BlackRock: Οι ασφαλιστές αγόρασαν περιουσιακά στοιχεία για να αρθούν οι αποδόσεις μετά την κρίση

BlackRock: Οι ασφαλιστές αγόρασαν περιουσιακά στοιχεία για να αρθούν οι αποδόσεις μετά την κρίση
BRYAN R. SMITH/AFP/Getty Images
BRYAN R. SMITH/AFP/Getty Images
BRYAN R. SMITH via Getty Images

Το επάγγελμα του ασφαλιστή επηρεάστηκε αρνητικά σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση του 2008. Μια δεκαετία αργότερα, η παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων BlackRock Inc. χρησιμοποίησε τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές επενδύσεις, ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανταπεξέλθουν σε περίπτωση “συντριβής” των αγορών.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο πραγματοποίησε εξόρυξη των ρυθμιστικών καταθέσεων σε περισσότερες από 500 ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ διαμόρφωσε τα χαρτοφυλάκιά τους, έτσι ώστε να παρουσιάζουν παρόμοια κάμψη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα αποθέματά τους-υποχρεώσεις προς τους ασφαλιζόμενους κατά μήκος της χώρας-πρόκειται να μειωθούν κατά 11% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς. Η BlackRock εκτιμάει ότι αυτό είναι πολύ πιο απότομο από τις απώλειες των αγορών κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο λόγος είναι το γεγονός ότι οι ασφαλιστές έπρεπε να αντιμετωπίσουν και να καλύψουν τις ελλείψεις μετά την κρίση. Τώρα κατέχουν τεράστια ποσά αποθεμάτων, χρέη υψηλής απόδοσης και πολλά περιουσιακά στοιχεία.

Η BlackRock εξετάζει τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς βάζει σε λειτουργία μια υπηρεσία που ονομάζεται Aladdin. Προσπαθεί να πωλήσει αναλύσεις και συμβουλές στις εταιρείες, βοηθώντας τους να δοκιμάσουν πως τα σύνθετα χαρτοφυλάκια μπορούν να παρουσιαστούν υπό διάφορες συνθήκες ώστε να σχεδιαστούν με τρόπο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει προκλήσεις.

Η αξιολόγηση έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή. Με τις αμερικανικές μετοχές να διαπραγματεύονται σε υψηλά ρεκόρ απόδοσης και το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα των ΗΠΑ να ξεκινάει να “χαλαρώνει” από χρόνια ακραίων μέτρων, υπάρχει συζήτηση στη Wall Street για το αν τα απρόβλεπτα σφάλματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να “σπάσουν” όπως έγινε πριν από μια δεκαετία.

Η MetLife Inc και η Prudential Financial Inc, δυο από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Αμερική έχουν πει ότι πιέζουν σε στοιχήματα εμπορικής ιδιοκτησίας και στο χρέος της ιδιωτικής αγοράς σε αναζήτηση απόδοσης.

Η έρευνα της BlackRock έδειξε ότι η σύντομη ενασχόληση της βιομηχανίας σε εναλλακτικές επενδύσεις, δεν αποδίδουν πάντα ανάλογα με αυτό που σχεδιάζουν οι υποκείμενοι διαχειριστές χρημάτων. Οι ασφαλιστές πρέπει να κατέχουν μεγάλα ποσοστά κεφαλαίου έναντι των επενδύσεων που πραγματοποιούν-χρήματα που δεν είναι δωρεάν.

Ο αριθμός των επενδύσεων σε ακίνητα ήταν υψηλός το 2015, ενώ μειώθηκε κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος σε 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το κλειδί είναι να βρεθούν “άλλοι, περισσότερο προβλέψιμοι παραγωγοί εισοδήματος”, είπε ο Zach Buchwald, οικονομικός διευθυντής της BlackRock.

Πηγή: Bloomberg

Δημοφιλή