Ο «χορός» των S-400: Η υπογραφή του συμβολαίου Ρωσίας- Τουρκίας που «είναι κοντά» και η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο «χορός» των S-400: Η υπογραφή του συμβολαίου Ρωσίας- Τουρκίας που «είναι κοντά» και η αντίδραση των ΗΠΑ
MOSCOW REGION, RUSSIA - MAY 17, 2017: An S-400 Triumf surface-to-air missile system (front) and a Pantsir-S self-propelled anti-aircraft artillery system take part in military training of the 428th Zvenigorod Guards Missile Regiment on combat duty. Mikhail Japaridze/TASS (Photo by Mikhail Japaridze\TASS via Getty Images)
MOSCOW REGION, RUSSIA - MAY 17, 2017: An S-400 Triumf surface-to-air missile system (front) and a Pantsir-S self-propelled anti-aircraft artillery system take part in military training of the 428th Zvenigorod Guards Missile Regiment on combat duty. Mikhail Japaridze/TASS (Photo by Mikhail Japaridze\TASS via Getty Images)
Mikhail Japaridze via Getty Images

Στην επικαιρότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών/ αντιβαλλιστικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, καθώς οι αναφορές πως οι δύο πλευρές «βρίσκονται πολύ κοντά» συνεχίζονται αδιαλείπτως εδώ και καιρό- ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες τόσο από τουρκικής όσο και από ρωσικής πλευράς που το παρουσιάζουν ως λίγο-πολύ «σίγουρη εξέλιξη», το θέμα εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Ο επικεφαλής της ρωσικής Rosoboronexport, Αλεξέι Μικέεφ, δήλωσε πως το συμβόλαιο αγοράς των S-400 από την Τουρκία βρίσκεται στα τελικά του στάδια, αλλά δεν έχει υπογραφεί ή τεθεί σε ισχύ ακόμα. Είχε προηγηθεί αναφορά του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti όπου ο Μικέεφ παρουσιαζόταν να λέει ότι «το συμβόλαιο έχει υπογραφεί, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ».

«Το συμβόλαιο για προμήθεια S-400 από την Τουρκία είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει ακόμα υπογραφεί ή τεθεί σε ισχύ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μικέεφ, όπως αναφέρει το RT- προσθέτοντας ότι «η δουλειά συνεχίζεται, εξακολουθούν να υφίστανται τεχνικά ζητήματα».

Οι δύο πλευρές είναι σε συζητήσεις για την προμήθεια S-400 από τον Νοέμβριο του 2016, με κορυφαίους αξιωματούχους – περιλαμβανομένων των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν- να προβαίνουν σε σχετικές δηλώσεις. Σημειώνεται πως, τον Μάρτιο ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής Rostec, είπε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αγοράσει τους S-400 με δάνειο από τη Μόσχα, ενώ στις 18 Ιουλίου είπε πως τα τεχνικά ζητήματα του συμβολαίου έχουν επιλυθεί, και παραμένουν μόνο θέματα «διοικητικής» φύσης. Όπως αναφέρει η Daily Sabah, επικαλούμενη Τούρκο αξιωματούχο, υποτίθεται πως η Τουρκία έχει συμφωνήσει να πληρώσει στη Ρωσία 2,5 δισ. δολάρια για τους S-400 και να γίνει η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που προμηθεύεται το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα μακράς εμβέλειας, που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλών δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Yeni Safak, η γείτονας σκοπεύει να αναπτύξει τους S-400 στα δυτικά και τα ανατολικά της: Εναντίον απειλών από τη Συρία και το Ιράν στα ανατολικά, και εναντίον της «ελληνικής απειλής» στα δυτικά. Η συμφωνία- υποτίθεται- περιλαμβάνει μεταφορά τεχνολογίας/ τεχνογνωσίας στην Τουρκία, με σκοπό την ανάπτυξη της δικής της αμυντικής βιομηχανίας.

Εκνευρισμός στη Δύση

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει ενόχληση στις ΗΠΑ, λόγω μιας σειράς θεμάτων, που έχουν να κάνουν με τη συνύπαρξη του ρωσικού αυτού συστήματος με σειρά προηγμένων οπλικών συστημάτων αμερικανικής προέλευσης στο οπλοστάσιο της γείτονος- μεταξύ των οποίων προορίζεται να είναι και το stealth μαχητικό F-35.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ζητήσει εξηγήσεις από την Άγκυρα για τα περί αγοράς των S-400, εν μέσω μιας περιόδου που οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, αλλά και της Τουρκίας με τη Δύση, είναι τεταμένες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι το θέμα θα έρθει στο προσκήνιο των επαφών του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις στην Άγκυρα, ο οποιος θα συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νουρεντίν Τζανίκλι. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», Τούρκοι αξιωματούχοι λαμβάνουν πληροφορίες ότι η αμερικανική πλευρά ετοιμάζεται να εκφράσει έντονο προβληματισμό και δυσφορία για την σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας και την εγκατάσταση ρωσικού πυραυλικού συστήματος στα εδάφη μιας χώρας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Το «αμαρτωλό» παρελθόν και οι λόγοι ενόχλησης της Δύσης

Στο παρελθόν η Τουρκία είχε κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της απόκτησης κινεζικών συστημάτων αεράμυνας FD-2000 (HQ-9), οι οποίες όμως δεν προχώρησαν, με τη συμφωνία να ματαιώνεται στο τέλος- σημειώνεται πως είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το σύστημα αυτό θα έπρεπε να «συνδεθεί» με το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτοντας πολλά στους Κινέζους (κάτι που ισχύει και στην περίπτωση των S-400, καθώς η ρωσική πλευρά θα αποκτούσε επίσης πληροφορίες για το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ).

Ακόμη, όπως προαναφέρθηκε η Τουρκία σκοπεύει να εντάξει στην αεροπορία της το προηγμένο αμερικανικό stealth μαχητικό F-35, και η «συνύπαρξη» του S-400 με αυτό στο οπλοστάσιο της ίδιας χώρας δεν είναι κάτι που ενθουσιάζει τη Δύση- ενώ τίθεται και το θέμα τεχνικής ασυμβατότητας του ρωσικού συστήματος με το υπάρχον, «δυτικού» τύπου σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας.

Γενικότερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η όλη υπόθεση είτε αποτελεί τουρκικό «παζάρι» στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού για άσκηση πίεσης/ «αντίποινα» στη Δύση, λόγω δυσαρέσκειας για τη στάση των χωρών της απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και άλλα θέματα, όπως τη στήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, την απόσυρση γερμανικών, αμερικανικών και ολλανδικών συστημάτων Patriot από το τουρκικό έδαφος κ.α. Επίσης, ενδεχομένως η Τουρκία να επιδιώκει τη δημιουργία μιας διπλής στρατηγικής αμυντικού σχεδιασμού, διατηρώντας τον ρόλο της στη βαλλιστική άμυνα του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα ακολουθεί τη δική της ατζέντα για πιο «ευέλικτες» επιλογές μεταφοράς τεχνολογίας- μια στρατηγική που προϋποθέτει ιδιαίτερα δύσκολους «ελιγμούς» από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης.

Δημοφιλή