφίσουν στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές κόμματα «εχθρούς» της Τουρκίας, το CDU, το SPD και τους Πράσινους.

«Είναι απαράδεκτο ο Τούρκος πρόεδρος να παροτρύνει τους Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν» ένα από τα τρία αυτά κόμματα, απάντησε η Άγγελα Μέρκελ.

Η σύλληψή του στην Ισπανία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση και του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Bild» κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ερντογάν για «παρανοϊκή συμπεριφορά», προσθέτοντας ότι «είναι ήδη σκάνδαλο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν συλλαμβάνει αθώους ακτιβιστές και δημοσιογράφους στην Τουρκία. Όταν τώρα το επιχειρεί και εκτός τουρκικής επικράτειας, τότε εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να πούμε ένα αποφασιστικό όχι!», είπε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Τούρκου συγγραφέα, το πιθανότερο είναι οι ισπανικές Αρχές να αφήσουν εν τέλει ελεύθερο τον πελάτη του, μιας και η τουρκική πλευρά δεν έχει καταθέσει στοιχεία σε βάρος του που να δικαιολογούν έκδοση στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό την Κυριακή το ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να αφήσει ελεύθερο υπό όρους τον Ακανλί.

"Η μάχη άξιζε τον κόπο", έγραψε στο Facebook ο συνήγορος του Ακανλί, Ιλιάς Ουγιάρ. Διευκρίνισε ότι ο συγγραφέας αφέθηκε ελεύθερος "υπό τον όρο να παραμείνει στη Μαδρίτη".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Deutsche Welle

Δημοφιλή