Η Πιονγκγιάνγκ καταγγέλλει τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας που ξεκινούν τη Δευτέρα

Η Πιονγκγιάνγκ καταγγέλλει τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας που ξεκινούν τη Δευτέρα
STR/AFP/Getty Images
STR/AFP/Getty Images
STR via Getty Images

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» με τα στρατιωτικά γυμνάσια που ξεκινούν τη Δευτέρα ενώ η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει στα ύψη.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμές δύο βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων τον Ιούλιο, που φαίνεται να βάζουν στο βεληνεκές τους ένα σημαντικό τμήμα της αμερικανικής ηπείρου. Απαντώντας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον του Βορρά.

Η Πιονγκγιάνγκ ανταπάντησε ότι θα εξαπολύσει ομοβροντία πυραύλων κοντά στο νησί Γκουάμ, που αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ, στον Ειρηνικό. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιουν-ουν ανέβαλε προς το παρόν το σχέδιο αυτό, αλλά προειδοποίησε πως η εκτέλεσή του θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Ουάσινγκτον.

Όμως η Σεούλ και η Ουάσινγκτον ξεκινούν αύριο κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την επωνυμία “Ulchi Feedom Guardian (UFG)” κατά τα οποία δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες εκπαιδεύονται για την προστασία της Νότιας Κορέας από μια βορειοκορεατική επίθεση.

Η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί πως τα γυμνάσια αυτά είναι η προκλητική επανάληψη μιας εισβολής στο έδαφός της. Κάθε χρόνο απειλεί με στρατιωτικά αντίποινα.

«Αυτά τα κοινά γυμνάσια είναι η πιο σαφής έκφραση της εχθρότητάς τους απέναντί μας, και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτή η άσκηση δεν θα εξελιχθεί σε πραγματικές μάχες», γράφει σήμερα στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα του κυβερνώντος, μοναδικού κόμματος, η Rodong Sinmun.

«Τα κοινά γυμνάσια Ulchi Freedom Guardian ισοδυναμούν με λάδι στη φωτιά και θα επιδεινώσουν την κατάσταση στη χερσόνησο».

Προειδοποιώντας ότι μπορεί να είναι «η ανεξέλεγκτη φάση ενός πυρηνικού πολέμου», η εφημερίδα συνεχίζει: «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες φαντασιώνονται ότι ένας πόλεμος στη χερσόνησο θα συνέβαινε σε κάποιον άλλον, μακριά από αυτές στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, απατώνται περισσότερο από ποτέ».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε πως η στρατιωτική άσκηση UFG, που διεξάγεται από το 1976 και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε προσομοιώσεις μέσω υπολογιστών, θα προχωρήσει όπως έχει προβλεφθεί.

Αρνήθηκε να πει αν θα ελαφρυνθεί στην προσπάθεια να χαμηλώσουν οι εντάσεις. Όμως το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχουν 17.500 στρατιώτες έναντι 25.000 στρατιωτών που είχαν συμμετάσχει στα γυμνάσια του 2016.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, οι δύο σύμμαχοι εξετάζουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν το αρχικό τους σχέδιο για την ανάπτυξη αεροπλανοφόρων κοντά στη χερσόνησο στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών.

Παράλληλα ο στρατηγός Τζεόνγκ Κιεόνγκ-Ντου, επικεφαλής του κοινού επιτελείου στρατού, εκτίμησε πως η κατάσταση σήμερα είναι «είναι πιο σοβαρή από ποτέ». Προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ ότι, σε περίπτωση επίθεσης, κινδυνεύει να υποστεί αντίποινα χωρίς έλεος.

«Σε περίπτωση πρόκλησης του εχθρού, ο στρατός μας θα λάβει ισχυρά και αποφασιστικά αντίποινα που θα τον κάνουν να μετανιώσει πικρά», είπε.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή