Τι αλλάζει στα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα μετά το τρομοκρατικό στη Βαρκελώνη

Τι αλλάζει στα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα μετά το τρομοκρατικό στη Βαρκελώνη
eurokinissi

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας μετά το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα τζιχαντιστών στη Βαρκελώνη, προκειμένου το επίπεδο ασφαλείας στη χώρα μας να φτάσει ή και να ξεπεράσει αυτό των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών.

Παρότι τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν εμφατικά στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «στην Ελλάδα είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει οργανωμένο τρομοκρατικό χτύπημα από το Ισλαμικό Κράτος», ο φόβος των «μοναχικών λύκων» αναγκάζει τις Αρχές να λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην Αττική για πιθανή αποτροπή επίθεσης σε πολυσύχναστα σημεία.

Για το λόγο αυτό η ηγεσία της Αστυνομίας προετοιμάζει στο άμεσο μέλλον ασκήσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης. «Δεν φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί κάτι το οργανωμένο. Παίρνουμε όμως μέτρα για το ενδεχόμενο να βρεθεί μία διαταραγμένη προσωπικότητα που θα επιχειρήσει με απλά μέσα –όπως ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό- να προκαλέσει πολλά θύματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να υπάρχουν κολωνάκια στις εισόδους των πολυσύχναστων πεζοδρόμων και πλατειών, προκειμένου να μη μπορεί ένα όχημα να εισβάλλει και να προκαλέσει θύματα. Στους περισσότερους τέτοιους χώρους υπάρχουν ήδη κολωνάκια και όπου δεν υπάρχουν θα τοποθετηθούν», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Στο ίδιο πλαίσιο έχουν δοθεί εντολές για αυξημένη εγρήγορση και περιπολίες στα τουριστικά σημεία της Αθήνας (Μοναστηράκι, Ερμού, Σύνταγμα, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Φιλοπάππου). Οι αστυνομικοί που εκτελούν εκεί περιπολίες έχουν πάρει οδηγίες, προκειμένου να παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις αλλά και να βρίσκονται σε εγρήγορση για τη δική τους προστασία. Διαφορετικά σχέδια, που περιλαμβάνουν και τεχνικά μέσα, έχουν εκπονηθεί για την περίπτωση που γίνει ένα χτύπημα. Η ετοιμότητα των ελληνικών Αρχών προσομοιάζει, όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., με εκείνη των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών.

Δεν είναι τυχαίο, όπως λέει καλά πληροφορημένη πηγή, ότι στην Αττική γίνονται πολύ συχνά –ιδιαίτερα από την αρχή του καλοκαιριού- προσαγωγές υπόπτων, σε μία προσπάθεια οι Αρχές να προλάβουν το κακό πριν αυτό γίνει. Οι ύποπτοι προσαγάγονται και αφήνονται ελεύθεροι (όταν δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους) γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι γνωστοί στις Αρχές.

Όσον αφορά στους λατρευτικούς χώρους της Αττικής που λειτουργούν χωρίς άδεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι υπάρχει έλεγχος. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις αυτοσχέδιοι χώροι λατρείας, ένας στον Πειραιά και δύο στη δυτική Αττική, στους οποίους έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση, διότι υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για άτομα που δύνανται να ριζοσπαστικοποιηθούν. Το θετικό είναι ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες συνεργάζονται στενά με την Αστυνομία, ούτως ώστε να απομακρύνονται τυχόν ακραία άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική μόλις τέσσερις λατρευτικοί χώροι έχουν πάρει άδεια από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, ενώ λειτουργούν περίπου 80 αυτοσχέδιοι χώροι λατρείας χωρίς άδεια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, έχουν στη διάθεσή τους λίστα και με τα παράτυπα τζαμιά, τα οποία «επιτηρούνται» στο σύνολό τους. Όταν ανοίγει ένας τέτοιος χώρος η Αστυνομία (αρχικά το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και στη συνέχεια η ΓΑΔΑ) παίρνει στα χέρια της το μισθωτήριο συμβόλαιο, προκειμένου να είναι γνωστό ποιος είναι ο ενοικιαστής, ενώ ενημέρωση υπάρχει και για τους ιμάμηδες.

Ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας κ. Ναΐμ Ελγαντούρ σημειώνει ότι «σε κάθε χώρο υπάρχει κάποιος από την Αστυνομία, ο οποίος ενημερώνεται. Δεν επιτρέπουμε να φυτρώσουν ακραία στοιχεία στους λατρευτικούς χώρους. Και αν έρθει κάποιος με περίεργες προθέσεις τον διώχνουμε και φεύγει από την Ελλάδα. Βλέπει ότι εδώ δεν τον παίρνει να κάνει κάτι. Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Εγώ δεν ανησυχώ ότι μπορεί να γίνει κάποιο χτύπημα στην Ελλάδα. Τόσα χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Οι μουσουλμάνοι αγαπάνε τη χώρα αυτή. Το θέμα είναι να μην επιτρέψει το κράτος να υπάρχει κόσμος που να μην έχει έναν λατρευτικό χώρο να προσευχηθεί με αποτέλεσμα να το κάνει σε σπίτια. Το καλύτερο είναι όλα να γίνονται φανερά σε χώρους που τους γνωρίζει η Αστυνομία. Η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη μόνο όταν υπάρχουν χώροι προσευχής σε σπίτια ή αλλού, χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Οι μουσουλμάνοι αν δεν έχουν κάπου να πάνε, δεν θα σταματήσουν την προσευχή».

Δημοφιλή