Ρομάνο Πρόντι: Η διάσωση ανθρώπινων ζωών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

Ρομάνο Πρόντι: Η διάσωση ανθρώπινων ζωών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα
Simona Granati - Corbis/Corbis via Getty Images
Simona Granati - Corbis/Corbis via Getty Images
Simona Granati - Corbis via Getty Images

Σοβαρές ευθύνες για έλλειψη δράσης των Ευρωπαίων πολιτικών στην πολεμική σύρραξη της Λιβύης και τις συνέπειές της για τη μεταναστευτική κρίση, επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι.

«Η κατάσταση με το μεταναστευτικό βρίσκεται εκτός ελέγχου, εξαιτίας του πολέμου στη Λιβύη, που θα έπρεπε να διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται περισσότερο και από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν αρκεί η υπογραφή Συμφώνου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Προσφάτως, η κυβέρνηση στην Τρίπολη, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και ο στρατός στο Τομπρούκ δεσμεύτηκαν για εκεχειρία κατά τη διάρκεια συνομιλιών που διεξήγαγε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν.

«Ωστόσο, δεν βλέπω να γίνονται σοβαρές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από τους Ευρωπαίους ηγέτες», δήλωσε ο κ. Πρόντι.

Την Πέμπτη (17 Αυγούστου), ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε το βιβλίο του «The Inclined Plane» στη Σικελία και μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με το ζήτημα των ΜΚΟ που εμπλέκονται στη διάσωση των μεταναστών.

«Είναι αναγκαίο να υπάρχουν σαφείς κανόνες, αλλά η διάσωση ανθρώπινων ζωών πρέπει πάντα να αποτελεί προτεραιότητα» ανέφερε.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή