Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποτάμι για τις αλλαγές στο Λύκειο από το Υπουργείο Παιδείας

Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ και Ποτάμι για τις αλλαγές στο Λύκειο από το Υπουργείο Παιδείας
Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images
Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images

Οι χθεσινές περιγραφές του υπουργού Παιδείας για το Λύκειο «απέχουν έτη φωτός από όσα χρειάζεται η νέα γενιά της πατρίδας μας, από όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατά καιρούς υποσχεθεί, από όσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός τον έχει αναιρέσει και συνεχίζει να τον αναιρεί.

Σε ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας επισημαίνεται, ότι «το δήθεν όραμα για άλλο λύκειο, η αυτονομία του Λυκείου και η εισαγωγή σε ΑΕΙ δίχως εξετάσεις ακολούθησαν το φαντασιακό δρόμο όλων των υπόλοιπων συριζαϊκών και πρωθυπουργικών εξαγγελιών», ενώ επικρίνεται ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για επικοινωνιακά παιχνίδια.

«Μόνος στόχος να καλύψει με πυροτεχνήματα την πλήρη ανεπάρκεια των προτάσεών του για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και να γίνει κομματικά απαραίτητος ενόψει μάλιστα πιθανού ανασχηματισμού» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τις βασικές αρχές των προτάσεών του για το Λύκειο και δεσμεύεται να τις καταθέσει αναλυτικά στον διάλογο που θα ξεκινήσει.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό, παίζοντας με την αγωνία και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών της, που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες και της εκπαιδευτικής της πολιτικής» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο, στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η ουσία είναι ότι το Λύκειο που οραματίζεται η κυβέρνηση θα είναι ακόμα πιο ταξικό, ένα Λύκειο-φροντιστήριο και με τη “βούλα”, όπου θα γενικευτεί ένας ατελείωτος εξεταστικός μαραθώνιος και η όποια γενική μόρφωση θα σταματάει στην Α΄ Λυκείου» επισημαίνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «ακόμη και η μείωση των μαθημάτων δεν έχει στόχο την ελάφρυνση των μαθητών, αλλά την ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή σε ένα υποβαθμισμένο σχολείο-φροντιστήριο. Επιπλέον, οι περικοπές μαθημάτων ανοίγουν το δρόμο για νέο “εξορθολογισμό” δαπανών, όπως προβλέπει το Μνημόνιο και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, για συμπτύξεις μαθημάτων και ειδικοτήτων εκπαιδευτικών».

«Όσο δε, για την “πάταξη της παραπαιδείας” και τα χρήματα που δαπανά η - ρημαγμένη από τα απανωτά μνημόνια- λαϊκή οικογένεια για φροντιστήρια, το ενδιαφέρον είναι εντελώς υποκριτικό όταν χρόνια τώρα, με ευθύνη τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δε λειτουργούν η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη στο δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο” αναφέρει επίσης το ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς να μην πιστέψουν ούτε λέξη από την προπαγάνδα της κυβέρνησης, να απορρίψουν τους σχεδιασμούς της και να βρεθούν σε θέση μάχης παλεύοντας για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Ένα σχολείο ενιαίο, δωδεκάχρονο που θα δίνει τη σύγχρονη μόρφωση σε όλους και όχι σε λίγους».

«Τελικά τι ισχύει; Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή το Υπουργείο Παιδείας (αλλά και ο κ. Τσίπρας) μιλούν για κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων, και Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο τις επαναφέρει και μάλιστα διπλές. Κάποια στιγμή θα πρέπει με σοβαρότητα να αποφασίσει η Κυβέρνηση τι τελικά "σχεδιάζει", τόσο για το Λύκειο όσο και για την πρόσβαση στα Α.Ε.Ι.», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Ελπίζουμε η εκπεφρασμένη πρόθεση του Υπουργείου για διαβούλευση στο θέμα να είναι ειλικρινής και να μην είναι απλώς η νομιμοποίηση ειλημμένων αποφάσεων. Η αναβάθμιση του Λυκείου και οι εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται ως ψηφοθηρικό πυροτέχνημα και πεδίο λαϊκισμού, παραμονές της Δ.Ε.Θ».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή