Γιατί δεν πρέπει να κοιτάτε κατευθείαν στον ήλιο. Πείραμα με το μάτι ενός γουρουνιού

Γιατί δεν πρέπει να κοιτάτε κατευθείαν στον ήλιο. Πείραμα με το μάτι ενός γουρουνιού
Youtube

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 21 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί το φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης Ηλίου, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από ολόκληρη τη βόρειο Αμερική, Βραζιλία, Ατλαντικό Ωκεανό, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και μέρος της Δυτικής Αφρικής. Όσοι όμως βρίσκονται σε αυτά τα σημεία του πλανήτη και θελήσουν να θαυμάσουν αυτό το ιδιαίτερο φαινόμενο καλά θα κάνουν να προσέξουν τα μάτια τους. Οι συμβουλές που ακολουθούν ισχύουν και για όσους μπουν στον πειρασμό να κοιτάξουν κατάματα τον ήλιο μέσω ενός τηλεσκοπίου ή μιας κάμερας.

Η συμβουλή λοιπόν είναι απλή, πιο απλή δεν γίνεται. Μην κοιτάτε απευθείας τον ήλιο.

Ο Βρετανός αστρονόμος, ο Mark Thompson, με ένα βίντεο και ένα μάτι από γουρούνι, κάνει σε όλους κατανοητό τον κίνδυνο που διατρέχουν όσοι δεν ακολουθήσουν τη συμβουλή.

Αυτό που ακολουθεί μπορεί να κάνει κάποιους ευαίσθητους τηλεθεατές να νιώσουν άσχημα αλλά καλύτερα αυτό παρά κάτι άλλο.

Ο αστρονόμος τοποθετεί το μάτι του γουρουνιού στο τηλεσκόπιο το οποίο κοιτά απευθείας στον ήλιο. Έπειτα από 20 δευτερόλεπτα το μάτι πετάει σπίθες και αρχίζει να βγάζει καπνούς.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι η μυρουδιά είναι δυσάρεστη» λέει ο Thomson.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το μάτι έχει καταστραφεί όπως φαίνεται και από την ανατομία που πραγματοποιεί ο αστρονόμος.

Στο τέλος του βίντεο υπογραμμίζει πως εάν ήταν ανθρώπινο μάτι η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη.

Το βίντεο είχε αναρτηθεί στο Youtube τον Απρίλιο του 2016 για ένα άλλο φυσικό φαινόμενο αλλά επανήλθε με αφορμή την ολική έκλειψη.

Δημοφιλή