Χρόνης Χλίτσιος: «Στόχος μου να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης με σκανταλόπετρα»

Χρόνης Χλίτσιος: «Στόχος μου να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης με σκανταλόπετρα»
Facebook
Facebook
Facebook

Με στόχο να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης με «Σκανταλόπετρα» ο Χρόνης Χλίτσιος συμμετέχει στους καταδυτικούς αγώνες που θα γίνουν αύριο στη Λίμνη Ευβοίας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Μαραθώνιας Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ».

Τόσο κατά τις χθεσινές όσο και κατά τις σημερινές προπονήσεις του ο 46χρονος αθλητής κατάφερε να καταδυθεί σε βάθος 94 μέτρων και πλέον έχει ως στόχο αύριο να κατορθώσει να ξεπεράσει τα 107 μέτρα που είναι το παγκόσμιο ρεκόρ και το οποίο κατέκτησε ο Αυστριακός Χέρμπερτ Νιτς, στη Λίνδο της Ρόδου, το 2007.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χρόνης Χλίτσιος «στόχος μου είναι να ξεπεράσω τα 107 μέτρα. Βέβαια οι συνθήκες του ευβοϊκού είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς τα νερά είναι κρύα, πολύ θολά και έχει θαλάσσια ρεύματα».

Ο Χρόνης Χλίτσιος όπως είπε ασχολείται με την ελεύθερη κατάδυση από παιδί, ενώ πιο συστηματικά ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το άθλημα ως φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής, όπου διέθεταν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.

«Η κατάδυση με σκανταλόπετρα είναι μία διαδικασία που ακολουθούσαν οι σφουγγαράδες και έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χλίτσιος και πρόσθεσε: «τα μόνα που απαιτούνται από εξοπλισμό είναι ένα μαγιό μία λαξεμένη πέτρα και ένα μανταλάκι στη μύτη και φυσικά πολλή εξάσκηση».

Η διαδικασία, όπως είπε, είναι απλή ο αθλητής βουτάει κρατώντας την σκανταλόπετρα η οποία είναι δεμένη με σκηνή μόλις κατέβει στο επιθυμητό βάθος πατάει πάω στην πέτρα και οι κολαουζιέρηδες τους τραβάνε προς τα επάνω.

Η αναβίωση της κατάδυσης με σκανταλόπετρα οφείλεται στον γιατρό Νικόλαο Τρικοίλη, ο οποίος πέθανε πέρυσι των Νοέμβριο σε ηλικία 64 χρόνων.

Ο Νικόλας Τρικοίλης γέννημα-θρέμμα Καλύμνιος και με ειδικότητα στην καταδυτική-υπερβαρική ιατρική, φανατικός δύτης υπήρξε πρωτεργάτης για την επαναφορά της σκανταλόπετρας στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι είναι η ασφαλέστερη μέθοδος ελεύθερης κατάδυσης, καθώς όπως είπε ο κ. Χλίτσιος «εδώ και είκοσι χρόνια που γίνεται το άθλημα δεν έχει συμβεί κανένα δυστύχημα».

Τέλος ο κ. Χλίτσιος ευχαρίστησε τον υπεύθυνο της διοργάνωσης Γιάννη Παλάντζα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής «για την άρτια διοργάνωση των αγώνων», όπως είπε.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή