Financial Times: Αυξάνονται οι ξένοι αγοραστές ακινήτων στη Ρόδο

Financial Times: Αυξάνονται οι επενδυτές ακινήτων στη Ρόδο
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Freeartist via Getty Images

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γεωγραφική θέση και τις υποδομές της Ρόδου, παρουσιάζουν ξένοι αγοραστές που ενδιαφέρονται για ένα ή και περισσότερα ακίνητα στο νησί.

Ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται ετησίως από το 2014. «Έχουμε 300 ημέρες λιακάδας τον χρόνο», εξηγεί η Kara Tsakiris στο ρεπορτάζ των Financial Times από το Διεθνές γραφείο ακινήτων Sotheby. «Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, μπορείς να κολυμπήσεις στη θάλασσα». Η αύξηση των τουριστών, προσελκύει τους αγοραστές επενδύσεων που επιθυμούν να ενοικιάσουν την ιδιοκτησία τους, σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Engel & Volkers, με τον αριθμό των αιτημάτων ψηλά κατά 57% κατά τη διάρκεια του πρώτο τριμήνου του 2017.

Η πολιτική σταθερότητα επίσης βοήθησε στην αύξηση των τουριστών από το εξωτερικό, μετά την αποθάρρυνση από την κρίση δημοσίου χρέους το 2015. Οι δαπάνες των ακινήτων από ανθρώπους του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 61.7%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Ελλάδα έχει τις πιο προσιτές τιμές στην Ευρώπη, όσον αφορά την αγορά σπιτιών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 18 χώρες. Αυτό συμβαίνει λόγω της πτώσης κατά 45% στις τιμές από το 2008, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. «Η Ρόδος δεν υπέφερε τόσο από την κρίση, όσο η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα», συμπληρώνει η Tsakiris.

Οι συναλλαγές έπεσαν κατά 60% μεταξύ του 2007 και 2011, σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Ζερβό του Engel & Volkers. Η τιμή των ακριβών ιδιοκτησιών έπεσε μόνο κατά 15-20% λόγω του πεπερασμένου αριθμού αυτών των περιοχών.

Το νησί της Ρόδου είναι το μεγαλύτερο και περισσότερο αναπτυγμένο από τα Δωδεκάνησα. «Έχει σύγχρονη υποδομή και εύκολη πρόσβαση», λέει η Tsakiris. Έχει νοσοκομεία, ένα διεθνές αεροδρόμιο, πρεσβείες και κλινικές σε σύγκριση με κάποια μικρότερα νησιά. Είναι κοσμοπολίτικο νησί.

Η πόλη της Λίνδου είναι η πιο δημοφιλής για αγορά κατοικιών. Οι τιμές των σπιτιών στην περιοχή έφτασαν φέτος στα 7,000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η Πεύκη και τα Βλυχά είναι οι αμέσως επόμενες περιοχές που προτιμούν οι τουρίστες. Η σύγχρονη βίλα, με πισίνα και θέα στα Βλυχά κοστίζει 600,000 ευρώ. Το Κιοτάρι, Γεννάδι και η Λαχανιά βρίσκονται επίσης στη λίστα με τις προτιμήσεις, καθώς είναι παραλιακά. Οι περιοχές στα βόρεια του νησιού, είναι λιγότερο δημοφιλείς στους πιθανούς αγοραστές από το εξωτερικό.

Πηγή: Financial Times

Δημοφιλή