Η Ελλάδα θέλει περισσότερα χρήματα και κορυφαίο ρόλο για τον ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνο-ασφάλειας με έδρα την Αθήνα

Η Ελλάδα θέλει περισσότερα χρήματα και κορυφαίο ρόλο για τον ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνο-ασφάλειας με έδρα την Αθήνα
Alexander_Geiger via Getty Images

Να δώσει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), που εδρεύει στην Αθήνα, περισσότερα χρήματα και να αναγνωρίσει την πρωτοκαθεδρία του σε ό,τι αφορά τον χειρισμό θεμάτων κυβερνο-ασφάλειας, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Euractiv υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα θέλει περισσότερα χρήματα και κορυφαίο ρόλο για ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνο-ασφάλειας».

Συγκεκριμένα η αρθρογράφος της ιστοσελίδας συνομιλεί με τον Βασίλη Μαγκλάρα, γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος αναφέρει ότι η Αθήνα θέλει από τον ENISA να έχει μεγαλύτερο και αποκλειστικό ρόλο σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας. Και τούτο, παρατηρεί το δημοσίευμα, διότι εντός του Σεπτεμβρίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει ένα νέο νομικό ρόλο για τον ευρωπαϊκό αυτό Οργανισμό.

Από την πλευρά της ο ENISA ασκεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια για αύξηση κονδυλίων, αλλά η Επιτροπή αρνείται μέχρι τώρα να ενισχύσει τους πόρους του οργανισμού, οι οποίοι φτάνουν ετησίως τα 11 εκατ. ευρώ. «Κι εμείς θέλουμε ο ENISA να αναπτυχθεί περαιτέρω και να διαθέτει περισσότερα χρήματα, περισσότερο προσωπικό και όλες τις ευκαιρίες προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον πολύ προβληματικό και ανταγωνιστικό τομέα», σημειώνει ο Β. Μαγκλάρας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις σχέσεις του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τον ENISA.

«Πρόκειται για έναν οργανισμό με ένα αντικείμενο που 15 χρόνια πριν ήταν ελάχιστα γνωστό γιατί ο τομέας που δραστηριοποιείται ήταν πολύ μικρός. Τώρα όμως έχει αποκτήσει μεγάλη αίγλη και γι' αυτό το λόγο ο φορέας που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά χρειάζεται πλέον περισσότερα χρήματα», διευκρινίζει ο ίδιος. Προκειμένου να τεκμηριώσει τις απόψεις του για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων για έρευνα και καλύτερο συντονισμό από την πλευρά του ENISA σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις σε κυβερνο-επιθέσεις, ο Έλληνας αξιωματούχος παραπέμπει στις νέες κυβερνο-απειλές και τρομοκρατικές απειλές από αυτοματοποιημένες μηχανές.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα, ο ENISA είναι πιθανό να λάβει μια μικρή ενίσχυση στα πλαίσια της αλλαγής του νομικού της καθεστώτος τον επόμενο μήνα. Ο ENISA ιδρύθηκε το 2004 και απασχολεί 84 άτομα, με το 42% εκ των οποίων είναι Έλληνες.

Δημοφιλή